Jó tudni - földgázvezetékek sérülései
Írta: Eleven Televízió   
2013. július 17. szerda, 07:30
Magyarországon mintegy hatvanezer kilométernyi földgázvezeték húzódik a föld alatt, ezeket napi rendszerességgel rongálják meg. Az okokat kutatva megállapítható, hogy az esetek döntő többségében az emberi gondatlanság, az odafigyelés hiánya vezet a földgázvezetékek sérüléséhez. Kellő figyelemmel a rongálások elkerülhetőek lennének. Legutóbb hétfő délelőtt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenézen egy földmunkagép rongált meg egy gázvezetéket, amelyből szivárgott a gáz. Emiatt százméteres körzetben kitelepítést kellett elrendelni.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A hazai tűzoltó egységek az idei év első hat és fél hónapjában összesen kétszázharminckét alkalommal avatkoztak be gázvezeték-sérüléssel járó káresetnél, 2012-ben több mint háromszázötven esetben sérült meg gázvezeték. Gázömlés miatt ebben az évben már nyolcszázhuszonnyolc embert kellett kitelepíteni.

A statisztikák azt mutatják, hogy a gázvezeték-sérüléssel járó esetek jellemzően azért következnek be, mert földmunkák során kéziszerszámmal, munkagéppel megsértik a vezetéket; gépjárművel gázcsonknak, gázvezeték nyomáscsökkentőjének ütköznek; fűnyíróval, vagy más eszközzel okoznak sérülést a gázvezeték föld feletti részében, de műszaki okok miatt is előfordulhat gázszivárgás a vezeték szelvényénél.

Az, hogy mennyi gáz áramlik ki egy-egy megsérült vezetékből, függ attól, mekkora az okozott sérülés, illetve attól, mekkora az üzemi nyomás az adott gázvezetékben. A kialakuló földgáz-levegő keverék robbanóképes elegyet alkothat, amely kellő intenzitású gyújtóforrás hatására robbanáshoz vezethet – vagyis akár egy szikra is elég lehet!

Az események jelentős hányadában földmunkák során károsítják a vezetéket, ezek nagyobb része elkerülhető lenne a vonatkozó jogszabályok betartásával. Építkezés vagy bármilyen, földmunkával járó tevékenység megkezdése előtt – a biztonság érdekében – alapvető fontosságú annak ismerete, hol találhatók a közelben gázvezetékek. A munkát végző cég kötelessége, hogy a szükséges engedélyeket beszerezze. Az engedélyek beszerzését építkezés esetén tervkészítésnek kell megelőznie. A tervezési szakasznak pedig kötelező része a közműszolgáltatókkal történő egyeztetés. A bányászati törvény végrehajtási rendelete kimondja, hogy szakmai felügyelet nélkül tilos az építési tevékenységet megkezdeni, végezni. Emellett fontos momentum, hogy a károkozót polgári és büntetőjogi felelősség is terheli!

A magyarországi települések kilencvenöt százalékán van földgázszolgáltatás. A vezetékek földfelszín alatti elhelyezésének módját jogszabály rögzíti, a föld felszíne felett pedig látható jelekkel is tudtul kell adni, mi található a föld alatt. A házfalakon, kerítéseken, illetve közterületeken is megfigyelhető, „G” jelű táblák a földgázelosztó vezetékrendszer jellemző pontjait jelölik, például a gázvezeték-kiállásokat, elzárókat, iránytöréseket. Vagyis ilyen táblák láttán a szemlélő biztos lehet abban, hogy a környéken földgázvezeték van.

dr. Hudák Andrea tű. hadnagy

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com