10 éves a „FŐNIX” Életmód Egyesület
Írta: Eleven Televízió   
2014. június 27. péntek, 08:32
Bihari Mártával a „FŐNIX” Életmód Egyesület elnökével beszélgettünk a 2014-es év eddig eltelt időszakáról és a jövőbeni tervekről.
- Mi történt az elmúlt időszakban és mi várható a jövőben az egyesület háza táján?
Bihari Márta: 2004 júniusában alakult az egyesület, úgyhogy pontosan 10 évesek vagyunk. Készülünk egy nagy ünnepségre, amely pár héten belül realizálódik. Ebben az évben is voltak már rendezvényeink. Az elmúlt két évben – mint a főnix - újraéledt és egyre aktívabb a társaság. Megmutatkozik ez abban is, hogy nagyon sok új ötlet van, programokat szervezünk és egyre többen vagyunk a rendezvényeken is, valamint a tagság is folyamatosan bővül.
A 10 éves jubileumunkat megszépíti még az is, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház 2014-ben beválasztotta az egyesületet a kórház felügyelő tanácsába.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
-Mit jelent ez számotokra a gyakorlatban?
Bihari Márta: A kórházakat átvette az állam és így egy kicsit átszerveződött a vezetés is. Felügyelőtanácsok évekkel ezelőtt már működtek, de aztán megszűntek. Most ezek alakulnak újra. A kórház az ország második legnagyobb egészségügyi ellátó intézménye, ezért a felügyelő tanács is nagy létszámú, 17 fős. Törvényileg van szabályozva, hogy kik lehetnek a felügyelő tanács tagjai. 8 főt ad maga a kórház, illetve a gyógyszerészek és 9 fő pedig civilekből kerül ki. A civileknél a kritérium az, hogy olyan civil szervezet képviselőjének kell lenni, amely civil szervezet tevékenységi köre egészségügyhöz kapcsolódik, illetve a működési területe legalább akkora, mint a megyei kórházé. Ami azt jelenti, hogy minimum megyei szintű vagy annál nagyobb. Ezeknek a kritériumoknak a „FŐNIX” Egyesület megfelel. Volt a főigazgató úr részéről egy külön személyes elvárás is. A válogatásnál előnybe részesítették azokat a szervezeteket, akik a munkájuk során már valamilyen hivatalos dologgal megkeresték a kórházat.
Úgy gondolom, nagyon jó egy kórházzal jó kapcsolatba lenni. Hiszen inkább mi kaphatunk tőlük segítséget.
A felügyelőtanács feladata egyébként a törvényes működés ellenőrzése a kórházban, hiszen minden intézménynek meg kell felelni a belső szabályozásoknak, illetve külső törvényi elvárásoknak. Ez a legfontosabb feladatunk. Nagyon fontos feladat még a betegek, valamint az ott dolgozók érdekképviselete és a lakosság felé történő tájékoztatás. Hiszen ezt az intézményt rengetegen veszik igénybe településünkről is.
-Az egyesületen kívül kik még azok, akik civil szervezetként részt vesznek a felügyelőbizottság munkájában?
Bihari Márta: Nagyon nagy egyesületek, illetve alapítványok vesznek részt a munkában és úgy gondolom, nagy megtiszteltetés, hogy ilyen szervezetek mellett mi is bekerültünk. Például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-Magyarországi Régió Egyesülete vagy a közelünkből a Mezőkövesdi Mozgássérültek Egyesülete. De Miskolcról és a környékről is vannak olyan nagy szervezetek, mint a Nefrológiai Intézet Alapítványa vagy az Egészségügyi Szakdolgozók Alapítványa. Neves szervezetek mellett kerültünk be és nagyon jó ez az ismerkedés és a kapcsolatépítés szempontjából is.
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com