Máté nap - középkori hangulat Bükkábrányban
Írta: Eleven Televízió   
2015. szeptember 24. csütörtök, 08:37
Az idei évben immár ötödik alkalommal került megrendezésre a hagyományosnak számító Máté-nap Bükkábrányban szeptember 19-én, emlékezve arra, hogy 1461-ben Mátyás király ezen a napon engedélyezte országos vásár megtartását az akkori Alsóábrányban. Nem csak maga a rendezvény vált mára már hagyománnyá de az is, hogy ilyenkor adják át az elmúlt egy évben végzett, a település épülését-szépülését szolgáló fejlesztéseket is. Nem volt ez máshogy az idén sem. A Napsugár Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde bejárata előtt vártak minden érdeklődőt. Elsőként Szalai Szabolcs a település polgármestere ismertette az elkészült vagy éppen készülő félben lévő beruházásokat. Új napelem parkkal bővült az óvoda, az iskola és a központi konyha, megújult a bölcsődéhez vezető útszakasz és járda is. A fejlesztések ismertetését követően Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára tartotta meg ünnepi beszédét, melyben kiemelte Bükkábrány község központi szerepét a térségben.
Legvégül az óvoda nagycsoportosai adtak egy rövid kis műsort az egybegyűlt érdeklődőknek.
Délután fél háromtól már a kötetlenebb szórakozásé volt a főszerep: a vásári sokadalom az iskola udvaráról gyalog vonult a község központjában lévő rendezvény térre a Pavane zászlóforgató és dobos csoport vezetésével. Innéttől egészen késő estig a könnyed, főleg a régi időket idéző színpadi programok szórakoztatták a közönséget. A rendezvény díszvendégei a kisgyőriek voltak, kiknek képviseletében Kékedi László polgármester mondott köszöntőt és mutatta be a települést, a plébánia udvarán felállított jurtában pedig közelebbről is megismerkedhettek az érdeklődők a kis bükki községgel.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Ezzel párhuzamosan külön zsűri értékelte az iskolások jelmez versenyét, melynek lényege a reneszánszhoz való korhűség volt. A közelben felállított sátrakban pedig kapható volt minden, mi szem-szájnak ingere, kezdve a házi méztől a mézeskalácson át egészen a finom kecskesajtig.
Az általános iskola néptáncosainak műsorát a népdalkörök fellépése követte. A bükkábrányiak és a kisgyőriek mellett idén színpadra léptek az Egercsehiből és Szirmabesenyőről érkezett dalosajkú vendégek is. Négy óra után főleg a gyerekek gyűltek a színpad elé, mivel a régi vásári komédiák hangulatát idéző, Vitéz László hőstetteit elmesélő bábjáték várta őket. A közeli plébánia udvarán pedig a már említett kisgyőri kiállítás mellett kovács műhely, az épületen belül pedig két kiállítás is várt mindenkire: egyik helységben a Bükkábrányi Foltvarró Klub munkáiban gyönyörködhetett a látogató, a másikban pedig bükkábrány őrangyalaival találkozhatott varrott, festet, vagy éppen gipszbe öntött formában.
A 17 órakor bemutatott, igazi Mátyás korabeli hangulatot idéző reneszánsz táncok után az idén is meghirdetett sütemények versenyének, illetve a pálinka mustrának az eredményeit ismertették. Ez utóbbira több mint negyven finom nedű érkezett megmérettetésre.
Kora este a Gönci Betyárok előadására gyűlhetett a közönség, este pedig a Czimbali Band fergeteges hangulatot teremtő koncertje zárta a programok sorát.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com