A 10 napos közlekedési akció eredményei
Írta: Eleven Televízió   
2012. augusztus 23. csütörtök, 09:15
A személyi sérüléses közúti közlekedési balesetekben meghalt személyek számának alakulása országosan az év első hét hónapjában 2,19%-kal megemelkedett a 2011-es év azonos időszakához viszonyítva, az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti közlekedési baleseten belüli aránya 10-ről 11%-ra nőtt.
A július végi, illetve az augusztus első felében a baleseti statisztika kedvezőtlen alakulásáról számolhattunk be. Ebben az időszakban egymást követően három „fekete hétvégét” jegyeztünk. Megfigyelhető volt, hogy a halálos kimenetelű balesetek túlnyomó részben a hétvégéken, illetőleg a gyorsforgalmi úthálózaton történtek.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
SMindezekre figyelemmel az országos rendőrfőkapitány 2012. augusztus 10-20. közötti időszakra fokozott rendőri jelenlét biztosítását rendelte el a közutakon. A feladatok végrehajtása érdekében a megyék és a főváros legforgalmasabb útjait, a települések közlekedés szempontjából, vagy turisztikailag frekventált részeit, a városközpontokat, az esti szórakozóhelyek és azok környékét, a városok ki,- és bevezető útjait, az üdülőövezeteket visszatérően ellenőrizték a rendőrök.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye útjain a járművezetőket érintően minden intézkedés során ellenőrizték az ittasságot, valamint a passzív biztonsági eszközök használatát.
A fokozott rendőri jelenlét időszakában megyénk rendőrei összesen 3972 fő ittasságát ellenőrizték, 33 esetben pozitív eredménnyel. Ezek közül 13 személygépkocsi vezetője, 1 segédmotor-kerékpáros, illetve 18 kerékpáros volt.
Biztonsági öv használata nélküli közlekedést 95 esetben tapasztaltak. Az értékelt időszakban a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések megsértését 716 esetben fedték fel, illetve intézkedtek közigazgatási bírság kiszabására az ellenőrzéseket végző rendőrök.
Helyszíni bírság kiszabására közlekedési szabálysértés miatt 889 esetben került sor, összesen 8.012.000 forint értékben. (például: engedély nélküli vezetés miatt: 21, kerékpárosok közlekedésére vonatkozó szabályok megsértése: 119, menetokmányokkal elkövetett szabálysértések miatt: 51 esetben).
 
Az augusztus 20-i hosszú hétvége baleseti adatai:

Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset összesen: 10
Halálos összesen: 0
Súlyos összesen: 3
Könnyű összesen: 7
Pénteken: 2
Halálos: 0
Súlyos: 1 /Szerencs/
Könnyű: 1 /Tiszaújváros/
Szombaton: 3
Halálos: 0
Súlyos: 0
Könnyű: 3 /Miskolc 2, Ózd/
Vasárnap: 4
Halálos: 0
Súlyos: 1 /Encs/
Könnyű: 3 /2 Miskolc, Tiszaújváros/
Hétfő: 1
Halálos: 0
Súlyos: 1 (Miskolc)
Könnyű: 0

A fokozott jelenlét időszakában a hétvégéken országosan is kevesebb baleset történt és ezzel együtt kevesebben is haltak meg útjainkon, így kijelenthető, hogy az ellenőrzés elérte azon célját, hogy a látszólag kedvezőtlen helyzet ne állandósuljon.

Az elrendelt fokozott rendőri jelenlét időszakát a 2011-es év hasonló időszakának baleseti helyzetével összehasonlítva megállapítható:
Ez év január 1-je és augusztus 1-je közötti időben, megyénkben összesen 365 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, amely az előző év azonos időszakához viszonyítva 9 %-os csökkenést mutat. Súlyos sérüléssel járó baleset 119 volt, ami 18 %-os csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest. A könnyű sérüléses balesetek számában 5 %-os csökkenés mutatkozik, ebben az időszakban 229 következett be.
A meghalt személyek száma összesen 19 volt, súlyosan 134-en sérültek meg, míg könnyű sérülést 317-en szenvedtek. A balesetek okozója 22 esetben gyalogos, 198 esetben személygépkocsi, 61 esetben kerékpár, 33 esetben tehergépkocsi vezetője volt.

A közlekedési balesetek főbb okai az elmúlt évekhez képest nem változtak megyénkben. Az összesen regisztrált 365 baleset okai között első helyen emelhető ki a gyorshajtás (146 eset), másodikként az elsőbbségi jog meg nem adása (72 eset), harmadikként pedig a kanyarodás szabályainak megsértése (46 eset).
Külföldi állampolgár 11 esetben volt baleset okozója, míg az ittasság 45 alkalommal volt meghatározó tényező.

A fokozott rendőri jelenlét időszakában a közlekedésbiztonsági helyzet javult, a baleseti statisztikai adatok kedvezőbben alakultak mind a tavalyi évhez, mind az értékelt időszakot megelőző három hétvégéhez képest. Történt ez annak ellenére, hogy idén az augusztus 20-i ünnepet érintően egy nappal hosszabb hétvégét jegyezhettünk.

 Forrás: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!