Egy nyomon vagyunk! - Kerékpáros ellenőrzési akció
Írta: Eleven Televízió   
2012. május 23. szerda, 06:02

Nagy nyomot hagynak az úgynevezett egy nyomtávon haladó járművek, azaz a kerékpárosok a közlekedésbiztonság alakulására. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt években, akárcsak ebben az esztendőben kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosok, valamint a gyalogosok ellenőrzésére, illetve közlekedési kultúrájuk javítására.

A folyamatos ellenőrzési akciók eredményeképpen a gyalogosok okozta balesetszám csökkent, azonban, 24 százalékos emelkedés tapasztalható a kerékpárosok által előidézett balesetek terén. Meg kell említeni azt is, hogy nagymértékben csökkentek a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek, ezen belül az elhunytak (és ezen belül az elhunyt gyermekek) száma is.

Az adatokat megalapozza a biztonságos közlekedésre nevelés, ami hozzájárul a kedvező tendenciához, és nem utolsó sorban életeket ment! A közlekedésbiztonság eszközei közé tartozik számos intézkedés, szigorítás, intenzív felvilágosítás, a balesetmegelőzési szóróanyagok, óriásplakátok, film- és rádióspotok, rendezvények, kampányok, illetve programok.

A demonstratív jellegű kerékpáros ellenőrzések során az általuk okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése a kitűzött cél, emellett az akciók alkalmával a rendőrség él a felvilágosítás, és a tájékoztatás eszközével. Teszi ezt annak érdekében, hogy a kerékpározás mindenki számára valóban a biztonságot az egészséges és felhőtlen kikapcsolódást jelentse.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az év eddig eltelt időszakában történt kerékpáros balesetek:

● Az eddig bekövetkezett 195 személyi sérüléssel járó közlekedési balesetben összesen 38 esetben (19,8 %) volt érintett kerékpáros, míg tavaly 27 esetben (12,7 %),
● a kerékpárosok által okozott 21 balesetből 1 halálos, 8 súlyos és 12 könnyű kimenetelű volt,
● 5 alkalommal (13,1 %) volt alkoholos befolyásoltság alatt a kerékpáros, ebből 4 esetben okozóként,
● az összes személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek 10,7 %-át okozták a kerékpárosok (21 baleset).

Az utóbbi időszakban több olyan személyi sérüléssel járó kerékpáros közlekedési baleset is történt, amelyben az elsőbbségi és a kanyarodási szabályok figyelmen kívül hagyását, valamint tilos jelzésen történő áthaladást lehetett megjelölni okként. Nagy problémát jelent azonban a biciklisek figyelmetlen, gondatlan magatartása az utakon. Sok esetben nem biztosítanak áthaladási elsőbbséget a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen átkelni szándékozó gyalogosok részére.

Az adatok azt mutatják, hogy a jövőre nézve változatlanul indokolt és szükséges feladat a közlekedésben részt vevők ezen rétegének további fokozott ellenőrzése, testi épségüknek megóvása, és szabályos közlekedésük elősegítése. Éppen ezért a kerékpárosok fokozott ellenőrzésére Borsod-Abaúj Zemplén megye területén egész évben lehet számítani.

A közlekedés biztonsága közös érdek! Ha ezt elfogadjuk, akkor a következő kérdésre is megadható a válasz: mindent megteszünk gyermekeink és a felnőtt kerékpárosok biztonságos közlekedése érdekében?

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

 
Forrás: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!