Egészséges életmódra neveltek és szemléletet formáltak Bükkábrányban
2014. február 10. hétfő, 16:51
 

10 millió forintos uniós támogatással valósultak meg az elmúlt egy esztendőben az az egészségre nevelő és szemléletformáló projekt Bükkábrányban, amelyek segítségével a lakosság egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit gyarapították, illetve mozgásos foglalkozásokat, túrákat és életmódtábort is szerveztek.
A projekt keretében kitűzött cél volt a település lakóinak tekintetében - mint célcsoport - az egészségi állapot fejlesztése egészségtudatosságra neveléssel, illetve motiválással, az egészséges életvitelhez szükséges készségek elsajátításának elősegítése.
Bükkábrány Község Önkormányzata, mint kedvezményezett ennek a programnak a keretében is megmutatta, hogy kiemelten foglalkozik a település lakóinak egészségügyi állapotával.
Az önkormányzat ezúttal is szorosan együttműködött a helyi Főnix Életmód Egyesülettel, amelynek vezetősége és tagsága aktívan hozzájárult az év programjának összeállításában, megszervezésében és megvalósításában.

A település vezetősége felismerte, hogy lakóinak egészségi állapota jelentősen javítható a megfelelő életmód kialakításával. A fiatalok körében az egészségi állapot javulása a munkavállalási esélyek javításához is hozzájárulhat az aktív korosztály tekintetében. Az idősebb lakók számára pedig fontos járóképességük megtartása, illetve javítása, hogy aktívan részt tudjanak venni a település életében.
Az elmúlt időszakban ennek - és a lelki és testi egészségmegőrzés – jegyében rendszeresen szerveztek előadásokat illetve mozgásos programokat.



Hirdetés_______________________________________________________________________




 

Előadást hallgathattak meg az érdeklődők a betegségek megelőzéséről, a civilizációs betegségekről. Fontos szerepet kapott a helyes, egészséges táplálkozás bemutatása: például a rostok szerepéről, a fűszernövényekről és a helyes folyadékfogyasztásról is szó esett a klubfoglalkozásokon, amelyek után több alkalommal a résztvevők maguk is elkészíthették és megkóstolhatták az ételeket.
A rendszeres testmozgást elősegítő programok megvalósítása is hangsúlyos szerepet kapott: kondicionáló és zsírégető torna, aerobic torna neves oktatók segítségével, kerékpártúra és néptánc foglalkozás is egyaránt helyet kapott a palettán, július elején pedig egy öt napos életmódtáborba kapcsolódhattak be a lakosok.
Az egy év alatt megvalósult egészségre nevelő programok élményszerű, tapasztalati ismereteket hordoztak, melyekkel a hozzájárult a település lakosságának fizikai, szellemi és szociális közérzetének javulásához. A programok látogatottsága kifejezetten jó volt, a klubdélutánokon illetve a mozgásos foglalkozásokon is sokan vettek részt.
A projekt keretében eszközbeszerzésre is nyílt lehetőség, így sporteszközöket, vérnyomásmérőt, testzsírmérőt, személymérleget, illetve az előadások alkalmával jó szolgálatot tevő eszközöket – projektort, televíziót, laptopot – is vásárolt az önkormányzat. 

A projekt befejezési dátuma 2014. február 10.  Az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok Bükkábrányban” című, TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0701 azonosító számú pályázat által az önkormányzat 10.000.000 Ft európai uniós támogatást kap a projekt megvalósításához, amely a költségek 100%-át fedezi.
 
 
 
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com