Van megoldás a trükkös tolvajokkal szemben!
Írta: Eleven Televízió   
2012. május 04. péntek, 07:33
Újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak az úgynevezett trükkös tolvajok, de van ellenük megoldás! Megyénkben legutóbb Mezőkövesden próbálkoztak, de az idős sértett résen volt.
Egy mezőkövesdi idős asszonyt azzal keresett fel számára két ismeretlen férfi, hogy szeretnék leolvasni a gázóráját, s ha már ott vannak, megnéznék a villanyórát is. Majd közölték a 84 éves nénivel, hogy túlfizetése van, amit helyben oda is adnak neki, ha felváltja a náluk lévő húszezer forintos bankjegyet. Mindeközben egyikük bement a fürdőszobába, hogy „leellenőrizze” a vezetékeket, a házigazda pedig ment utána. Ám hamar eszébe jutott, hogy a másik ismeretlen egyedül maradt a szobában, ezért sietve ránézett. Jól tette, mivel a férfi már kutatni kezdett az értékek után. A tulajdonos ekkor határozottan felszólította hívatlan vendégeit, hogy azonnal távozzanak az otthonából, amit meg is tettek.
A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság
lopás kísérlete miatt indított eljárást az ügyben egyelőre még ismeretlen elkövetőkkel szemben.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Figyelem: trükkös lopások!
A rendőrség az eset kapcsán felhívja ismételten a figyelmet arra, hogy ismeretlen személyeket lehetőleg ne engedjenek be lakásukba! Ha mégis, akkor soha ne hagyják őket felügyelet nélkül! A magukat hivatalos személyeknek kiadóktól pedig minden esetben kérjenek igazolványt!

További jó tanácsok:

-A magukat hivatalos személynek kiadó emberekről kérjék el igazolványukat, esetleg telefonon hívják fel az őket kiküldő szervezetet, intézményt személyazonosítás céljából!

-Lehetőség szerint kerítésen át (bezárt kapuk, s kulccsal zárt lakás ajtók mellett) kérdezzék meg az Önökhöz becsengetőket jövetelük céljáról, s mielőtt beengednék őket, bizonyosodjanak meg állításuk valódiságáról!

-Bármilyen gyanús körülmény esetén azonnal értesítsék a rendőrséget az ismert és ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es telefonszámon!

-Amennyiben a média hírcsatornáin keresztül értesülnek az úgynevezett trükkös tolvajok tevékenységéről, értesítsék és figyelmeztessék szomszédjaikat, ismerőseiket!

Összegzett tapasztalatok:

A bűnelkövetők különböző kitalált történettel jutnak be a sértettek lakásába, ahol az ott lakók figyelmét elterelve értékeiket, de elsősorban készpénzüket tulajdonítják el. A tettesek (2-3 személy) általában a következő fals történetekkel keresik fel kiszemelt áldozataikat:

-tartoznak az ott lakó egyik rokonának, és a kölcsönt szeretnék visszafizetni,
-zöldséget, szenet, fát árulnak,
-vasat, hulladékot, papírt vásárolnak,
-Nyugdíjfolyósító Intézettől eseti nyugdíjat hoztak,
-valamely szolgáltató munkatársai.

Az is előfordulhat, hogy az elkövetők arra kérik az érintetteket, hogy a náluk lévő 20.000 forintos bankjegyet váltsák fel. A váltópénz előkeresése alkalmával kifigyelik, hogy áldozatuk hol tartja a pénzét, majd egyikük egy pohár vizet kér, vagy más indokkal a lakás/kert egy távolabbi pontjára csalják áldozatukat. Ily módon, miközben elterelik a gyanútlan áldozat figyelmét, a másik elkövető eltulajdonítja a tulajdonos értékeit, készpénzét.

 
Forrás: A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!