Elkészült a szennyvíz-csatorna rendszer Szendrőládon
Írta: Eleven Televízió   
2014. február 20. csütörtök, 11:06

Szendrőlád Község Önkormányzata 2010. évben támogatást nyert az „ÉMOP-3.2.1/A-09-2010-0008 – 2000 LE alatti települések szennyvízkezelése (LHH)” kiíráson a szennyvízcsatorna-hálózat és tisztítómű kiépítésére. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 371 191 952 Ft. A csatorna-hálózat 2013. június 30.-án elkészült, majd a sikeres próbaüzem után 2014.02.27-én  ünnepélyes átadásra kerül sor.
Többéves előkészítést követő eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatása után nyílt lehetősége Szendrőlád településnek arra, hogy megbízást adjon a FER-3331 Építőipari és Kereskedelmi Kft.-nek az összesen nettó 371,2 millió Ft elszámolható összköltséggel megvalósuló települési csatorna-hálózat és korszerű tisztítótelep építésére.
A projekt eredményeként lehetővé vált, hogy Szendrőlád település lakó ingatlanainak mintegy 100%-a (kb.: 372 lakóingatlant jelent) csatlakozhasson a község szennyvízcsatorna-hálózatába.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A projekt keretében megépült: - mintegy 10 km szennyvíz-csatorna hálózat - 8 db átemelő, - 150 m3/nap kapacitású biológiai szennyvíztisztító mű. A projekt tevékenységei: tervezés, megvalósíthatósági tanulmány készítés, ingatlan vásárlás, közbeszerzési, jogi, projektmenedzsmenti, műszaki ellenőri, könyvvizsgálói szolgáltatás, nyilvánosság biztosítása,valamint a kivitelezés megvalósítása. A projekt eredményeként felszín alatti, zárt vízzáró kialakítású gravitációs csatorna-rendszer, valamint biológiai szennyvíztisztító telep megépítése valósult meg, amely a jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelő mértékben végzi a tisztítást és végül a vb. surrantón keresztül a Bódva-folyóba vezeti a végterméket.
A projekt az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében és a NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., mint Közreműködő Szervezet segítségével valósulhatott meg.

Főbb indikátorok:        gerincvezeték:          5.981,5 m
                                        bekötővezeték:         3.338,5 m
                                        nyomóvezeték:             586,0 m
                                        köztéri átemelők:             3,0 db
                                        tisztító aknák száma:  160,0 db
                                        házi átemelők:                  5,0 db

Szennyvíztisztító telep kapacitás: 150 m3/nap mennyiségű szennyvíz biológiai tisztítás.
A projekt hozzájárul Szendrőlád település környezeti állapotának javításához, az élhetőbb település kialakításához, a környezet védelméhez, a környezetszennyezés hatásainak kiküszöböléséhez, ezáltal további környezeti káresemények megelőzéséhez:
•A szennyvízcsatorna-hálózattal felszámolásra kerülnek a közműpótló műtárgyak, ezáltal a talajvíz szennyezettsége csökken, továbbá a talajba szivárogtatott szennyvíz mennyiségének csökkenése miatt, csökkenni fog a talajvíz szintje, ezáltal az épületek vizesedése is megszűnik majd.
•Csökken az ivóvízbázis egy részét képező mélységi vizek veszélyeztetettsége.

A kivitelezői munkák elvégzésére vonatkozó vállalkozási szerződést 2012 október 2-án írta alá Szendrőlád önkormányzata a közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjével, a FER-3331 Építőipari és Kereskedelmi Kft.-vel. Az időjárási körülmények és az előre nem látható talajviszonyok okozta váratlan helyzetek kivételével a kivitelezői munkálatok jó ütemben haladtak, melynek eredményeként a kivitelezői munkák befejezésére és a műtárgyak átadására 2013. június 30-én sor került. Ezt követően 2013. július 25.-étől indult a vízjogi létesítési engedélyben meghatározott 6 hónapos próbaüzemi időszak.
A próbaüzem 2014. január 25-ei befejezését követő sikeres üzembe helyezési eljárás eredményeként Szendrőlád település szennyvíz csatorna hálózatát és tisztító telepét az ÉRV Zrt. 2014. február 21-én átvette üzemeltetésre. A beruházás ünnepélyes záró rendezvényére 2014. február 27-én kerül sor.

 



 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com