Ülésezett a mezőkeresztesi városvezetés
Írta: Eleven Televízió   
2012. december 05. szerda, 17:48
November 29-én ült össze soron következő rendes ülésére Mezőkeresztes képviselő testülete, hogy hat napirendi pontot érintően hozzon döntéseket.
A tanácskozás zárt üléssel kezdődött. Itt első napirendi pontként a benyújtott Bursa Hungarica ösztöndíj pályázatok elbírálása történt meg.
A második fő téma már nyílt ülésen került megvitatásra és szorosan kapcsolódott a kitűzött harmadik napirendhez. Itt ugyanis a város III. negyedévi költségvetésének végrehajtásáról, valamint a 2013. évi költségvetési koncepcióról folyt a tárgyalás. Az ezekről szóló írásos anyag korábban már kiadásra került a testületi tagok részére, a Pénzügy Bizottság és az Ügyrendi Bizottság pedig külön is tárgyalt a témákkal kapcsolatosan. Általánosságban elmondható, hogy az idei költségvetési előirányzat a III. negyedévben is időarányosan teljesült. A következő évi koncepció inkább csak általános, átfogó képet ad a jövőre végrehajtandó tervekről. Tényszerűen sajnos még mindig kevés dolgot tudhat az önkormányzat, a kormány ugyanis még a későbbiekben közöl konkrétumokat. A bizottságok tagjai mindkét témában elfogadásra javasolták a beszámolót és az előirányzatot.
A szavazat egyhangú igen volt.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A negyedik napirend meglehetősen összetett volt. Ez esetben több önkormányzati rendeletet kellett módosítani, esetlegesen visszavonni a városvezetésnek.
Szó volt a városban értékesítő mozgó árusok tevékenységéről. Bár a helyben üzlettel rendelkezők számára az idegenből érkezők bevétel kiesést jelentenek, tevékenységüket korlátozni nem lehet, mivel ezt magasabb szintű jogszabály tiltja. Ugyanakkor a testület elfogadott egy igen részletes tarifa rendszert, melynek alapján a fent említett tevékenységet folytatók kötelesek lesznek a tevékenységért fizetni. A szabályozás ellenvetés nélkül került elfogadásra.
Ezt követően a helyi állattartási rendelet került visszavonásra. Az ezzel kapcsolatos szabályokat ugyanis már nem helyben, hanem magasabb szinten hozzák meg az illetékes szervek.
Következőkben a Pénzügyi Bizottság által már tárgyalt, előre kiadott tervezet alapján az IKSZT bérleti díjairól született döntés. Ez alapján szintén a részletekbe menően kidolgozott tarifa rendszer lesz a mérvadó abban az esetben, ha az intézményt magán célú rendezvényekre szeretné kivenni valaki. A különböző rendezvényekért különböző összegeket kell majd fizetni, amely összeg függ többek között a rendezvény jellegétől, a bérleti időtől és a résztvevők számától is. Az intézmény által szervezett és a közösségi rendezvényeken való részvétel természetesen továbbra is ingyenes marad.
Utolsó napirendben is több téma került a képviselők elé.
Más egyéb mellett szó volt több, az önkormányzat által benyújtandó pályázatról. Ezek között szerepel az iskola modernizálására, illetve városfejlesztésre forrást biztosító pályázat is. Ez utóbbi fedezné pl. a zöldövezeti területek fejlesztését.
Távlati tervek között szerepel továbbá a rendőrőrs új, frekventáltabb helyen lévő, jobb állapotú ingatlanba való átköltöztetése is.
Felvetődött, hogy a következő évben mostani formájukban meg fognak szűnni az intézményi társulások és a helyi építési hatóság jogkörét is járási szintre helyezik át. Az intézményi társulásból való kilépéssel a testület tagjai egyetértettek. Itt is meglehetősen sok azonban a kérdés, amelyekre a kormány részéről csak később várható érdemi válasz.
Szó esett a város ünnepi kivilágításáról is. Az eddig használt kültéri fények egy része sajnos meghibásodott, ezért a testület új díszek beszerzésére 200 000 Ft összeget szavazott meg.
Az ünnepek közeledtével fontos hangsúlyt kap az adventi készülődés is, melynek fő szervezője az IKSZT lesz.
December hónapban sor kerül az év végi közmeghallgatásra is. A megbeszéltek értelmében december 10-én 18 órára vár majd az önkormányzat minden érdeklődőt a Művelődési Házban.
A 70 éven felüliek karácsonyi megajándékozásával kapcsolatosan felvetődött, hogy a szokásos utalvány mellé apró tárgyi ajándékot is kapjanak a szépkorúak. Több képviselő viszont úgy vélte, inkább az utalvány összegét kellene megemelni. Biztos döntés egyelőre arról született, hogy idén 300 000 Ft plusz összeget fordít a város erre a célra a betervezetten felül.
Személyi és anyagi okok miatt tárgyalásra került a helyben működő fizikoterápiás kezelés megszüntetése. Az adott körülményekre való tekintettel a testület tagjai egyetértettek a rendelés megszüntetésével.
Továbbiakban estébe nyúló zárt ülés keretében folyt a munka, ahol személyiségi jogokat is érintő kérdések kerültek a testület elé.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!