Testületi ülés Mezőkeresztesen
Írta: Eleven Televízió   
2015. április 27. hétfő, 19:42
alt
2015. április 22-én reggel fél 9-től ülésezett Mezőkeresztes Város képviselő testülete. Ez alkalommal 4 napirendi pontot tágyaltak meg, illetve hoztak döntést ezekkel kapcsolatban.
Az első napirendi pont Mezőkeresztes Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetéséről szóló 1/2014. önkormányzati rendelet végrehajtása volt. Erről a testületi tagok korábban már megkapták az írásos beszámolót. A Pénzügyi Bizottság külön is tárgyalta ezt a témát, elemezték a a költésgvetést a 2014. évi kiadásokat és végül elfogadásra javasolták. Majoros János polgármester úr elmondta, hogy a 2014-es évben egyszerű és racionális gazdálkodást sikerült folytatni az önkormányzatnak, és bízik benne, hogy ez az idei 2015-ös évben sem lesz másképp. A rendelet végrehajtását a testület tagjai egyhangúan elfogadták.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A második napirendi pont a 2014. évi intézményi beszámolók elfogadása volt. Majoros János polgármester úr röviden ismertette az intézményi beszámolók tartalmát, miszerint, részben önálló gazdálkodási joga az önkormányzatnak van, illetve az önkormányzat az intézmények felé rendelkezése bocsátott összegeket engedi felhasználni. A felhasználás az előirányzatoknak megfelelő volt, túlteljesítés nem történt. A 2014. évi intézményi beszámolókat a képviselő testület tagjai egyhangúan felfogadták.
 
A harmadik napirendi pont a 2015. évi közbeszerzési terv ismertetése volt. A polgármester elmondta, hogy az idei évben elsősorban a Mezőkeresztesi Rendőrörs felújítása fog nagyobb hangsúlyt kapni. Ezzel párhuzamosan természetesen az önkormányzat nyomon követi, hogy milyen közbeszerzési pályázatok kerülnek kiírásra. Majoros János elmondta, ha sikerült az önkormányzat részéről sikeres közbeszerzési pályázatot benyújtani, további fejlesztések indítására is sor kerülhet. A 2015. évi közbeszerzési tervezetet a testület tagjai egyhangúan elfogadták.
 
A negyedik, egyebek napirendi pontba több dolog is beletartozott. Elsőként a polgármester ismertette annak a támogatási kérelemnek a részleteit, amelyet az önkormányzatok nyújthatnak be a kormány felé. Ezt a kérelmet egész évben folyamatosan bármikor be nyújthajták az önkormányzatok, de csak évent kétszer lehet igényelni, illetve az utolsó igénylést október 31-ig kell elküldeni. Majoros János elmondta, hogy felvette a kapcsolatot ebben a témában más önkormányzatokkal is, akik eddig azt tapasztalták, hogy az igénylésben szerepelt összegnek egy bizonyos százalékát meg szokták ítélni az önkormányzat részére. Ezt a fajta támogatást azonban adósság konszolidációban részesült önkorményzatok már nem igényelhetik meg. A képviselő testület tagjai egyhangúan elfogadták egy 5-6 millió forintos összegről szóló támogatási kérelem benyújtását.
 
Másodikként Majoros János polgármester úr tájékoztatást adott arról, hogy a Mezőkeresztesi Rendőrörs felújítéséra az önkormányzat 35 milliós támogatást ítélt meg. A kivitelező szerint azonban az épület földszintjének és tetőterének beépítése 60 milliós összegbe kerülne. A tervdokumentációkat viszont még nem mutatta be az önkormányzatnak. A polgármester kérte a kivitelezőtől, hogy mutasson be olyan terv alternatívákat, amelyek kivitelezhetőek lennének a már megítélt 35 millió forintból.
 
Hamadikként ismét egy tájékoztatás hangzott el Majoros Jánostól, miszerint az idei évben már nég nyertes támogatási pályázata is van az önkormányzatnak. A Nemzeti Kultúrális Alap 450 ezer forintot ítélt meg a Mezőkeresztesi Férfi Kórus részére. Hagyományőrző táncház bevezetésére 150 ezer forintos támogatás érkezett. Tánc és kézműves tábor bevezetésére pedig 250 ezer forintos támogatást kapott az önkormányzat pályázati úton. Valamint helyi értéktár létrehozására 869 ezer forintos támogatás érkezett. A helyi értéktárral kapcsolatban szükség lenne Értéktár Bizottságra is. Eddig 6 fő jelentkezett önként bizottsági tagnak. A testület tagjai még nem tudtak döntést hozni a bizottság tagjainak létszámáról, de a működési szabályzatot egyhangúan elfogadta.
 
Negyedikként a polgármester tájékoztatást adott arról, hogy szükség lesz iparterület kialakítására Mezőkeresztesen. Ehhez megközelítőleg 10-20 hektárra lenne szükség önkormányzati tulajdonból. Viszont 20 hektártól nagyobb nem lehet a terület,a melynek kialakítása így is jelentős összegbe kerülne. Az erre irányuló támogatás azonban várhatóan a szükséges összeg 50%-a lesz.
 
A tájékoztató után a képviselő testület tagjai zárt ülésen tanácskoztak tovább.
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com