Látni és látszani - Országos baleset-megelőzési akció
Írta: Eleven Televízió   
2012. október 16. kedd, 07:48

Ősszel a közlekedési baleseteknél jellemző, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát - ezekre a körülményekre.

Látni és látszani - Élni és életben hagyni
Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a korábbi évekhez hasonlóan 2012. október 15-től november 15-ig meghirdette a „Látni és Látszani” elnevezésű kampányát. Ennek elsődleges indoka, hogy az időjárási viszonyok ősszel, illetve télen folyamatosan változnak, és ezzel együtt az út, - és látási viszonyok is romlanak, melyek a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A kampány időszak:
A kampány során arra buzdítják a gépjárművezetőket, hogy vizsgáltassák át az autójukat, ellenőriztessék látásukat, s mindezt térítésmentesen az akcióban résztvevő szakszervizeknél és optikusoknál.

A szervizek térítésmentesen vizsgálják át (október 15-től november 15-ig):
- lámpák, fényvisszaverő elemek működését, a lámpatestek állapotát, rögzítettségét,
- fényvetőegységek állapotát,
- világítási tulajdonságaikat.

A megjelent gépjárművezető részére a szervizek külön a kampányra készített tanúsítványt és a tervek szerint a szélvédőre kiragasztható matricát adnak. Ezek igazolják, hogy a jármű az átvizsgálás alkalmával megfelelt a műszaki előírásoknak. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a tanúsítvány a közúti ellenőrzés során az esetlegesen feltárt szabályszegés alól mentesítést ad.

A kampány másik eleme a gépjárművezetők látásellenőrzése. Ennek keretében a kezdeményezéshez csatlakozó optikus szakember megállapítja, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, ha kell meghatározza a dioptria mértékét és tanácsot ad megfelelő szemüveg elkészítéséhez.

Az ellenőrzési időszak:
A Rendőrség 2012. november 15. és 2012. december 15. között a forgalomban résztvevő járművek, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását kiemelten ellenőrzi.

Információs háttér:
A kampányban a Rendőrség hivatalos partnere az X-Meditor Kft., amely a projekt során célirányos honlapot üzemeltet (www.latnieslatszani.hu), melyet folyamatosan frissítenek. Itt megtalálhatóak az akcióban részvevő szervizek, optikusok elérhetősége.
Forrás: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!