Két testületi ülést is rendeztek Mezőnyárádon április 28-án
Helyi Hírek (2014.) - Mezőnyárád
Írta: Eleven Televízió   
2014. május 06. kedd, 16:50

 

Két testületi ülést rendeztek egymást követően Mezőnyárádon április 28-án. Az első, 15 órakor kezdődő ülésen egy napirendi pontot tárgyaltak: az önkormányzat 2013.évi költségvetését módosították, átcsoportosításokat fogadtak el. Az évközben, év végén érkező források beépítésére a költségvetés tervezésekor értelemszerűen nincs lehetőség, így ezt most, a zárszámadás elkészítése előtt tudták megtenni. A képviselők egyhangú igennel elfogadták az előterjesztést.

Ezt követően kezdődött el az újabb testületi ülés, amelyre azért volt szükség, mivel a költségvetés módosítását nem lehetett a zárszámadással egy testületi ülésen tárgyalni.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Ennek megfelelően az 1.napirendi pont az önkormányzat 2013.évi gazdálkodásáról szóló beszámoló, a zárszámadás volt.
Dr.Horváth László polgármester elmondta, hogy a gazdálkodás kiegyensúlyozott, probléma nem merült fel a tavalyi év során. A képviselők egyhangú igennel fogadták el a beszámolót.

A 2.napirendi pontban a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás társulási szerződésének módosítása volt a téma. A jogszabályok változása miatt volt szükség a módosításra, a képviselők egyhangú igennel megszavazták ezt.

A 3.napirendi pontban a Dél-borsodi Regionális Fejlesztési Társulás megszűntetéséről volt szó, ezt minden tagtelepülés önkormányzatának meg kell szavaznia. A társulás működtetése tulajdonképpen okafogyottá vált, miután 2013.december 31-én lejárt annak a pályázatnak a határideje, amely miatt még ezt működtetni kellett. Magát a társulást még 1993-ban hívták életre, ám mára már más formában működnek együtt a térség települései, így a fejlesztési társulásra már nincs szükség.
A képviselők egyhangú igennel elfogadták az előterjesztést.

A 4.napirendi pontban a Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról volt szó. A belső ellenőrzés elvégzéséhez külső szolgáltatót vesz igénybe a hivatal, ezt kellett megfelelő módon beépíteni a szabályzatba. A képviselők egyhangú igennel elfogadták a módosítást.

Az 5.napirendi pontban a hulladékgazdálkodásra, szemétszállításra vonatkozó szerződés újrakötéséről volt szó. Az előző szerződés 10 évre szólt, amely az év közepén lejár. Annak érdekében, hogy a szolgáltatás folyamatos legyen, újra meg kell kötni a szerződést a szolgáltatóval.
Dr.Horváth László polgármester elmondta, hogy a veszélyes hulladék időközönkénti elszállítására is keresnek megoldást, ám ezzel kapcsolatban még egyeztetni kell a szolgáltatóval, ám ezért a szolgáltatásért bizonyos térítést fizetnie kell majd a lakosságnak. A képviselők egyhangú igennel megszavazták a szerződés újrakötését.

A 6.napirendi pontban, az időszerű feladatok között szó volt arról, hogy park felújítása megfelelő ütemben halad, hamarosan sor kerül a bokrok, fák telepítésére, és a füvesítésre. A Faluszépítő Egyesület a immár a főutca teljes hosszában helyezett el virágtartó konzolokat.
Megrendelték az új buszmegállókat is, 4 darabot májusban lecserélnek, és további 4 darabot utána érkezik majd meg.
Térfigyelő kamera rendszer beszerzésére pályázott az önkormányzat a Belügyminisztériumhoz. Amennyiben elnyerik a támogatást, a település főbb pontjaira, a be- és kivezető útszakaszokra is kerül majd kamera. A pályázathoz nem kell önerőt biztosítania a településnek.
Április 30-ával befejeződött a téli közfoglalkozatási program, de továbbra is lesz lehetőség kisebb vagy hasonló létszámú foglalkoztatásra, ám ezzel kapcsolatban még informálódnia kell az önkormányzatnak.

Képviselői kérdésként felmerült, hogy a Keresztesi útnál lévő buszmegálló helyekre is kerüljön valamilyen zárt buszmegálló. Elhangzott, hogy a parknál lévő plexi buszmegállót is kicserélik, így azt át tudják oda helyezni , a másik oldalra pedig várhatóan egy ugyanilyet beszereznek.
A parkból kikerülő régi padokat pedig többek között a temetőben, az orvosi rendelőnél, a gyógyszertárnál helyezik majd el.  

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com