Gyógyhellyé nyilvánították a Zsóryt
Írta: Eleven Televízió   
2013. július 24. szerda, 14:08
Eger, Hajdúszoboszló, Hévíz mellett a Zsóry  immár a 15. gyógyhely hazánkban

Hivatalosan megkapta a gyógyhely minősítést a „Mezőkövesd-Zsórifürdő” üdülőterület, mely nemcsak a fürdő és város számára jelent előnyöket, hanem a turisták számára is irányadó lehet: a matyó fővárosban ideális körülmények között nyaralhatnak, pihenhetnek, melynek garanciája a kiváló gyógyvíz, az esztétikus, nyugodt környezet, valamint a tiszta levegő.
Az UNESCO kulturális örökségek reprezentatív listájára felkerült matyó népművészet otthonában a vendégek számos kulturális értéket ismerhetnek meg, az élvonalbeli labdarúgó- és kézilabdacsapatáról is híres város a sport szerelemeseinek is élményekben gazdag programokat kínál.
Mezőkövesd, azon belül folyamatosan fejlődő fürdőjének üdülőterülete a 15. olyan hely, mely hazai gyógyhelynek számít. A rangos cím elnyeréséhez hosszú út vezetett: 1939-ben olajat kerestek, de meleg vizet találtak Zsóry Lajos országgyűlési képviselő földjén, majd 1940-ben adták át az első medencét.
1968-ban a kutakból feltörő, és a fürdőben hasznosított vizet gyógyvíznek nyilvánították, majd 1983-ben a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő megkapta a gyógyfürdő minősítést. A matyó főváros, illetve a Zsóry fürdő 2011-ben indította útjának azt a folyamatot, amelyben kérte a Zsóry gyógyhellyé nyilvánítását, azonban ehhez számos előírásnak, kritériumnak kellett megfelelni.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Szigorú feltétek
Valamely település egésze vagy meghatározott része akkor nyilvánítható gyógyhellyé, ha az erre vonatkozó rendelet szerint elismert természetes gyógytényezővel (gyógyvíz, éghajlat, levegőtisztaság stb.) rendelkezik. Ez a tényező Mezőkövesd Zsóry esetében az országszerte elismert gyógyvíz. Az értékes termálvíz kalcium-magnézium-hidrokarbonát-klorid-szulfid összetételű.
Az engedélyeztetés során vizsgálták a levegő tisztaságát, valamint a környezet zajszintjét, a terület infrastruktúráját, megközelíthetőségét, számba vették az ott található szálláshelyeket, szolgáltató intézményeket. Mindezeket orvosi szakvéleményekkel, az Országos Meteorológiai Szolgálat véleményével, vízügyi szakvéleménnyel, hivatalos zajszintmérésekkel és még rengeteg további irat benyújtásával kellett Mezőkövesd önkormányzatának mint a gyógyhellyé minősítést kérőnek alátámasztania.


Turizmus és pályázatok

A gyógyhely titulus (melyet az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala engedélyezett) a turisztikai hatások, a presztízs mellett újabb turisztikai beruházásokhoz is hozzásegítheti a települést. Mindezek révén lehetőség nyílik minőségi közterület-fejlesztésekre, a közösségi szolgáltatások színvonalának fejlesztésére, egyedi építmények, jelképek, vonzerők kiépítésére is. A gyógyhely minősítés kedvezőbb pályázati lehetőséget jelent a városnak.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com