Mezőkövesdi hírek - 2012. október 8.
Írta: Eleven Televízió   
2012. október 09. kedd, 09:37
Lezárult a TIOP pályázat

Lezárult a mezőkövesdi iskolák informatikai infrastruktúra fejlesztését célzó pályázat. A projekt záró rendezvényét a közelmúltban szervezték meg.
A TIOP 1.1.1-07/-es számú, az Európai Szociális Alap által 100 %-ban finanszírozott pályázat keretében a kedvezményezett Mezőkövesd Város Önkormányzata, mint gesztor 77.191.134 forintot nyert a mezőkövesdi iskolák informatikai fejlesztésére. Ebből nettó 61.752.955 Ft értékű eszközbeszerzést valósíthattak meg.
A projektben a Mezőkövesdi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat minden mezőkövesdi és vidéki tagintézménye, a Széchenyi István Szakképző Iskola és a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola vett részt.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A projektet ünnepélyes záró rendezvénye keretében Dósa Annamária projektmenedzser ismertette a megvalósult beruházást. A pályázat keretében 62 darab iskolai számítógépet, 49 darab - interaktív táblát, notebookot, projektort tartalmazó – tantermi csomagot, egy alkalmazás-szervert, a szerverhez szükséges szoftvert, hat darab szavazó csomagot, 8 darab WIFI csomagot, 20 darab SNI I-es csomagot, egy darab SNI V-ös csomagot vásároltak meg az iskolák számára.
Dósa Annamária mindemellett felvázolta a jelenlévő intézményvezetők, pedagógusok számára a következő 5 évre, mint fenntartási időszakra vonatkozó teendőket.
M. Zs.



Széchenyi-nap

Az iskola névadójára, Széchenyi Istvánra emlékeztek szeptember 21-én a mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolában.

A szeptember 1-jétől az Egri Egyházmegye fenntartásában működő Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola ünnepséggel tisztelgett a névadó előtt. Az esemény elején Csirmaz István igazgató méltatta gróf Széchenyi Istvánt, munkásságát, életét.
Ezt követően az Egyházmegye képviseletében Dr. Medvegy János mondott rövid beszédet, majd pedig megáldotta az iskolát és egy emléktáblát, amelyet az áldást követően a kiültetett platánfa előtti emlékhelyen helyeztek el.
Ezután megkoszorúzták Széchenyi István mellszobrát. Az ünnepségen az iskola diákja énekes, verses összeállítással tisztelegtek a legnagyobb magyar előtt.
A Széchenyi-nap ezt követően ügyességi, tanulmányi, illetve sportversenyekkel, vetélkedőkkel folytatódott, amelynek az eredményeit az október 23-ai iskolai ünnepség keretében hirdetik majd ki.
M. Zs.



Hétéves a Dacia Klub

Megalakulásának 7. évfordulóját ünnepli a Dacia Klub Magyarország ebben az esztendőben. A baráti társaság a mezőkövesdi Zsóry Campingben rendezett összejövetelt a jeles alkalomból szeptember végén.
A szervezet kezdetben Logan Klub néven bontogatta a szárnyait. Az említett gépjárműtípust 2004-ben kezdték el gyártani, így ebben az évben jelent meg Magyarországon is. A klub alapításának ötlete, egy nagyon lelkes márkatulajdonos nevéhez fűződik, aki egy internetes honlapot indított a típust szerető autósoknak. Miután az autómárka egyre több típusa jelent meg a piacon, szép lassan emelkedni kezdett a klub létszáma, így napjainkban már több mint 300 regisztrált tagja van. Az aktív tagok létszáma, akik rendszeresen ellátogatnak a májusi országos találkozóra hozzávetőleg 110-120 fő. A szeptemberi születésnapi összejöveteleken mindig a szűk baráti kör tagjai és családjai találkoznak, így városunkban 25 fő vett részt. A mezőkövesdi Varga Tamás 2008-tól tagja a szervezetnek.
„Büszkén elmondhatom, hogy egy nagyon jó csapatra találtam, egy nagy családba csöppentem. Egy véletlennek köszönhetően 2009-ben Mezőkövesden rendeztük meg az országos találkozót, ezt követően a családommal mi is eljutottunk néhány országos, valamint születésnapi összejövetelre. Örülök annak, hogy a tagok többsége Mezőkövesdet választotta, így idén Mezőkövesd adhatott otthont a baráti találkozónak.” – emelte ki Varga Tamás, a Dacia Klub Magyarország tagja.
Az összejövetel résztvevői számára tartalmasan telt a nap, hiszen a márka egy új típusának tesztelése mellett a tagok ellátogattak a Mezőgazdasági Gépmúzeumba, továbbá a jó időnek köszönhetően szabadtéri főzéssel és éjszakába nyúló beszélgetéssel töltötték a klub születésnapját.
B. K.

 

 



Középpontban a testi-lelki egészség, a sport és a helyes életmód

Szeptember 15-én nemcsak a Tour de Mezőkövesd, hanem az Életmódváltó Hetek is elrajtolt, immár harmadik alkalommal. A Mezőkövesden szeptember 16-27. között megrendezett programsorozat középpontjában a testi-lelki egészség, a sport és a helyes életmód állt.

Az Életmódváltók, a Progressio Bt, az Ódor Kerékvár, Mezőkövesd Város Önkormányzata, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság, valamint a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. által szervezett közel két hetes rendezvény számos, változatos programmal várta azokat az érdeklődőket, akik nemcsak beszélnek, hanem tenni is akarnak egészségükért, jobb közérzetükért.
A programsorozat révén több kerékpáros túrát, funkcionális fitnesst, gyaloglást, kirándulást és természetesen interaktív előadásokat szerveztek.
Szeptember 16-án elsőként Tiszabábolnára kerékpároztak le az érdeklődők, ahol egy hangulatos vízitúrán is részt vehettek. Szeptember 17-én Sebestény Tamás (MD. Phd., Dtsc.) tartott egyéni, díjmentest tanácsadást. Majd délután újra a mozgásé volt a főszerep, hiszen a főtérről elrajtolt a gyaloglók csoportja, akik elsétáltak a város határáig, ahol lehetőségük volt kipróbálni a funkcionális fitness-t. Ez állandó program volt a rendezvény ideje alatt, hiszen minden nap várták a sétálni vágyókat.
Ezzel egy időben a Közösségi Házban dr. Fekete Zoltán polgármester nyitotta meg az Életmódváltó Heteket, méltatta a rendezvény fontosságát, célkitűzését. Ezután egy előadással egybekötött, új termék bemutatóján is részt vehettek az érdeklődők. Itt a növények egészségét elősegítő gyökéritatóval ismerkedhettek meg a résztvevők, amely egy nagyon hasznos eszköz, technológia.
„A gyökéritató formáját tekintve úgy néz ki, mint az úgynevezett szarvacska tészta. Attól függően, hogy a növény alá helyezve lefelé vagy felfelé áll a nyílása, vagy vizet tart meg, vagy levegőztet, de jelentős tápanyagot is tartalmaz. Ennek a szemléletmódnak és ennek az új terméknek az a lényege, hogy nem táplálja a növényt különböző vegyszerekkel, mesterséges adalékokkal, hanem a talaj mikrobiológiáját javítjuk, annak biztosítunk tápanyagot. E szemléletmódból kiindulva 1,5 -2 év kutató munka eredményeként mondhatjuk el azt, hogy egy paradicsomnál 30-40%-os terméstömeg hozható létre, a virágoknál nagyobb virágátmérőt eredményez a gyökéritató alkalmazása, amely mintegy 50%-kal kevesebb víz felhasználásával valósul meg. A növény jól érzi magát, mélyebb zöld levelei vannak, erőteljesebb, egészségesebb.” – emelte ki az szabadalmaztatott, új magyar termék előnyeit Endrődi László, a gyártó Agrooter Kft. ügyvezetője.
Ezt követően arra kaphattak választ az érdeklődők Sebestény Tamástól, hogy hol is kezdődik az egészség, hogy mit adunk át gyermekeinknek, milyen adottságok öröklődhetnek át generációkon keresztül.
Kedden, szeptember 18-án a gyaloglás és a funkcionális fitness mellett „Érzelmeink és gondolataink hatása egészségünkre” címmel tartott előadást Csonka Balázs pszichológus a Rózsa Étteremben. Az előadásból megtudhattuk, hogy ha pozitívan gondolkodunk, vidámak, optimisták vagyunk, az pozitív hatással van szervezetünkre. Egy-egy betegség leküzdésében is sokat segít, ha reméljük a javulást, bízunk a felépülésben, pozitívan gondolkodunk. Ennek az ellenkezője is igaz, ha sokat aggódunk, idegeskedünk, állandó stresszhelyzetben vagyunk, az pedig különböző betegségeket, tüneteket eredményezhet. A szakember kiemelte, hogy ha egészségesen szeretnénk élni, akkor a testi egészségünk mellett a lelki egyensúlyunkra is oda kell figyelnünk.
Másnap egy 20-30 fős lelkes csapat vágott neki a Szomolyai kerékpártúrának, akiknek az útját még az eső is nehezítette. Szomolyán pedig zsíros kenyérrel és teával várták a lelkes biciklistákat. Aki pedig ne fáradt el a több kilométeres kerekezés után, azokat ismét Csonka Balázs várta egy, napjainkban is sok kérdést felvető témával, mégpedig a viselkedés-zavaros gyermekek, azon belül is az agresszió kérdésével.
„A gyermek agresszivitása több okra vezethető vissza. Fontos, hogy ha az agresszió bármely formáját – legyen az fizikai, lelki agresszió – észleli a szülő, a pedagógus, akkor szakember bevonásával fel kell tárni, hogy miért viselkedik így a gyermek. Gyakran azért viselkedik agresszíven a gyerek – veszi el a másik gyerektől a játékot, löki fel a társát -, mert valami frusztrálja, haragszik valamiért. Ha a kiváltó okot megismerjük, akkor tudjuk megfelelően kezelni, megoldani a helyzetet.” – hangsúlyozta a pszichológus.
Szeptember 20-án Pap Zoltán mutatta be a funkcinális fitness előnyeit, a speciális mozgásforma élettani hatásait, majd pedig Sebestény Tamás beszélt a legújabb kutatások jegyében arról, hogy mi is számít egészséges táplálkozásnak.
A hét során Sebestény Tamás és Csonka Balázs több ízben és több témában is tartott előadást, amelyeken hasznos információkkal gazdagodhattak az érdeklődők. A programsorozat záró rendezvénye szeptember 27-én volt a Közösségi Házban, ahol a szervezők összefoglalták a két hét történéseit, eredményeit.
„A két hét során mintegy 160 fő vett részt a programokon. Az előadásoknak ez alkalommal is nagy sikerük volt, de a kerékpár túrákon és más mozgási lehetőségen is sokan részt vettek. A programok mindig jó hangulatban teltek, s reméljük, hogy jövőre hasonló, vagy még nagyobb lelkesedéssel, és sok-sok új résztvevővel rendezhetjük meg a IV. Életmódváltó Heteket.” – foglalta össze Pótáné Lázár Mária, főszervező.
A résztvevők pontokat kaptak a teljesített programokért, akik között a szeptember 27-ei záró rendezvényen tombolasorsolást rendeztek. A fődíjat, egy kerékpárt Kiss Lajosné nyerte meg.
M. Zs.



Adományból fejlesztettek

Több mint félmillió forint gyűlt össze a tavasszal megrendezett mezőkövesdi Mentő-Rendőr-Tűzoltó jótékonysági bálon. A nagyszabású rendezvény bevételét szeptember 24-én adták át a mezőkövesdi Városi Önkormányzat Rendelőintézete vezetőjének.
A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság, a Városi Mentőállomás és a Mezőkövesdi Tűzoltóság második alkalommal rendezte meg a jótékonysági estet. A szervezetek tagjai az első bálon a Városi Rendelőintézet digitális röntgenarchiváló készülékének beszerzésére gyűjtötték a pénzt. A jótékonysági est résztvevői ebben az esztendőben is a Rendelőintézet javára ajánlották fel a bevételt. A pénzt ezúttal egy kiemelten fontos egészségügyi műszer felújítására fordították.
„Egy röntgen kiolvasó berendezés elromlott az intézményben, ami nagy szolgálatot tesz abban, hogy a tüdőbetegségeket minél eredményesebben fel lehessen ismerni és a páciensek hatékonyan gyógyulhassanak. A példás összefogásban részt vevő szervezetek tagjai ennek a berendezésnek a javításához járultak hozzá a jelentős támogatással. A javítás összesen három millió forintba került, melyhez a jótékonysági bál bevétele mellett a Mezőkövesdi Önkormányzat biztosította a forrást.” ˜– emelte ki dr. Tóth József, a Városi Önkormányzat Rendelőintézetének orvos-igazgatója.
Az adomány ünnepélyes átadásán Gyenes László, a városi mentőállomás vezetője munkahelyi elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen, így Koroknai Péter tűzoltó alezredes, a Mezőkövesdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának vezetője és Szerencsi Árpád rendőr alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője adta át a jótékonysági bál bevételét dr. Tóth József igazgatónak. Az egészségügyi intézmény vezetője köszönetet mondott a bál szervezőinek és résztvevőinek a felajánlásért, amely idén is nagyon komoly segítséget jelent a Rendelőintézetnek.
B. K.



Zene Világnapja

Október 1-je a Zene Világnapja. A jeles nap tiszteletére a mezőkövesdi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hangversenyt rendezett szeptember 28-án.
Közel négy évtizede, egészen pontosan 1975-től ünnepeljük a Zene Világnapját. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Október elsejét Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére nyilvánította az UNESCO Nemzetközi Tanácsa a Zene Világnapjává, melyet 1975-től minden évben megtartanak. A hegedűművész így vélekedett a világnap és a zene kapcsolatáról: ''Azt mondanám, hogy az adott időben az egész világon legyen pár percnyi csend, mert ez nagyon fontos a zene élvezéséhez.”
Az esemény tiszteletére az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nívós hangversenyt rendezett a Zeneiskola hangversenytermében. A koncerten elsőként Mózerné Horga Stefánia tagintézmény-vezető köszöntötte a résztvevőket, majd Vinnai Anikónak, a munkaközösség vezetőjének ünnepi gondolatait hallgathatta meg a zeneszerető közönség, aki többek között a zene szeretetének, és a zenetanulásnak a fontosságáról beszélt a bevezetőben. A hangversenyen többek között Antonio Lauro, Benjamin Britten, Enesco és Bartók Béla dallamai csendültek fel az iskola művésztanárainak az előadásában. A közel egyórás koncert keretében a zenei élményeken túl zenetörténeti eseményekkel és érdekességekkel is megismerkedhettek komolyzene szeretői.
B. K.



200 milliós fejlesztés

Mintegy 200 millió forint értékben jelentős infrastrukturális fejlesztést hajtott végre a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület. A társaságiadó-kedvezményről szóló pályázat keretében a Városi Sportpályán, a Városi Sportcsarnokban, valamint az utánpótlás központban is nagymértékű átalakítást végeztek el az elmúlt hónapokban.
Országos szinten is jelentős fejlődést hozott a Kormány társaságiadó-kedvezményről szóló törvénye, amely az öt látvány-csapatsportág, a labdarúgás, a kézilabda, a vízilabda, a kosárlabda és a jégkorong támogatását jelenti. A kezdeményezés óriási sikert aratott, hiszen csak a labdarúgás területén 1078 pályázat érkezett a Társaságiadó-kedvezményből igénybe vehető támogatásokra a Magyar Labdarúgó Szövetséghez. A pályázatnak köszönhetően országosan mintegy 20 milliárd forint áramlott a sportágba.
A mezőkövesdi labdarúgás fejlesztésére hozzávetőleg 200 millió forintot lehetett felhasználni. Az említett összegből a Mezőkövesd Zsóry SE 71 millió 561 ezer forint támogatásra volt jogosult, amit az egyesület teljes egészében össze tudott gyűjteni a vállalkozóktól. Az egyesület a megszerzett pénzt tárgyi eszközök beszerzésére, valamint az utánpótláscsapatok működtetésére használta fel. A támogatást egyebek mellett sportfelszerelések, mezek beszerzésére, a játékosok utaztatására, továbbá, nevezések befizetésére, tornák, edzőtáborok finanszírozására fordították. Az informatika területén is jelentős beruházás valósult meg, miután a klub vezetői több számítógépet is beszereztek. Ezen felül az utánpótlásban dolgozó edzők bérezésére és egyéb személyi jellegű kiadásokra is jutott az említett pénzből.
Az egy évvel ezelőtt megalakult Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. még sikeresebben szerepelt a pályázaton, hiszen 117 millió 166 ezer forintot sikerült elnyernie, amit fejlesztésre és felújításra használtak fel. A Kft. költségvetéséből összesen 142 millió forintos fejlesztés valósult meg a Széchenyi úti sporttelepen, valamint a tűzoltópályán kialakított Sportcentrumban. A Sportpályán a Kavicsos-tó felőli kerítés felújítására, illetve cseréjére mintegy 8,5 millió forintot fordítottak. A Városi Sportcsarnok vizesblokkjai 8 millió 300 ezer forintból újultak meg, amely annak köszönhető, hogy az épület vagyonkezelői jogai a kft.-hez tartoznak, így az intézményt be lehetett vonni a programba.
A legnagyobb horderejű fejlesztéseket a tűzoltó pályán hajtották végre, ahol egyebek mellett egy 115x74 méteres, villanyvilágítással, mobil lelátóval, eredményjelzővel ellátott nagy műfüves pályát építettek meg közel 97 millió forintból. Ezen kívül 25 millió forintból megépült egy szintén 115x74 m-es vadonatúj füves játéktér. Az utánpótlásközpont kerítése szintén megújult, melynek elkészítése három és fél millió forintba került. Az infrastrukturális fejlesztések mellett az óvodástól az U11-es korosztályok nevelésére és versenyeztetésére is jutott forrás.
A Vasas ellen szeptember 9-én megrendezett összecsapásra kilátogató szurkolókat új látvány fogadta, miután a Széchenyi út felül is megszépült a Városi Sportpálya, ahol 400 fő számára alkalmas mobil lelátót alakítottak ki az elmúlt hetekben. Az MSE-Zsóry a műfüves pálya mellett megépített új kerítés és a közelmúltban beüzemelt új digitális eredményjelző mellett tehát újabb fejlesztést hajtott végre.
A nagy horderejű felújítással és bővítéssel nem ért véget a sportfejlesztés. „Örömmel jelenthetem be, hogy a Társasági Adó kedvezmény pályázatának következő körében mintegy 80 millió forintot nyertünk a labdarúgó utánpótlás fejlesztésére, amelyről már megszületett a döntés. Emellett egy másik pályázatot is benyújtottunk az utánpótláscentrum kiszolgáló épületének fejlesztésére, valamint a Sportpályán lévő klubház teljes felújítására és bővítésére. A pályázat elbírálása folyamatban van, döntés a közeljövőben várható.” – mondta Tállai András, a Mezőkövesd Zsóry SE társadalmi elnöke.
A célok között szerepel egy stabil utánpótlás bázis kialakítása Mezőkövesden és a térségben, amely az eddigieknél is hatékonyabbá teheti a fiatalok képzését. Ehhez kapcsolódóan fontos az utánpótlás korosztályú játékosok létszámának növelése, így hozzávetőleg 400 sportoló számára szeretnék megteremteni a magas szintű képzés feltételeit. A minőségi utánpótlásképzés mellett fontos, hogy a felnőtt csapat is kiemelkedően szerepeljen a bajnokságban, éppen ezért a vezetőség az egycsoportos NB II-be jutást, tehát az 1-5. hely megszerzését tűzte ki célként Véber György csapata számára. Ami a távolabbi terveket illeti, az infrastruktúra további fejlesztésének egyik fontos pillére lehet majd a későbbiekben a Hadnagy úti sportbázis kiépítése, ahol extrém sportpályákat (pl. sqash pálya, teniszpálya), továbbá téliesített labdarúgó edzőpályákat szeretnének létesíteni.
B. K.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!