Sajópetri: két utcát érint a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása
Helyi Hírek (2012.) - Térségi
Írta: Eleven Televízió   
2012. június 18. hétfő, 01:00


Május 15-én lépett kivitelezési szakaszába az a projekt, amelynek eredményeként kiépül illetve felújításra kerül Sajópetriben a csapadékvíz-elvezető rendszer a József Attila utcában és a Szabadság út egy részén.
A jelentős uniós támogatással megvalósított beruházásra nagy szüksége van a településnek, hiszen az érintett utcák lakóinak mindennapi életében fontos szerepet játszik a 2010-es árvízi védekezés kapcsán megsérült útszakasz.
Sajópetriben jelentős károk keletkeztek a vízelvezető rendszerben és a település utcáiban, amikor 2010.júniusában a heves esőzések miatt a településen átvezető közútról a József Attila utcán keresztül terelték el a forgalmat, annak érdekében, hogy folyamatos legyen a közlekedés az árvíz által leginkább sújtott Felsőzsolcára.
A nagy mennyiségű csapadékvíz és az árhullám a talajvíz szintjét is megemelte a Sajóhoz közeli utcákban, így az árvízi védekezést szolgáló teherforgalom jelentős károsodásokat okozott az útfelületben: az út alapját jelentősen meggyengítette a víz, nyomvájús süllyedések, felületi beszakadások alakultak ki, ezen felül mozaikos repedések, kátyúk alakultak ki.
Az érintett utcák vízelvezető rendszerében is károk keletkeztek a nagy mennyiségű víz miatt. Ugyanakkor a megfelelő csapadékvíz elvezetés nem volt megoldott már az elmúlt évtizedekben sem, mivel az árkok nem összehangoltan, egyirányú lejtéssel épültek az ingatlanok előtt, az átereszek átmérője és anyaga szintén nem megfelelő és nem egységes. Így az érintett területen a tartósabb esőzések és a tavaszi hóolvadás idején
rendszeresen gondot jelentett a víz gyors elvezetése.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A mostani fejlesztéssel, a kivitelezés első szakaszában korszerű, hosszú élettartamú, vasbeton mederburkoló elemek kerülnek beépítésre, melyek karbantartása során csupán az iszaptalanításról kell gondoskodni. A vízelvezető rendszer egy része mindkét utca esetében - a helyi adottságok miatt, illetve a közművek védelme érdekében - zárt rendszerű lesz.
Az érintett útszakaszon új, megfelelő méretű átereszek kerülnek a kapubejárókhoz, melyeket megfelelő mélységbe süllyesztenek, hogy a rendszer lejtéséhez illeszkedjenek. Az átereszeket védő un. előfejek beépítése is a projekt része. A fejlesztéssel így a két utca ingatlanjainak védelme is megvalósul.
A megfelelő lejtés kialakításával és az árkok mélyítésével a csapadék a lehető leggyorsabban a legközelebbi vízbefogadóba tud kerülni.
A vízelvezető rendszer elkészítése után az útfelület helyreállítása is megkezdődik, a kátyúzás és a hibák helyreállítása után új aszfaltburkolatot kap a József Attila utca projekt által érintett része illetve új padka készül az út mindkét oldalán.
A projekt tervezett befejezési dátuma 2012. augusztus 31. „A József Attila utca vízelvezető rendszerében és az átereszekben történt károk helyreállítása Sajópetriben” című ÉMOP-3.1.2/E-11-2011-0007 azonosító számú felhívására sikeresen pályázva az önkormányzat
39.534.816 Ft támogatást kap a beruházás megvalósításához.

 


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!