Mi mennyi 2014-ben?
Írta: Eleven Televízió   
2014. január 13. hétfő, 12:07
Mint év elején általában, idén is számos változásra számíthat a magyar lakosság bevételek és kiadások terén egyaránt.
Kezdjük talán a kismamákat érintő legfontosabb változással. Bevezetésre kerül ugyanis a gyed extra, ami azt jelenti, hogy a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben.
Másik, sokakat érintő változás a nyugdíjak emelése. Az ellátásban részesülők ez évben 2.4 százalékos emelésre számíthatnak.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Emelkedik a közfoglalkoztatottak bére is. Itt az emelés mértéke szintén 2,4 százalék lesz.
A teljes munkaidőben dolgozó közfoglalkoztatott havi bére január 1-től 75 500 forintról 77 300 forintra emelkedik. A legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén 96 800 forintról 99 100 forintra emelkedik a havibér.
Kiadások terén, eltérve a korábbi évek gyakorlatától, már kevésbé rak terhet a kormány a lakosság vállára, legalábbis az év első felében erről nemigen lesz szó.
Az élelmiszerek és más mindennapi fogyasztási cikkeket érintő jelentős változás nem várható januártól. A közüzemi díjak alakulásáról is érdeklődtünk adáskörzetünk önkormányzatainál, viszont egyelőre nem lehet tudni, hogyan alakul pl. a víz, a gáz, az elektromos energia vagy éppen a kéményseprői szolgáltatás ára a későbbiekben. Ezek ugyanis majd mintegy 6 hét múlva lesznek államilag meghatározva, melyhez a szolgáltatóknak igazodniuk kell.
Két fontos változásról azonban már lehet tudni. Mindkettő a szemétszállítással kapcsolatos. Mezőkeresztesen a szállítás eddigi időpontja szerdáról csütörtökre tevődik át. Bükkábrányban ugyanez módosul: a keddi napok helyett a szállítás ezentúl hétfőn történik. Itt az árakról is kaptunk információt. A 120 literes tárolóedények egyszeri ürítési díja 350 Ft+ÁFA, míg a 60 litereseké 231 Ft+ÁFA lesz.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com