Megújult, modern könyvtárat használhatnak a harsányiak
Helyi Hírek (2012.) - Harsány
Írta: Eleven Televízió   
2012. december 27. csütörtök, 13:35


A közelmúltban átalakított és teljességében új arculatot kapott valamikori iskolaépületben kapott helyet Harsány község új közösségi könyvtára. Nem csak maga az épület lett azonban modernebb, szélesebb igényeket kiszolgáló színfoltja a községnek, hanem maga a könyvtár is: IKT eszközök, szoftverek és integrált könyvtári szoftverrendszer került beszerzésre a TIOP-1.2.3-11/1 pályázat elnyerésének köszönhetően.
Ez év tavaszán Harsány önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett TIOP-1.2.3-11/1 kódszámú, "Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – Tudásdepó Expressz támogatására” című pályázatra, „Harsány Községi Könyvtár infrastruktúra fejlesztése” címmel.
Az elbírálás sikere után 8 millió forintot költhetett a település a helyi könyvtár fejlesztésére. Maga a pályázat 100%-ban támogatott volt, a teljes összeget a kiíró biztosította.
Korunk elvárásainak megfelelően a könyvtár helységei mára a legszélesebb igényeket is kielégítik. Az említett összegből hat darab használói számítógép került beszerzésre, természetesen a hozzájuk tartozó perifériákkal, egérrel, billentyűzettel, LCD monitorral együtt. A nagy teljesítményű asztali PC-k lehetőséget kínálnak minden látogatónak az internet korlátlan és költségmentes használatára. Azok pedig, akik erre igényt tartanak, egy szintén újonnan beszerzett, nagy teljesítményű multifunkcionális nyomtató segítségével vethetik papírra dokumentumaikat, amely a nyomtatás mellett fénymásolásra, szkennelésre is lehetőséget biztosít. Ezen kívűl egy szervert, külső illetve hálózati adattárolókat, szünetmentes tápegységeket is vásároltak a támogatásból.
A biztonságos és eredményes munkát a számítógépekre telepített szoftverek biztosítják. Ezek között szerepel többek között HTML szerkesztő, CD-DVD író, PDF szerkesztő és vírusvédelmet ellátó program is.  

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
 

A helyben tartandó rendezvényeket, könyvtári órákat, az ezek során történő szemléltetést hivatott segíteni egy külön erre a célra üzembe állított notebook és a hozzá tartozó projektor.
A beszerzés során a nyertes pályázó nem feledkezett meg a fogyatékkal élőkről sem. Egy speciális, úgynevezett fejegér szettet is üzembe állítottak. Ez a kiegészítő lényegében egy képfeldolgozó szoftver, amely egy webkamerán keresztül az arc, ezen belül is bizonyos, jól elkülöníthető pontok mozgását követi folyamatosan nyomon. E mozgásokat alakítja át a képernyőn látható kurzormozgásokká.

A fejlesztés nyomán mind a felhasználók, mind pedig a könyvtáros munkája könnyebbé és eredményesebbé válik. A két könyvtárosi munkaállomás nem csak a nyilvántartást, hanem a kölcsönzést is megkönnyíti a jövőben. A könyveken elhelyezett vonalkódok és az azok azonosítására szolgáló lézeres leolvasó rendszer segítségével töredékére csökken a kölcsönzési idő, könnyebben nyomon követhetők lesznek a kiadott könyvek.
Ugyanakkor a könyvtárhasználók kényelmét hivatott szolgálni az internetről is elérhető adatbázis, amelynek segítségével mindenki bepillantást nyerhet az intézmény katalógusába, megtudva azt, hogy az általa kölcsönözni kívánt könyvek adott pillanatban rendelkezésre állnak-e, ha pedig nem, mikor lesznek ismét kölcsönözhetőek.

A projekt megvalósítását ez év július 2-án kezdte el a harsányi önkormányzat, a
záró időpont december 31.

 




Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!