Mezőkövesdi hírek - 2012. szeptember 6.
Írta: Eleven Televízió   
2012. szeptember 06. csütörtök, 13:30
Nyert az Egri úti Tagóvoda fejlesztésére beadott pályázat

Három csoportszobával, tornateremmel, egészségügyi helyiségekkel bővül a közeljövőben az Egri úti Tagóvoda. A fejlesztésre az Önkormányzat mintegy 200 millió forint európai uniós támogatást nyert.
Az Önkormányzat a közelmúltban pályázatot nyújtott be az Egri úti Tagóvoda fejlesztésére, illetve bővítésére. Az európai uniós projekt sikeréről az elmúlt héten értesült a városvezetés.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Az Önkormányzat 200 millió forintot nyert az óvoda korszerűsítésére, amelyhez 40 millió forint önerőt kell biztosítania a városnak. A projekt révén három csoportszobával, tornateremmel, foglalkoztató és orvosi szobával, új mosdóhelyiségekkel bővül majd az Egri úti Tagóvoda. Az új épületszárny mellett a meglévő épületet is korszerűsítik, felújítják, így az óvodások a fejlesztés megvalósítása után egy modern, korszerű, otthonos intézménybe járhatnak majd.
Ez a fejlesztés jelentős szerepet játszik majd a nevelési intézmény életében, hiszen egy modern, a mai kornak megfelelő környezetet biztosít majd az óvodásoknak.
Jelenleg a támogatási szerződés előkészítése zajlik. A szerződés megkötését követően az Önkormányzat kiírja a szükséges közbeszerzési eljárásokat, amelyek lefolytatása után kezdődhet majd el a tényleges építkezés. Az elképzelések, tervek szerint jövő szeptemberben már a megújult és kibővült óvodában kezdhetik majd az évet a gyerekek.

M. Zs.


A kövesdi rendvédelem múltja

Rendőrségi egyenruhák, sapkák, jelvények, fegyverek, irodai és híradástechnikai eszközök, valamint különböző dokumentumok a csendőrség korszakától egészen napjainkig – mindezen anyagot a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság történetét bemutató kiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők, amely augusztus 24-én nyílt meg Mezőkövesden, a Közösségi Ház emeleti termében.
Mezőkövesd település közrend-közbiztonsága felett a XIX. század végétől Mezőkövesd nagyközség rendőrsége és a Magyar Királyi Csendőrség együttesen őrködött. Azonban az ekkor működő rendőrség szervezete nem hasonlított a rendőrség mai arculatához. Mezőkövesden a települési rendőrség mellett 1882-től kezdődően a Magyar Királyi Csendőrség Mezőkövesdi Csendőrőrse is megkezdte működését. A csendőrlaktanya már 1888-ban is a mostani Egri út 2. szám alatti épületben működött, majd 1921-22-ben a régi kistemplom mellett kapott helyet, de 1930-tól újra visszaköltöztek az Egri u. 2. szám alá. A csendőrség fennállása alatt, valamint a II. Világháború után számos változás ment véghez. A folyamatos névváltozás és átalakulások után 1983 óta működik a jelenlegi formájában, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Mezőkövesdi Rendőrkapitánysága. A kövesdi kapitányság illetékességi területe 23 települést és több mint 40 ezer lakost foglal magába. A rendőrkapitányság épülete a mai arculatát 1985-ben kapta meg a kétéves átépítést követően. Azonban az ingatlan korszerűsítése, fejlesztése az évek során folyamatosan történt. 2006-tól a kapitányság az őrsöket is beleszámítva 10 gépjármű tárolására alkalmas garázzsal és 14 gépjárművel, 1 kisbusszal rendelkezik.
1974-től 80-ig Tóth Lajos rendőr alezredes volt a kapitányságvezető. Őt a sorban 1983-ig dr. Sárközi Ferenc rendőr dandártábornok, majd 1983 és 89 között dr. Tuza László rendőr dandártábornok követett. 1989-ben és ’90-ben a kapitányság irányítását Hallai Imre alezredes, míg 1990-1991-ig Szobonya József alezredes látta el. 1991- 1994 között Nyári István rendőr őrnagy vezette a mezőkövesdi egyenruhások munkáját. 1994-től 2010 novemberéig pedig dr. Vasas László rendőr alezredes teljesített szolgálatot a kapitányság élén.
E nagy múltú kapitányság múltját mutatja be tárgyakban, képekben, dokumentumokon keresztül a Közösségi Házban augusztus 24-én megnyílt kiállítás. A tárlat elején Szerencsi Árpád rendőr alezredes, kapitányságvezető köszöntötte a megjelenteket.
„A kiállítás ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor Kovács István irodájába beléptem, és megláttam a helyiség falán egy 1951-es dokumentumot, amelyet érdeklődve olvastam. Ekkor vetettem fel annak az ötletét, hogy jó lenne részletesebben foglalkozni azzal, hogy a kövesdi kapitányságnak mi a története. Ez a felvetésem egy lavinát indított el, hiszen Kovács István egyre inkább beleásta magát a gyűjtőmunkába, amelyben Zelei Istvánné főmunkatárs, közalkalmazott is rengeteget segített. Ennek a kutatómunkának az eredménye ez a tárlat, valamint a jövőre nézve tervezzük, hogy könyv formájában is megörökítjük a rendőrkapitányságunk múltját” – mondta el Szerencsi Árpád.
A megnyitón Kovács István rendőr százados, közlekedésrendészeti fővizsgáló ismertette a kiállítást. A bemutatott tárgyak között láthatóak a különböző időszakokból való ruházatok, felszerelések, eszközök, régi bútordarabok, archív fényképek és régi dokumentumok. E kiállított tárgyaknak köszönhetően a kiállítást megtekintő érdeklődő előtt szinte megelevenedik a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság múltja, története.
A kiállítás színvonalát emelte Csetneki Zsolt rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Osztály vezetőjének rendőrségi egyenruha gyűjteménye.
A kiállítást Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a most összegyűjtött és kiállított anyagnak hiánypótló szerepe van, hiszen ennek segítségével a mezőkövesdiek, az érdeklődők megismerhetik a rendőrkapitányságuk történetét, láthatják annak több évtizedes fejlődését, átalakítását.
A rendezvény fővédnöke dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornok, megyei főkapitány volt, aki szintén üdvözölte a mezőkövesdi kollégáinak ez irányú kezdeményezését.
A tárlaton a város nevében Vámos Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt, aki beszédében elmondta, hogy a város és a rendőrség között szoros az együttműködés, hiszen a rendőrkapitányság a mindennapi rendőri munka mellett a település rendezvényein is részt vesznek, ezzel segítve az Önkormányzat munkáját.
A folyamatosan bővülő történelmi anyag a tervek szerint a jövőben a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságon kap majd helyet.
A Rendőrkapitányság munkáját bemutató tárlat október 1-jéig tekinthető meg a Közösségi Ház emeleti termében.

M. Zs.


Jelentős támogatás

Több százezer forintos támogatást kapott a mezőkövesdi Add a Kezed Lakóotthon. A jótékony adománygyűjtést az IPA steinfurti szervezte rendezte meg.
Az IPA világszerte a rendvédelmi szervek aktív és nyugalmazott állományából toborozza tagságát. A szervezet célja a formális, valamint a szakmai kereteken túlmutató személyes kapcsolatok kialakítása, ápolása, továbbá a nemzetközi együttműködés elősegítése. Az IPA eszmeisége a világ minden táján ugyanazt az üzenetét hordozza, még pedig a határokon átnyúló barátság, szolidaritás, egymás segítésének szándékát.
A mintegy 40 fős delegáció az összesen 400 fős taglétszámmal büszkélkedő IPA steinfurti szervezetétől érkezett Mezőkövesdre augusztus 27-én. A delegációt az említett napon a Hajnal Hotelben fogadta a Lakóotthon vezetősége, majd egy nappal később a delegáció tagjai megtekintették és megismerték a Lakóotthon, valamint a Fogyatékkal Élők Napközi Otthonának működését. A látogatás részeként a vendégek átadták az ajándékokat és adományokat, melyet a Lakóotthonban élők saját készítésű ajándékokkal háláltak meg. „A tagok által összegyűjtött adomány, valamint a plüssállatok eladásából befolyt összeg mellett a steinfurti rendőrség is felajánlott egy bizonyos összeget, továbbá a különböző rendezvények, illetve fesztiválok bevételeinek egy részéből szintén gyarapodott az adományalap. Ezen felül szervezetünk egyik tagjának a lánya egy diszkót üzemeltet és ő is jelentősebb összeggel járult hozzá az alaphoz.” – hangsúlyozta Thomas Dobusch, az IPA steinfurti szervezetének vezetője.
A steinfuri IPA tagjai szoros baráti kapcsolatot ápolnak az Add a Kezed Lakóotthonnal, amit a továbbiakban is szeretnének ápolni és a támogatást folytatni kívánják, miután a mezőkövesdi látogatások minden alkalommal alátámasztják, hogy az adományokat jó célokra használják fel.
A német szervezet támogatása nagyon fontos szerepet tölt be a szervezet eredményes működésében és a fejlesztések megvalósításában.
„Nagyon sokat jelent számunkra a német szervezet támogatása. Tavaly amikor a napközi otthon felújítását végeztük, hozzá kellett nyúlnunk a tőlük kapott pénzhez és tulajdonképpen az adomány segítségével tudtuk befejezni a rekonstrukciót. Ezúton is szeretném megköszönni a támogatásukat, valamint Varga Tamás barátom segítségét, mivel neki köszönhetjük a német szervezettel kialakult jó kapcsolatot.” – emelte ki Dr. Molnár Károly, a Gondoskodás Alapítvány elnöke.
Az önzetlen felajánlások a továbbiakban is nagyon fontosak lesznek a Lakóotthon számára, miután a tervek között szerepel a fűtési rendszer korszerűsítése, ezen belül a napkollektoros fűtés megvalósítása. A Lakóotthon vezetői tehát továbbra is várják az önzetlen felajánlásokat, melynek köszönhetően tovább fejlődhet a Lakóotthon, valamint a Napköziotthon.

B. Krisztián


Tanévnyitó a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolában

Történelmi tanévnyitó ünnepséggel nyitotta meg az idei esztendőt a szeptember 1-jétől Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolaként működő intézmény Mezőkövesden. Az ünnepséget a Szent László templomban rendezték meg.
Szeptember 1-jétől új fenntartója van a mezőkövesdi szakképző iskolának. Ettől a tanévtől kezdve az Egri Főegyházmegye látja el a fenntartói feladatokat.
A tanévnyitó esemény elején a Jöjj, Szentlélek című egyházi ének közös eléneklése után dr. Medvegy János apát, plébános mondott köszöntőt, üdvözölte az új intézmény diákjait. Az ünnepségen részt vett Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője, aki beszédében kiemelte az alkalom történelmi jelentőségét. Az államtitkár szavai után dr. Fekete Zoltán polgármester mondta el köszöntő gondolatait, amelyben kifejezte az irányú reményeit, hogy a jövőben többletet tud nyújtani a diákoknak, a fiataloknak a katolikus szakképző iskola. Ezt követően dr. Fekete Zoltán polgármester átadta dr. Medvegy János apát-plébánosnak, mint az Egri Egyházmegye képviselőjének az iskola kulcsait.
Az ünnepség egyik legfelemelőbb pillanataként dr. Medvegy János apát, plébános megáldotta és megszentelte az intézmény tantermi keresztjeit.
Ezt követően Csirmaz István igazgató megtartotta tanévnyitó beszédét, amelyben egyebek mellett felvázolta az első hét menetrendjét.
Az ünnepségen közreműködött a Szent Család Énekkara is. A 2012/2013-as tanévben 402 tanuló kezdi meg a középiskolai tanulmányait a mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolában.


Elvis Cserépfaluban

Simon Henley, Elvis imitátor tartott koncertet Cserépfaluban szeptember 1-jén. Este hét óra felé folyamatosan érkeztek az érdeklődők a cserépfalui Pástgödörbe, ahol egy nem mindennapi vendég előadó készült színpadra lépni.
Az őszi hónap nyitóestéjén nem más, mint az angol Simon Henley, a neves Elvis imitátor szórakoztatta a közönséget. A koncert során felcsendültek a legenda legnagyobb slágerei. A jó hangulatú est azonban a szórakozás mellett nemes célt is szolgált.
A Cserépfaluban nyaraló angol baráti társaság - akinek egyik tagja Simon Henley – kezdeményezésére létrejött jótékonysági koncerten az cserépfalui általános iskola megsegítésére gyűjtöttek adományokat.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!