Önkormányzati aratás Harsányban
Írta: Eleven Televízió   
2013. július 23. kedd, 13:10

Learatta búzáját a harsányi önkormányzat. A Szociális Földprogram keretében 2,5 hektáron vetettek gabonát az önkormányzat mezőgazdasági munkásai, melyen több mint 6 tonna jó minőségű búza termett. A takarmányt az önkormányzat sertéstelepén nevelkedő jószágok hízlalására fogják felhasználni.
Jelenleg 38 db sertés nevelkedik a telepen. „A település 2011. óta a sertéshús és zöldségfélék előállítása terén önellátó. Az harsányi önkormányzat országosan is elsőként kezdte meg gazdálkodási tevékenységét.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

"2011. tavaszán szántóföldi-és kertgazdálkodásba kezdtünk, valamint megteremtettük a sertéstartás feltételeit. Jelenleg 8 hektár területen gazdálkodunk. 3 hektáron kukoricát, 2,5 hektáron búzát termesztünk, míg 2,5 hektárra  konyhakerti növényeket ültettünk” – mondta el Szabó Gergely polgármester.

Az önkormányzat által elkészített felmérések és szakmai egyeztetések eredményeként pontos adatok állnak rendelkezésükre azzal kapcsolatban, hogy milyen növényből, milyen mennyiség termelése szükséges a konyhai zöldségigény kielégítésére, valamint a közétkeztetésben szükséges sertéshúsmennyiség előállítására.

Az önkormányzat kétszer pályázott sikeresen a Szociális Földprogramra, mely keretében évente 20 embernek sikerült hosszabb távú munkát biztosítani. A pályázat segítségével traktort, ekét, szárzúzót, kapálógépet, vetőgépet szereztek be.

A fentieken túl komoly eredmény, hogy a programban résztvevők művelik saját konyhakertjüket és az ott megtermelt javak felhasználásával, javítják életkörülményeiket. Ezen felül társadalmi szintű „haszna”, eredménye a programnak, hogy növeli a célcsoport tagjainak közösségi elfogadottságát, valamint a programban résztvevő személy pozitív, követendő példával látja el gyermekeit, egyéb családtagjait.

A település vezetése komoly haszonként könyveli el, hogy azon családok, amelyeknek munkát adott a közfoglalkoztatáson alapuló gazdaság, napról napra rendezettebb, biztosabb körülmények között élnek, így gyermekeiket rendszeresen, viszonylag jó körülmények között járatják óvodába, iskolába.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com