Kezdődik a hulladéklerakók rekultivációja
Írta: Eleven Televízió   
2012. június 08. péntek, 08:09
Települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területén (KEOP-2.3.0/2F/09-2010-0028)
A felszíni és felszín alatti vizek további szennyeződésének megakadályozása és a környezetterhelés mérséklése érdekében, az országos Hulladékgazdálkodási Tervvel és és a vonatkozó jogi szabályozással összhangban térségi szinten kell kezelni a települések bezárt, illetve felhagyott szilárdhulladék-lerakóit.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Térségünk bezárt, rekultiválatlan hulladéklerakóinak sorsát pályázati segítséggel sikerül rendezni, a „Települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja a Heve Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területén” elnevezésű projekt keretében.
Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjával megvalósuló, KEOP-2.3.0/2F/09- 2010-0028 azonosító számú pályázat 100%-os támogatás mellett, összesen 4 963 040 464 forintot biztosít arra, hogy Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben 36 önkormányzat tulajdonában lévő összesen 38 hulladéklerakó rekultivációja megtörténjen.
A hulladéklerakókat 3 féle módon ártalmatlanítják. Az istenmezejei, a sajóhídvégi és a taktaharkányi hulladéklerakót teljesen felszámolják, vagyis a hulladékot felszedik és elszállítják.
Kétütemű rekultivációt 10 lerakó: Apc, Boldog, Eger, Erdőkürt, Hatvan, Jászfényszaru, Kálló, Kisköre, Tiszaújváros, Verpelét esetén végeznek. Ez azt jelenti, hogy a mostani projekt keretében egy átmeneti záróréteget alakítanak ki, amelyet később követhet a végleges záróréteg.
A többi helyszínen, 25 lerakónál együtemű, végleges, helyben történő rekultivációja történik meg: Andornaktálya, Ároktő, Bodony, Bükkábrány, Csány, Ecséd, Eger, Egercsehi, Feldebrő, Hort, Kál, Kápolna, Kerecsend, Kompolt, Mátraballa, Noszvaj, Ostoros, Parád, Recsk, Sirok, Szarvaskő, Szirák, Taktaharkány, Tarnaméra, Vanyarc. Ebben az esetben az első lépés a felület formázása, hiszen a hulladéktestet a lehető legkisebb területre össze kell rendezni, majd tömöríteni. Ezután szigetelő réteget alakítanak ki, melynek köszönhetően a csapadékvíz nem jut be a hulladék belsejébe, így nem oldódhatnak ki belőle szennyezőanyagok és nem is kerülhetnek be a talajvízbe.
Összesen több mint 782 000 m2 területen csaknem 3 775 000 m³ hulladékot rekultiválnak. A program legnagyobb eleme éppen az egri lerakó: ebben összesen csaknem 1,5 millió m3 hulladék van, itt végleges és két ütemű rekultiváció is történik. A rekultiváció jelentősen megváltoztatja majd a lerakók korábbi környezetét. Megszűnik a környezeti kockázat és a felszín alatti és feletti vizek szennyeződésének a veszélye, javul a levegő minősége, gazdagodik a természeti környezet, javul az érintett települések tájképe is.
A projekt megvalósítását végző vállalkozók kiválasztása megtörtént, a munkálatok előreláthatólag 2012 júliusában kezdődnek el a területek átadásával, s várhatóan 2014 decembére ér véget a hulladéklerakók rekultivációja.
 
Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás
Cím: 3300 Eger, Dobó tér 2.
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
hulladektarsulas.eger.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!