Befejeződtek a gátépítési munkák Szendrőládon
Írta: Eleven Televízió   
2013. december 18. szerda, 11:06

Az „Árvízvédelmi beruházás Szendrőládon” című és ÉMOP-3.2.1/D-11-2011-0024 azonosítószámú projekt keretében megvalósuló beruházás célja egy olyan biztonságos árvízvédelmi gát kiépítése, amely garantálja a település lakosainak és ingatlanainak biztonságát, biztosítja az ipari és mezőgazdasági termelés feltételeit és az infrastrukturális létesítmények működését.
Szendrőlád Község Önkormányzata 154 997 104 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert árvízvédelmi rendszerének fejlesztésére az ÉMOP-2010-3.2.1/D - „Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése” című pályázati kiírás keretében. A Támogatási szerződés 2012. augusztus 17-én került aláírásra. Ezt követően a sikeres közbeszerzési eljárás eredményeképpen 2013. február 5-én kötötték meg a vállalkozási szerződést a nyertes Ornament 2000 Kft-vel és megkezdődtek a munkálatok.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Az elmúlt két évtized nagy árvizeinek levonulása során a védekezés óriási költségeket emésztett fel, és rendkívüli erőfeszítést kívánt meg az önkormányzattól, valamint az érintett lakosságtól. Egyértelművé vált, hogy a település árvízvédelmi rendszerének fejlesztése már nem tűr halasztást. A község védelmére a lakott területek határvonalában a Bódva folyó bal partján árvízvédelmi gát és csapadékvíz elvezető övárok kiépítése vált szükségessé. A 3,5 m korona szélességű megépített gát 1 502 m hosszúságú, a 27 sz.-ú közúttól a folyóval közel párhuzamosan haladva a Malom u Ny-i végéig húzódik. A gát külső vonalában övárok kialakítása is megtörtént. A fejlesztés keretében 2 db zsilipelő műtárgy megépítésére is sor került, melyek a szendrőládi patak és a K-i vízelvezető árok vízét vezetik be a Bódva folyóba. Megvalósult még a Szabadság utcai betonhíd elbontása és újjá építése is.
A kivitelező 2013. október 31-én fejezte be az építési munkákat. A műszaki átadás-átvételi eljárás 2013. november 15-én fejeződött be, melynek lezárásával a gátépítés kiviteli munkái átadásra kerültek.
A projekt hozzájárul Szendrőlád település környezeti állapotának javításához, ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentéséhez, az élhetőbb település kialakításához, a környezet védelméhez, a környezetszennyezés hatásainak kiküszöböléséhez, és ezek által további környezeti káresemények megelőzéséhez.


(x)

 



 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com