A szalézi csoda - különleges kiállítás nyílt Mezőnyárádon
Írta: Eleven Televízió   
2013. február 12. kedd, 17:54

A szaléziak magyarországi letelepedésének 100. évfordulója alkalmából elkészített különleges, interaktív kiállítás február 8-án nyílt meg Mezőnyárádon.
A kiállítás megnyitóján részt vettek a szalézi rend képviselői, és érkeztek diákok az általuk fenntartott iskolákból is. Természetesen a mezőnyárádiak közül is többen ellátogattak a kiállításra, akik az 1937-től kezdődő időszakban fiatalként maguk is részesei voltak a szaléziak ittlétének.
A hittanos gyerekek, a szülők és nagyszülők énekével kezdődött a megnyitó, majd Tóth Sándor tagintézmény-vezető köszöntötte a vendégeket, ezt követően Ábrahám Béla atya, a szalézi rend tartományfőnöke szólt a jelenlévőkhöz.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

A mezőnyárádi egyházközség részéről Dr.Linczebold Levente plébános nyitotta meg a centenáriumi kiállítást, majd Havasi József szalézi atya, a rendszerváltás és az 1989-es újraindulás tartományfőnöke, volt mezőnyárádi novícius beszélt az itt töltött évekről.
Ezt követően dr.Varga Judit, a szalézi rend munkatársa, a kiállítás megálmodója mutatta be a tárlatot a vendégeknek.
A világ második legnagyobb szerzetesrendje, a szaléziak története egészen 1859-ig nyúlik vissza: Torinóban Don Bosco áldozópap a szegény sorsú, árva vagy félárva fiatalok nevelésére alapította a rendet. Napjainkban közel 16 ezer szalézi szerzetes 132 országban azon munkálkodik, hogy a gyerekek életét szeretettel, vidámsággal, hittel és értelemmel töltsék meg.
Hazánkban mintegy 100 évvel ezelőtt érkeztek, egy Budapesthez közeli birtokon 1913.novemberében kezdték meg tevékenységüket.
Mezőnyárádra 1937 szeptemberében költöztek a Majthényi-kúriába, ahol az épületet intézeti célra átalakították, bővítették. 1937.december 8-án áldották meg az új szalézi házat, ekkor költözött be az épületbe 12 novícius. Ittlétük alatt szerves részei lettek a mezőnyárádiak életének, a település mindennapi és kulturális életért is sokat tettek.
A rendszer elleni mindvégig hősies küzdelmet folytattak,  végül el kellett hagyniuk az összes magyarországi ingatlant, így a mezőnyárádit is, hiszen a szerzetesrendek működését megszüntették, a tulajdonokat elkobozták, a rendtagok nagy részét internálták.
A kiállítás március 1-ig tekinthető meg Mezőnyárádon,  ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy az egyéni érdeklődők szerdai és csütörtöki napokon a 14 órakor induló tárlatvezetésen vehetnek részt,  a csoportok részvételét előzetes egyeztetés alapján teszik lehetővé munkanapokon 8-16 óra között, ill. a hétvégén is.Érdeklődni lehet az iskola telefonszámán (49/425-332).
A tárlatról és a megnyitóról hamarosan bővebb összeállítást is láthatnak.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com