Közösen a látogatók jobb tájékoztatásáért
Írta: Eleven Televízió   
2013. szeptember 12. csütörtök, 08:13
Komplex természetvédelmi látogató-tájékoztató rendszert alakít ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és szlovákiai társszerve, a Statna Ochrana Prírody Slovenskej Republiky (SOPSR) a határ menti térségben. A beruházás célja, hogy a korábbiaknál alaposabb és informatívabb tájékoztatást kapjanak az ebbe a térségbe látogatók a természeti értékekről. A két évig tartó projekt számos elemből áll, így a pl. egységesítik a természetvédelmi bemutató helyeket és több új ismeretterjesztő kiadványt is megjelentetnek.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A szlovák-magyar határ mentén számos természeti érték, több természetvédelmi terület található. Ezek csak úgy őrizhetők meg hosszú távon, ha az értékeket minél többen ismerik,valamint elsődleges a fiatal generációk környezettudatos nevelése is. Ezeknek a tevékenységeknek a minél hatékonyabbá tételét teszi lehetővé a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Statna Ochrana Prírody Slovenskej Republiky együttműködése. Az együttműködést indokolja, hogy a határ mindkét oldalán folyamatosan nő az idegenforgalom, ez pedig megköveteli az ideérkezők hatékonyabb, még szélesebb körű tájékoztatását. Ugyanakkor lehetővé válik újabb célcsoportok elérése is.

A projekt főbb elemei:
1. Egységesítik a természetvédelmi bemutatóhelyek arculatát, fogadópontok, tanösvények rendszerét építik ki. A határ magyar oldalán megújul egyebek mellett a Baglyas-kői fogadóhely, a Felsőtárkányi tanösvényhálózat, valamint bővítik a Bükkaljai Kő-út tematikus úthálózatot, míg Szlovákiában Szilicei-jégbarlang, Bába-lyuk valamint a Gyökerréti-tó információs hálózata.

2. A bemutatóhelyekhez és az itt folytatott természetvédelmi kezeléshez szorosan kapcsolódó ismeretterjesztő-szemléletformáló kiadványokat hoznak létre. (A program során, megjelennek különböző kiadványok, térképek, leporellók, könyvek, illetve a természetvédelmi kezelési tevékenységekről beszámoló Zöld Horizont c. periodika.)

3. A PROGRAM-NAVIGÁTOR nevű online információs rendszer létrehozása, mely egy olyan komplex adattár lesz, mely a kor IT lehetőségeit összegyűjtve a látogatók számára rendszerezett, kereshető és interaktív tartalmat biztosít az adott terület természeti, kulturális értékeiről, a védett természeti területekről és az állami alapfeladatként meghatározott természetvédelmi tevékenységről.

A projekt megvalósításának ideje: 2012.10.01 – 2014. 09.30.
A projekt összköltsége: 670,097.91 EUR, melyet az Európai Unió teljes egészében támogat.

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com