Újabb milliárdos beruházás a Zsóryban
Írta: Eleven Televízió   
2013. február 07. csütörtök, 08:05
Új, fedett élménymedencével, rendezvénytérrel vakamint kalandpark jellegű játszótérrel bővül a Zsóry fürdő, valamint megújul az uszoda is. A mintegy egy milliárd forint összértékű beruházásra európai uniós turisztikai attrakció-fejlesztési pályázat keretében nyert forrást a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő.
Bár alig fejeződtek be a 2011-ben elkezdett és átadott fejlesztések munkálatai a fürdő és a város vezetősége már a létesítmény újabb fejlesztésén, a szolgáltatások további bővítésén, valamint a látogatottság növelésén dolgozott. Ennek egyik eleme a 2012. október 1-jéig benyújtott, európai uniós, mintegy 1 milliárd forint összértékű turisztikai témájú pályázat.
„Ez egy turisztikai attrakció-fejlesztési pályázat, amely keretében kialakítunk egy új, fedett élménymedencét, amellyel – a meglévő fedett gyermekmedencével kiegészítve – tudnánk növelni az őszi, téli vendégforgalmunkat. Egy mini aquaticumot hoznánk létre fedett hullámmedencével, csúszdákkal, jacuzzikkal, csészefürdővel, illetve pihenőrészekkel. Emellett felújítjuk az uszodát is. A projekt tartalmazza még a C épület korszerűsítését, a vendéglátó egységek új, korszerű szabvány szerinti kialakítását, illetve átköltöztetését. A pályázat része a kerítés, a járófelületek felújítása, valamint a körhullám medence újabb élményelemekkel történő bővítése is. Mindemellett egy rendezvényteret is kialakítunk színpaddal, a hozzá kapcsolódó infrastrukturális háttérrel együtt. Új attrakció elemként szerepel a beadott projektben egy kalandpark jellegű játszótér kiépítése is az uszoda épülete mellett. A beruházás keretében sport-pálya létesítése, a meglévő strandröplabda-pálya felújítása és áthelyezése is megtörténik majd.” – ismertette az új pályázat tartalmát a fürdővezető.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Az irányító hatóság döntése idén januárban érkezett meg az érintettekhez, amelyben arról tájékoztatták a város és a fürdő vezetőségét, hogy nyert az általuk benyújtott nagyszabású pályázat.
A munkálatok előreláthatólag idén késő tavasszal kezdődnek el és egy éven belül át is adják majd a fejlesztést.

Gyógyhely lehet a Zsóry

Már néhány évvel ezelőtt elindult az a folyamat, amely azt szorgalmazza, hogy Mezőkövesd Zsóry-t gyógyhellyé nyilvánítsák, amelynek megvalósulása nagy előkészületet igényel. Mezőkövesd Város Képviselő-testülete 2011-ben önkormányzati határozatával döntött a gyógyhellyé minősítést-előkészítő dokumentáció elkészítéséről, mellyel az Aquaprofit Zrt.-t bízta meg. Az eltelt egy esztendőben a munkák, a tervek szerint haladtak. A döntés-előkészítő tanulmányt, illetve annak javaslatait a Képviselő-testület 2012. február 10-ei ülésén tárgyalta meg és fogadta el a 3. számú főút – Megyehatár-Bodza köz – Szivárvány u. – Bazsarózsa u. – Fülemüle u. település határ 3. sz. főút által határolt területre vonatkozóan a Gyógyhely Fejlesztési Program elkészítését, amely 2013 januárjára elkészült. A mezőkövesdi Gyógyhelyi Fejlesztési Programban összefoglalt fejlesztési javaslatok 2020-ig terjedően kívánnak perspektívát adni a város vezetésének. E tanulmányt a képviselő-testület elfogadta, így minden adott, hogy benyújthassák a gyógyhellyé nyilvánítási kérelmet. A tervek szerint idén tavasszal már eredményt hirdetnek arról, hogy Mezőkövesd - Zsóry bekerülhet-e 15-nek a gyógyhelyek közé.

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő fejlődési útja

Az 1940-ben alapított fürdőben 1975-’76-ban 16,5 millió forint beruházással megépült a 3 db 3000, összesen 9000 férőhelyes öltöző. Két épületet gyermeküdülővé alakítottak, a harmadikat pedig apartman-házzá. 1977-ben a gyógyfürdőhöz építettek egy nyitott medencét. 1979-ben egy 72 m átmérőjű, gyűrű alakú medencekomplexumot építettek. 1980-’81-ben felépült a gyógyászati épület, amely közel 5 millió forintos beruházás volt. 1983-ban a fürdőt az Egészségügyi Minisztérium gyógyfürdővé nyilvánította. 1988-ban, magánberuházásban megépítették az óriási vízi csúszdát. 1990-ben átadták a ragasztott faszerkezettel fedett, feszített víztükrű uszodát. 1994-ben lebontották a régi kabinok maradványait és helyükön stílusában az uszodához illeszkedő 8 egységes pavilonsort építettek. 1997-ben új légkondicionáló berendezést szereltek fel a gyógyfürdőben, valamint az öltözőjének teljes felújítása is megtörtént. Az uszodába padlófűtést szereltek be és szaunát építettek. 1999-ben új gyógyfürdő bejáratot készítettek, valamint fűtéskorszerűsítés is történt. 2000-ben a hullámmedence burkolatának teljes cseréje történt, 2001-ben pedig egy új 100 m3-es gyermekmedencét építettek. 2004 májusában történt az új gyógyászati részleg átadása, valamint az új csempézett kinti gyógymedence. Elkészült az élménymedence, amelyben 5 db dögönyöző, 1 db gomba, valamint pezsgőpadok is találhatóak. Átadták a fedett részben található jakuzzit, amely 6 fő befogadására alkalmas. 2005-ben készült el a körmedence burkolatának cseréje, valamint új élményelemekkel is bővült, pl. csúszda, zuhatagok, sodrófolyosó. A 2004-es és 2005-ös fejlesztések a PHARE program támogatásával valósultak meg.
A következő lépcsőt a 2010-2011-es esztendő hozta, amikor is mintegy 1,2 milliárd forint összértékű beruházás valósulhatott meg a Zsóryban. E fejlesztés keretében megújult az ikermedence, új öltözőépülettel, wellness-részleggel, gyermekmedencével, új beléptető-rendszerrel, kabinrendszerrel bővült a fürdő.

(forrás: Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft.)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com