A zene benned van - oktatási program Harsányban
Írta: Eleven Televízió   
2013. február 05. kedd, 08:28
A Legjobb családi koncert 2012. közönségdíjas Kiss Kata Zenekar által kidolgozott A zene benned van című tanórán kívüli oktatási program Harsány Község Önkormányzatának anyagi hozzájárulásának köszönhetően 2013. február 1-jétől elindul a település általános iskolájában. A foglalkozások időtartama heti kétszer 60 perc, melyen több mint 60 harsányi 1-2 és 3-4 osztályos tanuló vesz részt.
Az oktatási program sikerét és elismertségét jól tükrözi, hogy az A.N.A.P.I.E. (olasz és európai városok országos szövetsége) a 11. Nemzetközi Iskola Fesztivál szervezőije
felkérte a Kiss Kata Zenekart és a Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskolát, hogy a „Zene benned van” című oktatási programjukkal képviseljék ebben az évben Magyarországot és magyar kultúrát 2013. április 16 és 20 között megrendezendő nemzetközi oktatási seregszemlén.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A zene benned van” című hagyományőrző program, a magyar népi kultúrát öleli fel a népi játékok, a néptánc, népzene és néprajz megismerésén keresztül.
A közösségformáló program célja a magyar hagyományőrzés és népi kultúra megismertetése, a nemzeti identitás tudat erősítése és a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása.
A foglalkozások által a következő készségek fejlődnek: beszédkészség, ritmikai érzék, mozgáskultúra, zenei hallás, éneklés, vizuális képesség, és ezeken keresztül a magyarságuk, ehhez a néphez, földhöz, hazához való kötődésük is megalapozódik a gyerekeknek.
A ritmuskészség fejlődése, amely a ritmusjátékok és az énekléshez kapcsolódó különféle mozgások nyomán gyorsan és látványosan történik, segíti az esztétikus, jól koordinált mozgás, szép testtartás, jó légzés, jó fizikai állóképesség kialakítását, illetve erősödését.
Az éneklési kultúra megalapozása, a szöveg tartalmának megfelelő érzelmek, karakterek zenei kifejezése az előadói készséget gazdagítja. A néphagyománynak, népszokásoknak, a szűkebb zenei környezet kultúrájának fontos szerepe van a zene megszerettetésében, a zenei anyanyelv megismerésében. A zenei emlékezet, a belső hallás fejlesztése, a zenei ismeretek elsajátítása megteremti a játékos alkotás, a zenei improvizáció feltételét. A gyermekek csoport előtti éneklése, előadása módot ad az egyéni készségek kibontakoztatására, a helyes önértékelés kialakítására és a kiemelkedő adottságú gyermekek fejlesztésére. A gyermekhangszerek használata fejleszti a hangszínhallást, és kedvet ébreszthet a rendszeres hangszertanuláshoz. A zenehallgatás az auditív befogadó készség fejlesztésének eszköze és a gyermeki élményvilág fontos része. A gyermekek ösztönös rácsodálkozása a remekművekre, az értékes zenére, fejleszti a művészi fogékonyságot.
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com