Egészséges életmódra neveltek és szemléletet formáltak Mezőkeresztesen
Írta: Eleven Televízió   
2014. június 02. hétfő, 16:44

10 millió forintos uniós támogatással valósult meg 2013. augusztus 1-től kezdődően az egészségre nevelő és szemléletformáló projekt Mezőkeresztesen, amelyek segítségével a lakosság egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit gyarapították, illetve mozgásos foglalkozásokat is szerveztek.
A projekt keretében kitűzött cél volt a település lakóinak tekintetében - mint célcsoport - az egészségi állapot fejlesztése egészségtudatosságra neveléssel, illetve motiválással, az egészséges életvitelhez szükséges készségek elsajátításának elősegítése.
Mezőkeresztes Város Önkormányzata, mint kedvezményezett ennek a programnak a keretében is megmutatta, hogy kiemelten foglalkozik a település lakóinak egészségügyi állapotával.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

A település vezetősége felismerte, hogy lakóinak egészségi állapota jelentősen javítható a megfelelő életmód kialakításával. A fiatalok körében az egészségi állapot javulása a munkavállalási esélyek növeléséhez is hozzájárulhat az aktív korosztály tekintetében. Az idősebb lakók számára pedig fontos járóképességük megtartása, illetve javítása, hogy aktívan részt tudjanak venni a település életében.

Az elmúlt időszakban ennek - és a lelki és testi egészségmegőrzésnek – jegyében rendszeresen szerveztek előadásokat illetve mozgásos programokat.

A programok között szerepeltek a dohányzást megelőző és a dohányzásról való leszokást támogató programok, stresszkezelő foglalkozások, az egészséges táplálkozással és az energiaegyensúllyal foglalkozó előadások.

Nagy hangsúlyt fektettek a szűrővizsgálati napokra: február elejétől havi két alkalommal úgynevezett alapszűrésekre (hallásvizsgálat, látásvizsgálat, vérnyomás- és vércukorszint mérés, csontsűrűség mérés, érrendszeri vizsgálat, tüdőszűrés, szájüregi daganat szűrés) továbbá hasi ultrahang és nőgyógyászati vizsgálatok igénybevételére is volt lehetőség.

Az egészségre nevelő programok élményszerű, tapasztalati ismereteket hordoztak, melyekkel a hozzájárult a település lakosságának fizikai, szellemi és szociális közérzetének javulásához.

A projekt keretében eszközbeszerzésre is nyílt lehetőség, így többek között vérnyomásmérőt, testzsírmérőt, személymérleget, illetve az előadások alkalmával jó szolgálatot tevő eszközöket – projektort, laptopot, diktafon, multifunkciós eszközt – és irodai bútorokat is vásárolt az önkormányzat.



A projekt befejezési dátuma 2014. június 30.  Az „Egészségre nevelő és szemléletformáló programok megvalósítása Mezőkeresztes lakosai számára” című, TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0866 azonosító számú pályázat által az önkormányzat 10.000.000 Ft európai uniós támogatást kap a projekt megvalósításához, amely a költségek 100%-át fedezi.

 
 
 
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com