8 településen bővült a térfigyelő rendszer Dél-Borsodban
Írta: Eleven Televízió   
2014. január 31. péntek, 11:35

77 millió forint értékben összesen 67 darab térfigyelő-kamerapontot alakítottak ki a mezőkövesdi kistérség nyolc településén. Mezőkövesden így már 17 kamera van kihelyezve a város területén. A rendszer ünnepélyes átadására január 30-án került sor a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságon.
A nyertes pályázat révén Sály, Szentistván, Tard, Kács, Borsodivánka, Tiszavalk, Tiszabábolna és Mezőkövesd térfigyelő rendszere bővülhetett tovább.
A mezőkövesdi kistérségből nyolc település a 4/2012. (III.1.) BM rendelet alapján pályázatot nyújtott be önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekhez kapcsolódó központosított előirányzatból származó támogatásra, a közbiztonság növelését szolgáló fejlesztések megvalósítására ennek keretében, térfigyelőrendszer bővítésére.
A pályázatokat 2012. március 30-ig nyújthatták be az érintett települések. A kedvező elbírálást követően 2012 decemberében kötötték meg a támogatási szerződéseket.
Kistérségi szinten összesen 67 db kamerapont került kialakításra, amelynek értéke több mint 76 millió forint, melyhez a települések összesen mintegy 15 millió forint önerőt adtak. A fennmaradó részt, azaz a mintegy 61 millió forintot a Belügyminisztérium biztosította.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A lefolytatott ajánlatkéréseket követően a szükséges eszközök beszerzésére és telepítésére négy településen Mezőkövesden, Borsodivánkán, Tiszavalkon és Kácson a Telmon Kft. (3529 Miskolc, Bocskai út 11.) kapott megbízást, Sályban és Szentistvánon a Vagyonvill Miskolc Bt, Tiszabábolnán Nagy Balázs helyi vállalkozó és Tardon a Nordtech Kft. (Eger).
A beruházás megvalósításának lezárásaként január 30-án ünnepélyesen is átadták a kibővített térségi kamerarendszert, ahol elsőként Tállai András országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára mondott beszédet.
Tállai András elmondta, rendhagyó az, hogy nyolc település közbiztonsága javulhat a kiépült térfigyelőrendszer révén, és az is rendhagyó, hogy a kistérség összefogott e fejlesztés létrejöttéért. Kiemelte, hogy ha visszatekintünk 2010-re és az azóta eltelt négy évre, és számot vetünk azzal, hogy a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzatok mit tettek a közbiztonság javulásáért, szembetűnő és érzékelhető a pozitív változás. Mint mondta, közös munkával el kellett azt érni, hogy az emberek újra bízzanak a rendőrségben, és mára ez megtörtént. Hozzáfűzte, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem történik több bűncselekmény, sajnos lesznek, de a rendőrség tudja a dolgát, az elkövetők pedig előbb-utóbb felelnek tetteikért és az értük járó büntetés is az eddigieknél szigorúbb. Tállai András arról is beszélt, hogy a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság ügyel arra, hogy az önkormányzatokkal napi kapcsolatban álljon, emellett a polgárőrséggel együtt hatékonyan látja el feladatait.
Beszédében hangsúlyozta, hogy a térfigyelőrendszerek megvalósítása hosszú folyamat volt, a Rendőrkapitányság és a kistérség szoros együttműködésével sikerült a pályázati anyagot összeállítani, amely aztán kedvező elbírálásban részesülhetett a Belügyminisztériumban. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a következő cél, feladat, hogy a településeken kialakított rendszereket összekapcsolják.
Az államtitkár szavai után Szerencsi Árpád, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője osztotta meg gondolatait, aki kiemelte, hogy eddig is számos esetben segítségükre volt munkájuk során a kiépített kamerarendszer, több esetben a felvételek alapján tetten is érték a rongálókat. Hozzátette, hogy az összességében már 17 mezőkövesdi kamerapont képeinek fogadására a Rendőrkapitányság épületében különbejáratú helyiséget alakítottak ki, ahol monitorok figyelését a polgárőrség bevonásával végzik. Beszéde zárásaként elmondta, hogy a Rendőrkapitányság állománya április hónapban 7 fővel gyarapodik, amelynek hatása nemcsak Mezőkövesden, hanem a kapitánysághoz tartozó településeken is érezhető lesz majd.
Az ünnepségen részt vettek az érintett települések polgármesterei, valamint dr. Mencsik Tamás B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kapitányságvezető-helyettese is.
Az esemény zárásaként Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester és Szerencsi Árpád rendőrkapitány ünnepélyes szalagátvágással átadta a kibővült térfigyelő rendszert.


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com