A Nap energiája látja el árammal a bükkábrányi óvodát
Írta: Eleven Televízió   
2013. június 06. csütörtök, 16:05
Május 1-én kezdődött és a hónap végén fejezték be a BÁMK Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde épületén azokat a munkálatokat, amelynek eredményeként – jelentős uniós támogatás segítségével - Bükkábrány község újabb intézményét látja el elektromos energiával egy napenergia hasznosító rendszer.
A beruházás elősegíti az épület költségtakarékos működtetését, hiszen a napelemek a Nap energiájának segítségével az intézmény elektromos áram szükségletének jelentős részét biztosítják. A rendszer segítségével több mint 550 ezer forintos megtakarítás érhető el éves szinten, így az intézmény villanyszámlája jelentősen csökken majd.
Az óvoda tetején elhelyezett közel 70m2 nagyságú, összesen 42 db napelem modulból álló energiatermelő egység és az egyéb egységek működése teljesen automatikus, és termelésük éves szinten mindegy 11.700 kWh. A kiépített rendszer segítségével az üvegházhatású gázkibocsátás is jelentősen csökken az épület esetében.
Egy nagy teljesítményű szünetmentes tápegység ugyanakkor segítséget ad az áramkimaradások okozta károk elkerüléséhez, és áramszünetek idején is hasznos szolgálatot tesz.


Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
 

A projekt megvalósításával az intézmény egy új, környezetbarát technológiát képviselő rendszer segítségével maga is mintát mutat a környezettudatos gondolkodás gyakorlati alkalmazására.
A támogatást elnyerő Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány a gyerekek, szülők és a település lakossága számára is lehetőséget ad a megújuló energiaforrások megismerésére, de a rendszer megismerésével mindenki képet kaphat a napenergia hasznosításának módjáról, előnyeiről.
Bükkábrány Község Önkormányzata az épület tulajdonosaként maga is elkötelezettségét nyilvánította ki a zöld energia minél szélesebb körű hasznosítására, a környezet szennyezésének csökkentésére.
A „Közösségi energiaudvar fejlesztése Bükkábrány községben” című pályázat segítségével az önkormányzat 13.000.000 Ft támogatást kap a beruházás  megvalósítására, amely a projekt teljes költségének 100%-át fedezi. A kivitelezés záró időpontja 2013. május 31.







 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com