Szociális célú város rehabilitáció Mezőkeresztesen
Írta: Eleven Televízió   
2013. március 05. kedd, 12:48
Önkormányzati tájékoztató Mezőkeresztes ÉMOP-3.1.1.-12 kódszámú pályázatáról.

A szociális célú városrehabilitáció alapvető célja a települések leromlott vagy leszakadó részeinek leromlását okozó folyamatok megállítása és megfordítása. Cél, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a hagyományos építésű, vegyes lakossági összetételű, leromlott városrészek szegregációs folyamatai lassuljanak, megálljanak, és lehetőség szerint a terület státusza emelkedjen.
Jelen projekt alapját az Integrált Városfejlesztési Stratégia, valamint az Akcióterületi Terv elkészítése képezi. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia egy középtávú, a város életét meghatározó szakmai anyag, mely stratégiai szemléletű, de megvalósításra, és megvalósíthatóságra törekvő tervezési dokumentum. Meghatározza a város középtávú városfejlesztési irányait. Ez egy nagyobb terjedelmű dokumentum, mely a város, a különböző városrészek adottságaiból, helyzetelemzéséből levezeti, meghatározza, kijelöli azokat a területeket, akcióterületeket, melyeken a város a későbbi fejlesztéseit meg kívánja valósítani. A dokumentumban két városrész elnevezés került meghatározásra: egyrészt a „városközpont”, mely a funkcióbővítő integrált települési fejlesztések akcióterülete, másrészt pedig az „egyéb városrészek”, mely egy részén a szociális célú város rehabilitáció akcióterülete került kijelölésre. Jelen fejlesztést a Központi Statisztikai Hivataltól lekért népszámlálási adatokkal szükséges alátámasztani.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A Stratégiában kijelölésre került többek között a szociális célú város rehabilitáció akcióterülete:  KMezőkeresztes É-i ÉK-i városrész, a Balaton utca, Ságvári Endre utca, Kinizsi, Arany János, Bornemissza, Kolozsvári utcák által határolt városrész. A kijelölt területet az Akcióterületi Tervben szükséges bemutatni, mely tartalmazza, a terület adottságainak, társadalmi, környezeti, gazdasági helyzetének, a helyi lakosság helyzetének KSH-s adatok alapján történő elemzését, az ebből levezett problémákat, valamint a problémák kezelésére konkrétan megfogalmazott fejlesztési elemek részletes bemutatását.
Az Önkormányzat a lakosság véleményének megismerése érdekében közmeghallgatást hirdetett. Ezen - bár a résztvevők száma nem volt kiemelkedően magas - hasznos ötletek, javaslatok hangoztak el, segítve a projekt minél eredményesebb megtervezését és kivitelezését.
A következő infrastrukturális fejlesztési elemeket fogalmaztuk meg:
-idősek nappali ellátásának áthelyezése a könyvtár épületébe
-közösségi ház kialakítása, játszótér építése a Népkertben
-Népkert területén parkoló, kerítés, közvilágítás, térfigyelő rendszer kialakítása
-sportpálya futókörének felújítása, megvilágítás, lelátó kiépítése
-a vásártér és a lovas pálya fejlesztési munkálatai
-a rendőrség épületének felújítása, melyet a Rendőrséggel kötött konzorcium keretében kívánunk megvalósítani
-út felújítása, járda építése -felszíni vízelvezetések megoldása -park, játszótér kialakítása
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com