Télűzés, kiszehajtás az ábrányi iskolában
Írta: Eleven Televízió   
2015. április 01. szerda, 12:29
Régi magyar népszokás a kisze hajtás és a villőzés, melynek során, főleg faluhelyen, a lányok egy nagy szalmabábut menyecskeruhába öltöztettek és énekelve végigvitték a falun, majd levetkőztették és a patakba dobták vagy elégették. A kiszehajtás után a földíszített, szerencsét hozó fűzfaággal, a villővel járták végig a falut. Mindennek a célja a tél végleges elűzése, a tavasz, a jó idő csalogatása volt.
Ezt a hagyományt már évek óta felelevenítik a bükkábrányi iskola tanulói. Idén a tornateremben gyűltek össze a diákok március 27-én, ahol az első osztályosok népi játékokkal, dalokkal színesített műsorát nézhették meg. Ennek végeztével természetesen nem maradt a kisze bábu az iskola falain belül. Ha az egész falut nem is járták be vele, de ellátogattak az óvodába, ahol a legkisebbek között nagy sikert aratott a régi időket idéző előadás.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Hogy pedig a tavasz eljövetele biztos legyen meg is szabadultak a telet jelképező bábutól, melyet a Sályi-patakba dobtak. Mi pedig ezek után már csak remélni tudjuk, hogy az akció sikeres volt és a kiszével együtt a zord időt is a tengerig viszi majd a víz.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com