Teljesen adósságmentessé válnak az önkormányzatok
Írta: Eleven Televízió   
2013. december 14. szombat, 15:55

Megszabadulnak a teljes adósságállománytól az önkormányzatok 2014. február 28-a után. Az állam a 2013. december 5-e előtt keletkezett hitelállományt is teljes egészében átvállalja a településektől - jelentette be Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára sajtótájékoztató keretében Mezőkövesden december 14-én.
A politikus kiemelte, hogy a 2010-es választásokat követően az önkormányzati rendszer a csőd szélén állt. A szektor teljes adósságállománya elérte az 1247 milliárd Ft-ot, ennek következtében az önkormányzati rendszer átalakítása elkerülhetetlenné volt.
A folyamat első elemeként újra kellett gondolni és megfelelően elválasztani az állami és az önkormányzati feladatokat. Ez a változás az ágazati rendszerekben is komoly éreztette hatását, hiszen az iskolai nevelés, oktatás ellátása állami feladattá vált, létrejött a járási hivatali rendszer, emellett a katasztrófavédelmi teendők is az állami feladatok közé kerültek. Következő lépésként az önkormányzatok finanszírozását kellet átalakítani. Az addigi normatív támogatási rendszert a sokkal ésszerűbb, és kiszámíthatóbb feladatfinanszírozás váltotta fel, amely keretében a feladat nagyságához, és a saját bevételeik, gazdasági pozíciójuk nagyságához mérten kapnak támogatást a települések. Tállai András elmondta, hogy az új rendszert folyamatosan finomították, ennek jegyében az idén 18,7 milliárd Ft-ot osztottak szét a különböző feladat-ellátási finanszírozások korrekciójára, pótlására.
Az államtitkár kiemelte, hogy az új finanszírozási rendszer működőképességéhez elengedhetetlen volt a hatalmas ön kormányzati adósságállomány hatékony kezelése, ezért a Kormány részéről történelmi jelentőségű döntés volt az önkormányzatok az adósságkonszolidációja. A három lépcsős folyamat eredményeként 2014 év elejére gyakorlatilag teljesen adósságmentessé válnak az önkormányzatok.
Első lépésben 2011-ben 189 milliárd Ft-ot fordítottak adósságátvállalásra, majd egy évvel később az 5000 lakos alatti települések adósságállományát teljes mértékben, míg 5000 lakos felettiekét, pedig 40-70% között vállalta át az állam.
A döntésnek köszönhetően jelenleg 2007 település vált teljesen adósságmentessé, a több önkormányzat 2014. február 28-áig szabadul meg terheitől. Az állam a 2013. december 31-ig keletkezett adósságot a már konszolidált települések esetében is átvállalja. Ezen felül a 2013. december 5-e előtt keletkezett folyószámlahiteleket is átveszi. Az intézkedés harmadik ütemében hozzávetőleg 436 milliárd Ft-ot fordít az állam erre a célra. Az önkormányzatoknak január 15-éig kell a Nemzetgazdasági Minisztérium felé adatokat szolgáltatni.
Tállai András befejezésül elmondta, hogy ezzel a nagy horderejű, jövőbemutató átalakítással az összes magyar önkormányzat megszabadul az adósságától és nem kell majd hiánnyal tervezni a települések költségvetését. Új élet kezdődik ebben a szektorban, ahol kiegyensúlyozott, jól tervezhető, a feladatok színvonalas ellátását lehetővé tevő finanszírozási rendszerrel, adósságmentesen, zavartalanul működhetnek és gyarapodhatnak majd a magyar önkormányzatok.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com