Borsodivánka: átadták a felújított orvosi rendelőt, a Dózsa telepre vezető utat és hidat
Helyi Hírek (2012.) - Térségi
Írta: Eleven Televízió   
2012. augusztus 17. péntek, 11:00


A dél-borsodi településen befejeződtek a Dózsa telepre vezető út és híd rekonstrukciós munkái, illetve helyreállították és fejlesztették a község egészségügyi központját is az elmúlt hónapokban.
Borsodivánkán is jelentős károk keletkeztek, amikor 2010.júniusában a heves esőzések hatására megemelkedett a Rima patak vízszintje. A vízátfolyások eláztatták a Dózsa telepre vezető utat, amelynek alapja megsüllyedt, az útfelületen repedések alakultak ki, ezeken keresztül további jelentős vízmennyiség került az útalapba. A hídpillérek esetében megsérültek a támfalak, gerendák.
Az egészségügyi épületben – melyben együtt működik a háziorvosi- és fogorvosi rendelő, valamint a védőnői szolgálat – elsősorban az alagsorban okozott károkat a befolyó víz: átázott a betonburkolat, a lábazat, de károsodtak a nyílászárók illetve sérült a festés is.
Az önkormányzat a korábbi Vis Maior pályázatból elnyert támogatások segítségével már mérsékelni tudta a károkat, de szükség volt további külső forrásokra is, hogy teljes körűen helyre tudják állítani a károsodott közlekedési utat és ingatlant. Az elnyert uniós pályázati támogatás ugyanakkor a felújításon túl a fejlesztésre, korszerűsítésre is lehetőséget adott.
A híd és az út esetében a pillérek és gerendák megerősítése, javítása mellett kátyúzásra került sor az érintett útszakaszon, megerősítették a támfalakat és helyreállították a padkát. A megfelelő csapadékvíz elvezetés biztosítása érdekében földárkot készítettek, korrózió elleni bevonattal látták el a hídszerkezetet.
Az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó intézményben elsősorban az árvíz okozta károk javítását folytatták, továbbá nyílászáró cserére, fűtéskorszerűsítésre, a víz- és gázellátó rendszer cseréjére is sor került, valamint az
épületet külső hőszigeteléssel látták el.
Nagy jelentősége van a beruházás azon elemének, amellyel a jövőbeni árvizek által okozott károk megelőzhetők, mérsékelhetők: mintegy 850 fm-en épült vízelvezető árok a telepre vezető út kivitelezése során, míg az egészségügyi intézmény megfelelő védelme érdekében további 65 fm-nyi árok készült el a projekt keretében.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
 

A kivitelező a tervezett határidő előtt befejezte a munkálatokat, így sor kerülhetett a projekt átadó ünnepségére, amelyet augusztus 16-án 10 órától tartották a felújított orvosi rendelő előtt.
Bogdán József polgármester beszédében szót ejtett arról, miért volt szükség a beruházásra. Elhangzott, hogy 2010-ben számos településről érkezett segítség Borsodivánkára, hogy az árvíz okozta problémákkal a helyiekkel együtt megbirkózzanak. A település ezt követően sem maradt magára, hiszen az elnyert uniós forrás segítségével sikerült a károk helyreállítása, sőt, a pályázat fejlesztésre is lehetőséget adott.
A polgármester beszédét követően Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a beruházás ünnepélyes átadása alkalmából elmondta, hogy bár Borsodivánkát a 2010-ben jelentős árvízkárok érték, a település a most elkészült beruházásokkal a maga részéről be tudta fejezni a károk helyreállítását.
A beszédek után az ünnepélyes szalagátvágással Tállai András államtitkár, és Bogdán József polgármester jelképesen átadták a település lakóinak a projekt keretében felújított épületet, hidat és útszakaszt.
A beruházás összköltsége 54.586.634 Ft volt, ennek az összegnek a 95 %-át az önkormányzat uniós pályázati forrásból fedezi.
A „Településrekonstrukció Borsodivánkán, az árvíz okozta károk helyreállítására” című ÉMOP-3.1.2/E-11-2011-0081 azonosító számú felhívására sikeresen pályázva az önkormányzat
51.857.302 Ft támogatást kap a beruházás megvalósításához.




























 




Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!