Majális és átadó ünnepségek Mezőkeresztesen
Írta: Eleven Televízió   
2015. május 06. szerda, 10:22
alt
Mezőkeresztesen az idén is majálisra várták a város lakosságát, reggeltől koraestig több helyszínen többfajta szórakozási és sportolási lehetőség várta az érdeklődőket.
A reggeli ébresztő és hívogató ismét a motoros klubhoz kötödik: a város központjából, a katolikus templommal szemben lévő parkólóból a gyülekezőt és az eligazítást követően mintegy 80 motoros vonult végig majdnem minden utcán, végül a programok fő helyszínére, a sportpálya melletti területen kialakított vásártérre érkeztek meg.
Ez nem volt véletlen, hiszen nemsokkal később tartották meg a Leader-pályázat segítségével kialakított vásártér átadó ünnepségét, 10 órától.
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A rendezvényen részt vett Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszter-helyettese, a térség országgyűlési képviselője, valamint több környékbeli település polgármestere.
Elsőként Majoros János polgármester üdvözölte a megjelent vendégeket, majd a 2013-ban benyújtott pályázat részleteit ismertette. Elmondta, hogy az előző testület úgy döntött, hogy felelevenítik a korábban méltán híres mezőkeresztesi vásárok hagyományát, és ehhez a Dél-borsodi Leader Egyesülethez pályázatot adtak be annak érdekében, hogy a szükséges infrastruktúra kiépítéséhez, megvalósításához mintegy 18 millió forintot nyerjenek el. A beruházás teljes költsége mintegy 30 millió forint volt, ennek részeként állatorvosi épület és vizes blokk, járdák, akadálymentes bejáró készült, továbbá kerítés és karámrendszer épült, illetve 8 db piactéri asztalt szereztek be. A tervek szerint, a korábbi hagyományokhoz híven, évente 4 országos állat- és kirakodóvásárt tartanak itt meg. Emellett esetenként települési rendezvényt is tarthatnak majd ezen a területen.
Ezt követően Tállai András miniszter-helyettes mondta el beszédét, majd a polgármesterrel közösen átvágták a nemzeti színű szalagot. Az átadón fellépett a Mezőkeresztesi Kamarakórus is Birtalan Judit karnagy vezetésével.

Ám erre a napra nem ért véget az átadók sora, hiszen a szomszédos sportpályán is fejlesztések történtek az elmúlt időszakban, így ezek átadására is sor került e napon. Mint azt a polgármester és a sportklub elnöke, Adonics István is elmondták, a mintegy 2 millió forintos ráfordítással elvégzett munkák finanszírozását több helybeli és környékbeli vállalkozás, és cég társadalmi adó felajánlása és egyéb támogatása segítette elő, így például gépi munkával, földmunka eszközök rendelkezésre bocsájtásával járultak hozzá a megvalósításhoz.
Emellett fontos szerep jutott a város közmunkásainak, akik a kézi erővel végezhető munkát végezték el az elmúlt hetekben.
Mindezeknek köszönhetően megújult és teljesen új salakréteget kapott a futópálya, a futballpálya gyepszőnyege szintén megújult, helyenként kicserélődött illetve új kapukat állítottak fel.
Tállai András, valamint a polgármester és a sporkör elnökének beszéde után ők hárman közösen vágták át a nemzeti színű szalagot, majd a pályát átadták a sportolóknak, akik egy közös bemelegítést követően futóversenyekkel avatták fel a megújult létesítményt.

A nap harmadik átadójára a város központjában került sor, a korábbi könyvtár helyére költöző Egyesített Szociális Intézményt avatták fel 11 órától. Az épület az iskolába költöző könyvtár helyén került kialakításra, teljes belső felujításra került sor, kialakították a idős emberek napközbeni tartózkodásához, ellátásához szükséges helyiségeket, irodahelyiséget, továbbá akadálymentesített wc és rámpa készült. Ezen felül eszközbeszerzésre is sor került. A beruházás mintegy 38 millió forintba került.
Ezt annak a támogatásnak a segítségével tudták megvalósítani, amelyet a hitel nélkül gazdálkodó önkormányzatok érdemeltek ki még az előző önkormányzati ciklusban. A Belügyminisztérium akkor úgy döntött, hogy támogatásban részesíti azokat az önkormányzatokat, amelyek gazdálkodása hitelek igénybe vétele nélkül is egyensúlyban maradt, nem adósodtak el. Ennek eredményeképpen Mezőkeresztes közel 112 millió forintos támogatást kapott az előző önkormányzat idejében, így ebből járdák, utak felújítása, aszfaltozása valósult meg mintegy 62 millió forint értékben, valamint a könyvtár áthelyezése, berendezése 11 millió forint ráfordítással.
Az épületet egyébként már használjak, ám az ünnepélyes avatásra most került sor, az avató előtt a vendégek megtekinthették az intézményt. A rendezvényen elsőként a Jóbarátság Nyugdíjasklub kórusa énekelt, majd a polgármester valamint Tállai András beszéde után az intézmény vezetőjével, Gáspárné Hilovszky Évával közösen vágták át a szalagot.
 
A nap további programjai:
A délelőtt, kora délután folyamán - a közös bemelegítés után - a Mezőkeresztesi Sport Egyesület futóversenyt is rendezett a sportpályán 100, 400, és 3000 méteres kategóriában.
 
Az eredmények a következőképpen alakultak: a 100 méteres futás első kategóriáját Pásztor Nimród nyerte meg. A második kategóriában Hady Krisztián lett aranyérmes. A harmadi kategória győztese pedig Vígh Kevin lett. Az utolsó 100 méteres kategóriában Potyka István bizonyult a leggyorsabbnak. A 400 méteres futás első kategóriáját Hegedűs István nyerte meg. A második kategóriában Vígh Kevin győzött, a harmadi kategória aranyérmese pedig Takács Tekla lett. Az utolsó 400 méteres kategóriában pedig Perlák Dávid lett az első helyezett. 3000 méteres futásnál csak egy kategória volt, ezt szintén Perlák Dávid nyerte meg.
 
A versenyeket követősen az érdeklődők közösen jóga gyakorlatokat is végezhettek a füves pályán. Eközben a vásártéren ugálóvár, karate-sarok és kézműves sátor várta a gyerekeket és az érdeklődőket. Délután fél 1-kor kezdődtek a programok a Vásártéren felállított színpadon. Elsőként karate bemutatót láthattak a jelenlévők, majd a Dred & Doris nevű formáció koncertje hozta hangulatba a közönséget. Őket a Diamond Dance Tánciskola növendékeinek műsora követte a színpad előtti téren, majd a Fiesta koncert vonzotta a legnagyobb tömeget a színpad elé.
 
Délután 3 órától sorban követték egymást a színpadon a Mezőkeresztesi Citera Zenekar, a Tardi Hagyományőrző Tánccsoport, a Szent Erzsébet Nyugdíjas Klub és a Gyöngyösbokrétás Hagyományörző Egyesület műsora. Mindeközben aszfaltrajz versenyen is részt vehettek az érdeklődők. A rajzok olyan jól sikerültek, hogy a szervezők, minden résztvevőt első helyezettként értékeltek. Illetve Közlekedésbiztonsági baleset-megelőzési program keretében a délután folyamán tesztet lehetett kitölteni, illetve egy speciális pályán biciklivel lehetett végig menni.
 
A programok zárásaként Mezőkeresztes Város büszkesége, az idén a fennállásuk 159. évfordulóját ünneplő Mezőkeresztesi Férfikórus lépett színpadra Zoller János karnagyúr vezényletével. Ezzel a színvonalas műsorral ért véget a majális.
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com