Újév, új árak - mi mennyi 2013-ban
Írta: Eleven Televízió   
2013. január 08. kedd, 18:58
Az újév beköszöntével ahogy az ilyenkor lenni szokott új árakkal, díjszabással is szembesülnünk kell majd.
A közüzemi díjakról általánosságban egyelőre annyit lehet tudni, hogy még több területen folynak tárgyalások az önkormányzatok és a különböző szolgáltatók között. Leginkább igaz ez a szemétszállítási díjra, de a kéményseprői díjról sincs még minden településen megegyezés. A jelenlegi adatok szerint a vízzel kapcsolatos költségek egyelőre változatlanok maradnak.
Az élelmiszerek árváltozásai közül érzékenyen érintheti pénztárcánkat a tej drágulása, s a hústermékek esetenként akár 15-25 százalék között várható áremelése. Változott a helyi iparűzési adó alapjainak számítása is, ami a kiskereskedőket érinti hátrányosan, így a kiskereskedelemben további széles körű áremelésekre lehet számítani.
A Magyar Posta is drágulást jelentett be, a levelek, küldemények esetében 5-10 forintos növekedéssel számolhatunk.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Januárban 5,2 százalékkal emelkedik azok ellátása, akiknek 2012. december 31. előtt öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot állapítottak meg. Az emelés alapja a novemberben visszamenőleg 1,6 százalékkal megnövelt, decemberben folyósított összeg lesz.
Az újév rezsicsökkentést is hoz: januártól 10 százalékkal csökken a lakosság számára a villamos energia és a földgáz ára. A rezsiköltségek csökkentése országszerte több mint négymillió háztartást érint. Egyes sajtóértesülések szerint azonban a villamos energia- és gázszolgáltatók egyéb, a számlán eddig is szereplő tételek emelésével igyekezek kompenzálni az ebből adódó kiesést. Hogy valójában mennyivel is csökken a rezsink, azt a februárban kézhez kapott számlák fogják igazán tükrözni.
Jó hír viszont az utazók számára, hogy egyelőre nem változnak a vasúti és a Volán-tarifák.
A személygépkocsikra a 2012-es árakon vásárolhatunk autópálya matricát 2013-ban is, amely 10 napra 2975, egy hónapra 4780 forint.
Az autók üzemanyagaként használt cseppfolyósított gáz utáni jövedéki adó 2013-ban viszont kétszer is emelkedik, januárban és májusban, összesen a jelenlegi adómérték 50 százalékával.
Érdemes lesz átgondolni az alkoholos italokra szánt keretet is. Az alkohol jövedéki adója ugyanis 15 százalékkal nő, míg a sör jövedéki adója 10 százalékkal emelkedik. A gyártók várhatóan mindezt továbbhárítják a fogyasztókra, így az alkoholos italok árának emelkedése is várható lesz ebben az évben.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com