Alakuló ülés Bükkábrányban
Írta: Eleven Televízió   
2014. november 03. hétfő, 16:18
Október 27-én Bükkábrány újonnan megválasztott képviselői és polgármestere is letette az esküt, ezzel megalakult az községi vezetés az elkövetkező öt esztendőre.
Az alakuló ülés elején Szilágyiné Lassu Mária a Helyi Választási Bizottság elnöke számolt be az eredményekről. E szerint a voksolás eredményes volt. 14 képviselő jelöltre és 1 polgármester jelöltre adhatták le szavazataikat a helyiek. A megválasztott polgármester Szalai Szabolcs, míg a képviselők Birinyiné Kleszó Anita, Bodzán Antal, Dr. Cseh Gergely, Hlad Lajos, Székely Ottóné és Takács Sándorné lettek.
A beszámoló után előbb a képviselők, majd a polgármester eskütételére került sor, melyet mindannyian írott formában is hitelesítettek. Szalai Szabolcs programjának ismertetése során elmondta, hogy mind a saját, mind pedig a testületi tagok munkáját három dolog fogja jellemezni a következő ciklusban: a lendület, a fejlődés és szolgálat. Legfőbb célkitűzése a fejlesztések folytatása. Ezen belül az utak felújítása és a szennyvíz beruházás megvalósítása kiemelten is fontos feladat lesz. A szolgálattal kapcsolatban külön is hangsúlyozta, hogy a rászorulók segítését kiemelten fontos feladatkén ítéli meg, de talán még ennél is nagyobb hangsúlyt kell kapnia az új munkahelyek teremtésének. Végezetül megköszönte a két leköszönő képviselő eddigi munkáját.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Következő napirendi pontban a polgármesteri illetmény megszavazása történt meg. Az ide vonatkozó törvény értelmében Bükkábrány vonatkozásában ez az összeg havi 448 727 Ft amelyhez 67 309 Ft költségtérítés is jár. Az összegeket a képviselők 6 igen szavazattal hagyták jóvá.
Szavazni kellett a képviselői tiszteletdíjról is. Itt a törvény kimondja: az összegnek olyannak kell lennie, hogy az ne veszélyeztesse a település költségvetését. A polgármester bruttó 50 000 Ft/hó összeget javasolt, amely szintén egyhangú igen szavazattal került elfogadásra.
Megalakult az Ügyrendi Bizottság is. Polgármesteri javaslatra ennek elnöke Székely Ottóné tagjai pedig Takács Sándorné és Hlad Lajos lettek. A testület úgy döntött, hogy őket a képviselői tiszteletdíjon felül külön összeg is megilleti. Az elnököt plusz 25 000 Ft, a tagokat pedig 20 000 Ft havonta.
Szalai Szabolcs az elmúlt időszak szokásjogát követve tett javaslatot az alpolgármester személyére. Ennek értelmében a legtöbb szavazatot kapott képviselőt, vagyis Bodzán Antalt jelölte a tisztségre, aki az előző ciklusban is alpolgármesterként végezte munkáját. Itt már titkos szavazással döntöttek a testület tagjai. Ennek eredményét az Ügyrendi Bizottság elnöke ismertette: minősített többséggel, ellenszavazat nélkül fogadták el a szavazók az alpolgármester személyét. Az eskütétel és az eskü aláírását követően a tiszteletdíjat is egyhangúlag szavazták meg a tagok. Tiszteletdíja az ide vonatkozó törvényi szabályozás értelmében bruttó 157 491 Ft lesz, melyhez 15% költségtérítés is járul.
Az ülés végén a polgármester tájékoztatott arról, hogy 30 napon belül minden képviselő köteles benyújtani vagyonnyilatkozatát. Elmondta továbbá, hogy ebben az évben is van lehetőség szociális alapon szén és tűzifa igénylésére. Az ehhez szükséges kérelmeket a Hivatalban kérhetik az igénylők. Idén összesen 2000 q lignitet ad a bányaüzem erre a célra. A fa vonatkozásában még nem született döntés a beadott pályázatról, így további részletekről csak később lehet majd pontos tájékoztatást adni. A folyamatban lévő beruházásokról szólva elhangzott, hogy mind az óvoda bővítése, mind pedig a Takarékszövetkezet feletti szolgálati lakás felújítása jó ütemben halad. A korábban már befejezett építések, felújítások vonatkozásában már csak a törvény által előírt elszámolások befejezése van hátra.
A beszámoló után a testület zárt ülésen folytatta munkáját.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com