Mezőkövesdi hírek - 2012. augusztus 8..
Írta: Eleven Televízió   
2012. augusztus 09. csütörtök, 08:22
A népi hagyományok hétvégéje

Idén is nagy sikert aratott a Matyóföldi Folklórfesztivál Mezőkövesden augusztus 3-a és 5-e között. A több évtizedes hagyományra visszatekintő nemzetközi rendezvény az elmúlt évekhez hasonlóan külföldi esttel kezdődött a Táncpajtában. A gálán három határon túlról érkezett néptáncegyüttes lépett a színpadra. A romániai Zilah városából érkezett Meszes Néptáncegyüttes mellett, a „SARI” Ének és Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget, akik a lengyel testvérvárosunkból, Zory-ból látogattak el Mezőkövesdre. A folklórfesztivál legtávolabbról érkezett vendégei, a spanyol Jáén városából látogattak el a településre. Az Andalúz vidéket képviselő Lola Torres Tánccsoport szintén nagy sikert aratott a vendégek körében. Az estet a nemzetek táncháza zárta.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A fesztivál második napján magyar estet rendeztek a Táncpajtában. A felsőzsolcai Zsolca Táncegyüttes, valamint a sátoraljaújhelyi Zemplén Táncegyüttes fellépése mellett a vendéglátó Matyó Néptáncegyüttes színvonalas műsorát nézhették meg a látogatók. A Magyar est keretében színpadra lépett a Matyó Népi együttes, valamint a szintén mezőkövesdi Eszterlánc gyermek táncegyüttes. A lendületes, magával ragadó műsor után a vendégek a táncegyüttesek tagjaival közösen hajnalig tartó táncházzal folytatták a mulatozást.
A fesztivál záró napján a résztvevő együttesek a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben adtak ízelítőt a néptánc hagyományokból. A fesztivál záró programja, az elmúlt évtizedekhez hasonlóan zenés-táncos felvonulással vette kezdetét, melynek keretében minden táncegyüttes bemutatkozott. A menet tagjai a főtérről indultak és egészen a Kavicsos-tó és Szabadidőparkig szórakoztatták az érdeklődőket. A látványos felvonulás után gálával folytatódott a fesztivál. A szabadidőparkban felállított színpadon minden együttes fellépett, köztük a Külsőrekecsinből érkezett csángó magyar csoport is, akik vasárnap érkeztek Mezőkövesdre. A közel négy órás fergeteges gála nagy tetszést aratott a vendégek körében.
Azt est házigazdája, az egyik kereskedelmi televíziós csatornáról ismert Pataki Zita volt, aki a By Me Divatszalon matyó hímzéses ruháit népszerűsítette a gála ideje alatt.
A hétvége folyamán mindhárom nap mesterség bemutatók várták a látogatókat a Hadas alkotóházaiban, valamint a Táncpajta környékén. A Népi Művészetek Háza udvarán a kézdivásárhelyi Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület tagjainak művészien kivitelezett alkotásait tekinthették meg az érdeklődök.

B. K.


Folytatódik a közmunka

Mezőkövesd külterületein folytatódik a nagy sikerű Start munkaprogram.
A magyar Kormány által életre hívott projektnek köszönhetően Mezőkövesd több pontján is zajlottak, illetve zajlanak takarítási, valamint különböző rekonstrukciós munkálatok. A projektben érintettek emellett elkezdték a település közigazgatási területéhez tartozó földutak rendbetételét, amely a mezőgazdasági földútprogramnak köszönhetően valósulhat meg. „A projektnek az a célja, hogy a város tulajdonában lévő földutakat felújítsuk, továbbá megoldjuk a szántóföldek vízelvezetését. Jelenleg az árkok tisztítása és rendbetétele zajlik. Első ütemben mintegy 7 km szakaszon hajtjuk végre a rekonstrukciót.” – hangsúlyozta dr. Fekete Zoltán polgármester.
A közfoglalkoztatás keretében sok hektárnyi terület vízelvezető-rendszerének rekonstrukcióját és a területhez tartozó földutak felújítását hajtják végre a résztvevők.
Az állam a munkabér mellett anyagköltséget is biztosít az önkormányzat részére, így minden feltétel adott a program eredményes végrehajtásához. A földútprogramban jelenleg egy hat fős csapat dolgozik, de ahogy a városban befejeződnek az egyéb, szintén közfoglalkoztatással megvalósuló munkálatok, az itt dolgozók létszáma is növekedni fog, hiszen összesen 115 fő vesz részt a Start munkaprogramban. A projektnek köszönhetően több mint 100 család jut plusz jövedelemhez.
„Nagyon hasznosnak tartom ezt a programot, hiszen ezzel sok embernek biztosítottak munkát. Miután jóval magasabb a jövedelmünk, sokkal könnyebb eltartani a családunkat, ami jelentősen megkönnyíti a helyzetünket.” – emelte ki a programban résztvevő Lakatos István.
A Start munkaprogram keretében további két helyszínen dolgoznak Mezőkövesden. A résztvevők – azok után, hogy mintegy 85 konténernyi szemetet gyűjtöttek össze az elmúlt hónapokban – most már az értékteremtő munkálatok végrehajtására összpontosítanak. A projekt a városban a Táncsics Mihály és a Balassi Bálint utakat érinti. A Táncsics úton több évtizede várt beruházás valósulhat meg, miután az artézi kúttól a Hoór patakig tartó szakaszon kitakarítják és burkolattal látják el a vízelvezető árkot. A Balassi Bálint úton a területrendezés után leaszfaltozzák az útfelületet, amellyel szintén egy régóta fennálló problémát sikerül orvosolni.
Dr. Fekete Zoltán nagyon bízik benne, hogy az országszerte nagy sikerrel zajló startmunkaprogram jövőre folytatódik majd Mezőkövesden. Az önkormányzat már elkészítette a terveket, így remélhetőleg 2013-ban is el tudják majd végezni a városban és a közigazgatási területen felmerülő feladatokat.

Bódi K.



Kövesdi táncos az Olimpián

A mezőkövesdi Varga Gábor is fellépett a Londoni Olimpia nyitóünnepségén július 27-én.
A Londonban élő mezőkövesdi táncos részt vett az olimpia megnyitóján. Varga Gábor korábban a Matyó Néptáncegyüttesben táncolt, majd Egerben tanári diplomát szerzett, ezután költözött ki Angliába feleségével, Károlyi Beátával, akivel mintegy másfél év óta élnek Londonban. A költözésben egyébként szerepet játszott az olimpia is.
„Az olimpiai készülődés szerves részét képezte életünknek. Idén januárban jelentkeztünk egy szereplőválogatásra. Több mint tízezren szerettek volna szerepelni a műsorban, számos szűrőn mentünk keresztül, míg végül sikerült bekerülnünk. A második fordulótól kezdve a feleségemmel külön-külön időpontokra hívtak vissza bennünket, így derült ki, hogy én a nyitó, ő pedig a záró ünnepségen szerepelhet.” – kezdte élménybeszámolóját Varga Gábor.
„Februárban a 3 Mills nevű filmstúdióban kezdődtek a próbák, itt vázolta Danny Boyle Oscar-díjas rendező egy rövid videó kíséretében, hogy mi is lesz a szerepünk. A mi feladatunk az 1960-as, 70, es, 80-as, 90es és napjaink zenéinek, táncstílusainak bemutatása volt. Csoportonként 300-an voltunk, én az 1970-es évekbe kerültem. Az első két hónapban a többi csapattal nem is találkoztunk. Külön időpontokban folytak a próbák, ez heti egy-két alkalommal 5-6 órás elfoglaltságot jelentett hétköznaponként. A hétvégi próbák 10 óráig is eltarthattak. Kellett ez a sok gyakorlás, hiszen egy 1400 fős brigádot nem egyszerű összehangolni.” – tette hozzá Varga Gábor. Elmondta, amikor már a záróünnepségre való felkészülés is elkezdődött, ők átköltöztek London külvárosába, ahol egy szabadtéri stúdióban fölépítették az olimpiai stadion színpadának méretarányos másolatát. Ott csatlakoztak hozzájuk a többi évtized szereplői, és akkor kezdett körvonalazódni az egész kép a megnyitóról. Az ünnepség előtt három héttel költöztek át az olimpiai stadionba. Természetesen megtöbbszöröződött a próbák száma, hiszen heti hat alkalommal gyakoroltak az éjszakába nyúlóan. Az első főpróbát az olimpia előtt egy héttel tartották, nézők nélkül, de már teljes kosztümben, fényeffektekkel. Ezt a produkciót hétfőn már negyvenezer ember meg is tekinthette, azok a szerencsések, akik önkéntes segítőként dolgoztak az olimpiáért. Szerdán már hatvanezer néző volt a lelátókon, a megnyitón szereplők ugyanis kaptak két jegyet, amelyekkel családtagokat, barátokat lephettek meg. „A megnyitó előtt a helyszínre igyekezve belebotlottam két úszó olimpikonunkba, Financsek Gáborba és Biczó Bencébe, rövid beszélgetést követően sok szerencsét kívántunk egymásnak, majd következtek az izgalommal teli órák. Hosszú várakozás után a világnak is megmutattuk, mivel is készültünk hónapokon keresztül. A stadionból kifelé vezető úton összefutottam a kint felsorakozó országok sportolóival, nagy élmény volt élőben látni például Usain Boltot, vagy az amerikai, brit, görög sportolókat. És persze ott voltak a magyarok is, akik között voltak ismerős arcok is. Általános iskolában tanárom volt Juhász István, aki most a kézilabda válogatott edzője, s a válogatott beállósa, Zubai Szabolcs, nem volt kérdés, hogy őket is üdvözöljem egy Hajrá magyarok, Hajrá Mezőkövesd kiáltással.” – számolt be további élményeiről Gábor.
Gábor hozzátette, ő még két lányról és egy fiúról szerzett tudomást, akik magyar szereplőként részt vettek az ünnepségen, de róluk is csak a megnyitó napján hallott, ők az 1960-as évek színben léptek föl. Ez az információ is a helyszínen dolgozó 500 fős magyar takarító brigád egyik tagjától származott.
Gábor elmondta, természetesen kilátogat majd sporteseményekre, reméli, hogy a kézilabdások eljutnak a döntőig, így az elődöntőben tudnak majd nekik szurkolni a CopperBox nevet viselő kézilabda csarnokban. Kilátogatnak majd a tornász döntőkre is, nagyon szeretnék látni Berki Krisztián lólengés gyakorlatát és a verseny végén elénekelni a magyar himnuszt. A torna döntőit is nagy izgalommal várják majd, ennek az eseménynek az O2, más néven a North Greenwich Arena ad majd otthont. Gábor reméli, nem ez az utolsó olimpia, amelyen részt vehet. „Elmondhatatlan érzés volt 80 ezer ember előtt fellépni, s tudni azt, hogy több milliárd ember nézi a televízión keresztül az ünnepséget a világ minden táján.” – zárta gondolatait Varga Gábor.

TBa



Közlekedésbiztonsági napot

Közlekedésbiztonsági napot rendeztek városunkban július 20-án.
Mezőkövesd kerékpáros közlekedés szempontjából az ország egyik legforgalmasabb települése. A dél-borsodi településen a közlekedési balesetek jelentős hányada a kerékpárosokat érinti, ezért nagyon fontos, hogy a gyermekek minél hamarabb megismerjék a közlekedés legfontosabb szabályait. A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság és a Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat ebből a célból rendezte meg a Közlekedésbiztonsági napot, ahol közel 20 gyermek vett részt.
A fiatalok elsőként tájékoztatást kaptak a kerékpáros közlekedés alapvető ismereteiről, majd számot adtak az elhangzottakról. A gyerekek ezt követően egy kerékpáros ügyességi verseny keretében adhattak számot a gyakorlati tudásukról. Az indulók közül többen is hibátlanul teljesítették a kijelölt pályát. A gyerekek szülői segítséggel egy 15 feladatból álló KRESZ-tesztet töltöttek ki a verseny ideje alatt, így elméletben is gyarapíthatták a tudásukat. A családok legkisebb tagjai sem unatkoztak, hiszen a szervezők aszfaltrajzversenyt szerveztek a számukra. Az esemény keretében arcfestésre is lehetőségük nyílt a fiataloknak.
A programok ezután a Rendőrkapitányság épületében folytatódtak, ahol többek között látványos bemutatók segítségével ismerhették meg a gyerekek a rendvédelmi szervezet munkáját.

Bódi K.



Informatikai fejlesztés

A Mezőkövesd Város Önkormányzata sikeres közbeszerzési eljárást bonyolított le a TIOP-1.1.1-07/1-2008-0097 – „Informatikai infrastruktúra fejlesztés Mezőkövesd Város Önkormányzata által fenntartott közoktatási intézményekben” című pályázat vonatkozásában. Ennek eredményeként 2012. augusztus 1-jén szerződést kötött a nyertes céggel. Az Aloha Informatika Kft. Tard, Bükkzsérc, Cserépfalu és Mezőkövesd alap- ill. középfokú oktatási intézményeit látja el a pályázatban meghatározott mennyiségű informatikai eszközzel és végzi el a résztvevő pedagógusok képzését is. A számítástechnikai eszközök leszállítására és üzembe helyezésére legkésőbb 2012. augusztus 31-ig kerül sor a kilenc feladat-ellátási helyen. A projekt értéke megközelítőleg 54 millió forint.
A Mezőkövesd Város Önkormányzata által fenntartott oktatási intézmények összesen 141 eszközcsomagot kapnak, melyek nagy része iskolai PC-t, interaktív táblát, projektort és notebookot tartalmaz. A nagyothalló és mozgássérült diákoknak pedig speciális számítástechnikai eszközöket biztosítanak.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A pályázat egyik feltétele, hogy a számítástechnikai eszközöket az intézmények legalább öt éven keresztül használják az oktatásban.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!