Átveszi az állam a kistelepülések adósságát
Írta: Eleven Televízió   
2012. december 10. hétfő, 13:02
alt

Mezőkövesd volt az egyik első állomása a Belügyminisztérium által szervezett, az önkormányzati adósságátvállalás során elvégzendő feladatokról, teendőkről szóló országjárásnak december 5-én. Tállai András önkormányzati államtitkár tájékoztatóját hallgathatták meg a feladatokkal kapcsolatban a térség településeinek polgármesterei.
Az önkormányzatokért felelős államtitkár elmondta, a konzultáció célja, hogy minden érintett település megismerje a konszolidáció menetét, az önkormányzatok feladatait. A határidők szűkösek, és amennyiben az önkormányzatok a rájuk rótt feladatokat nem teljesítík, akkor előfordulhat, hogy az ilyen települések
kimaradnak az adósságrendezésből.

 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 


 

 Tállai András a konzultáció előtt sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról beszélt, hogy célként az fogalmazták meg, hogy az önkormányzatok az új rendszerben adósság nélkül végezzék feladataikat, hiszen 2013. január 1-től egy új, feladatalapú finanszírozási rendben és egy sokkal szigorúbb hitel- és kötvény kibocsátási szabályozási rend mellett kell tevékenységüket végezni.
December 17-ig - a december 12-ei állapot alapján - adatot kell szolgáltatniuk az önkormányzatoknak a Magyar Államkincstár megyei szervezetéhez. A érintett pénzintézetek december 28-ig megkapják a konszolidációs összeget, amely az 5000 fő alatti települések esetében az adósság 100 %-át rendezi.
A rendelkezésre álló adatok alapján az adósságrendezés országosan 1758 települést érint, de ez a szám a december 12-ei állapotokat tükröző jelentések alapján változhat.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 339, 5000 fő alatti település van, és ebből 217-et érint a konszolidáció. Ez összesen 7,5 milliárd forintnyi adósság átvállalását jelenti.
Az 19, 5000 fő feletti település közül 16-ot érint az adósságrendezés, de ezzel később foglalkozik majd a kormányzat.
Mezőkövesd térségében – már az új választókörzeti kialakítás szerint – 54 település van a térségi központtal együtt, ebből 50 ötezer lélekszám alatti. A konszolidációban 31 település érintett, náluk mintegy 1,3 milliárd forint az adósságállomány.
Négy, 5000 feletti település van a körzetben, közülük Mezőkövesdet és Emődöt érinti az adósságrendezés mintegy
4,3 milliárd forint összegben.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!