Mezőkövesdi hírek - 2012. május 21.
Írta: Eleven Televízió   
2012. május 21. hétfő, 12:37
Útkarbantartás Mezőkövesden

Útkarbantartási és útjavítási munkálatokat végeznek Mezőkövesden. A dél- borsodi város önkormányzata önerőből hajtja végre az úthálózat rekonstrukcióját.
Az önkormányzat kezelésébe tartozó úthálózat felújítási munkálatait minden évben elvégzik városunkban. A rekonstrukciós feladatokat az útfelület természetes elhasználódása, valamint a téli fagykárok miatt kialakult úthibák miatt hajtják végre. Az úthálózat felmérését és a kivitelező kiválasztását követően április közepén kezdték meg az útjavítási munkálatokat a szakemberek. A rekonstrukció csak azokat a területeket érinti, ahol a szennyvízhálózat már kiépült, mivel a város középső részén július elején megkezdődik a csatornarendszer építése. „A munkálatokat elsőként a városközpontban a Mátyás király úton és a rácsatlakozó fontosabb utakon kezdtük el. Ezeken a területeken nagyságrendileg 90%-ban elvégeztük az útjavítást.” – emelte ki Vígh Henrik, a Városüzemeltetési Iroda vezetője.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

AA Mezőkövesd középső területét érintő szennyvízberuházással kapcsolatos ütemtervet a közelmúltban készítette el a kivitelező cég és a napokban juttatta el az önkormányzathoz. Azokon a területeken, ahol a csatornarendszer építési munkálatai nem kezdődnek meg ebben az évben, ott is el fogják végezni az útjavítást. Az útburkolati jelek újrafestése az aszfalthibák kijavítása után fog elkezdődni.
Az önkormányzat az út és járdahálózat karbantartására összesen 15 millió forintot fordít a költségvetésből ebben az évben. Az úthálózat javításán felül tehát járdafelújításra is jut pénz. Az útkarbantartás befejezése és a burkolati jelek festése után ebben az évben is azokat a forgalmas járdaszakaszokat fogják felújítani, melyeknek az állapota szükségessé teszi a rekonstrukciót.
B. K.

 


Matyó Néptáncegyüttes különdíja

Különdíjat vehetett át a mezőkövesdi Matyó Néptáncegyüttes az Authentica Néptánctalálkozón a közelmúltban. A versenyt Csepelen rendezték meg.
Az idén fennállásának 65. évfordulóját ünneplő Matyó Néptáncegyüttes az évtizedek alatt számos elismerést, szakmai díjat nyert el. Ez alkalommal tovább bővült ezen elismerések sora, hiszen a csapat különdíjjal tért haza a csepeli Authentica Néptánctalálkozóról. Az április 28-29-én megrendezett neves Authentica találkozót immár harmadik alkalommal szervezte meg a Csepeli Munkásotthon Alapítvány és a Csepel Néptánc Alapítvány. A kövesdi táncosok első ízben vettek részt ezen a versenyen. A Matyó Néptáncegyüttes kalotaszegi és kalocsai koreográfiával lépett fel a találkozón, amelyet különdíjjal értékeltek.
A Matyó Néptáncegyüttes legközelebb Pünkösdkor, a Szentendrei Skanzenben vendégszerepel majd, Mezőkövesden a Város Napján, valamint a nyári Matyó Folklórfesztiválon láthatja őket majd a közönség.
M. Zs.
 

 

Családok napja

Előadásokkal, családi kötélhúzó bajnoksággal, kézműves foglalkozásokkal, játékos versenyekkel várták a családokat a Mezőkövesden első ízben megrendezett Családok Napján. A május 15-én megszervezett programokra sok kisgyermek és szülő látogatott ki.
1994-ben az ENSZ május 15-ét a Családok Nemzetközi Napjává nyilvánította. A felhíváshoz Magyarország is csatlakozott. A kezdeményezés a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítja. Ehhez kapcsolódóan a Kabócák és Manócskák Közhasznú Egyesület és a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. szervezte meg Családok Napja rendezvényét. A programok sorát délelőtt a különböző szakmai előadások nyitották meg, amelyeken a szülők számos új és hasznos tanácsot kaphattak a gyermekek táplálását, nevelését, valamint egészséges életmódra történő nevelését illetően. A rövid tájékoztatók sorát Dudásné Csillik Anikó védőnő nyitotta meg, aki a szoptatás jelentőségéről beszélt a résztvevő anyukáknak. A szakemberek számos érvet tudnak felsorakoztatni a mellett, hogy az anyukák minél tovább szoptassák gyermekeiket, hiszen ennél a táplálási módnál nincs jobb a kisbabák számára.
A szoptatás mellett a babamasszázs hasznosságát, a babakötvény lényegét, egy új vitamincsaládot, valamint a virtuális valóság pszichológiai jellemzőit is megismerhették a résztvevők. Bartha Istvánné, óvónő pedig egy újdonságról, a gyermekkori jógáról beszélt előadásában.
A gyermekkorban alkalmazható jóga ma még csak nyomokban található meg a magyar óvodai nevelésben, de ahol már használják, ott nagyon közkedvelt módszernek számít.
Bartha Istvánné minden hétfő délután az Egészség Klub keretében ingyenes tart gyermekjóga foglalkozást a kicsiknek, ahová minden érdeklődőt szeretettel vár.
A Családok Napja program délután folytatódott, ahol elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt. A bevezető gondolatok után pedig a kicsiké lett a főszerep, hiszen a szervezők számos, színes programmal készültek számukra. Így volt mazsola muzsika, zumba és gyermekjóga bemutató, kézműves-foglalkozások, kerékpáros ügyességi verseny, 42 méteres mini maraton, valamint kismotor-verseny is. A program végén a vendégeket megvendégelték, a verseny résztvevőit megajándékozták, így senki sem ment haza üres hassal, üres kézzel a vidám hangulatú rendezvényről.
E színes programkavalkád mellett az anyukák, a nagymamák is összemérhették tudásukat, hiszen nekik süteménysütő versenyt írtak ki a szervezők. Az elkészült és zsűrizett édességet pedig szétosztották a rendezvényen résztvevő gyerekek körében.
M. Zs.

 

 

 

 

Csecsemőgondozási verseny

Hat, három fős csoport vett részt az idei Csecsemőgondozási Versenyen Mezőkövesden. A 18 általános iskolás diák elméletben és gyakorlatban is számot adott a kisbabák ellátásáról szerzett ismereteikről.
A Magyar Vöröskereszt Mezőkövesdi Szervezete már évek óta megszervezi az általános és középiskolások számára a csecsemőgondozási versenyt. A csapatoknak 4 állomáson – táplálás, fürdetés, lázcsillapítás, elméleti totó – kellett összemérniük az elméleti, illetve gyakorlati tudásukat. Az állomásokon a védőnők kérdezték a diákokat és értékelték a versenyfeladatot. Ezek az információk, fogások, a gondozási feladatok sokat jelentenek majd a mostani versenyzőknek a szülővé válásukkor, hiszen már egy megfelelő alappal fognak rendelkezni ahhoz, hogy elláthassák kisbabájukat, gondozzák újszülöttjüket.
A megmérettetés eredményhirdetéssel zárult. A versenyen első helyet a mezőnyárádi Szederkényi Anna Általános Iskola csapata érte el, a második helyen a mezőkövesdi Szent Imre Tagiskola csoportja végzett, míg a harmadik helyezett a Szent István Katolikus Általános Iskola I. csapata lett. A rendezvényről azonban senki sem tért haza üres kézzel, hiszen minden résztvevő diák emléklapot és ajándékot vehetett át a megmérettetés végén.
M. Zs.

 

 

Vass Lajos Népzenei Találkozó Mezőkövesden

A hagyományokhoz hasonlóan ez alkalommal is Mezőkövesd adott otthont a kétévente megrendezett Vass Lajos Népzenei Találkozó második középdöntőjének. A május 12-ei megmérettetésen szóló és csoportos előadásokat is láthatott a közönség.
A Vass Lajos Népzenei Találkozó lényegében a régi, nagyon közkedvelt Repülj, Páva! rendezvény folytatása, utódja. A mezőkövesdi középdöntő résztvevő a döntőbe való bejutásért versenyeznek, hogy bekerüljenek a Kárpát-medence 90 legjobb szólóénekesei, népdalkörei közé. A verseny során szóló és csoportos produkciók mérték össze tudásukat, akiket három fős szakmai zsűri értékelt. Volt köztük énekes, citerás, hangszeres előadás is.
A mezőkövesdi középdöntő során Vass Lajos KIEMELT ARANY fokozatot kapott, így továbbjutott a Kárpát-medencei Döntőbe a budapesti Aranypacsirták, a mezőtúri Bíró László, a Bogácsi Pávakör, az abai Csengettyű Énekegyüttes, Dobos Ilona - Antal László páros, a mezőtúri Gerlice Citerazenekar, a budapesti Kacabajka Énekegyüttes, a töki Kotkoda Népdalkör, a Megyaszói népdalkör és Citerazenekar, a tokaji Méhecskék Citeraegyüttes, a tállyai Nagy György, a Nyíracsádi Ifjúsági Citeraegyüttes, a Nyíracsádi Népdalkör, aNyírbélteki Népdalkör, a Budapestről érkező Tarczali Dorina, a baktalórántházi Tóth Dánielné, a szentesi Zöldi Lászlóné, valamint a Budepestről érkező Zsíros Tímea.
M. Zs.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!