Borbála-nap a a bükkábrányi bányában
Írta: Eleven Televízió   
2015. december 09. szerda, 07:42
alt
Borbála ünnepe a bányásznak a múltban az év zárását, a számvetést jelentette, hiszen a kor környezeti, a közlekedési és a technikai feltételei között a leghidegebb hónapokban a bányászat szünetelt. A bányász ilyenkor számvetést készített arról, hogy mi maradt a téli hónapokra, és hálát adott Szent Borbálának, a bányászok védőszentjének hogy segítette a munkáját és elkerülte a veszély.
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A Borbála nap a ma bányászának is a számvetés és a hálaadás ünnepe még akkor is, ha ezekben a hónapokban a termelés nem szünetel, sőt a lignitbányászat energetikai vonatkozásából adódóan ez a csúcstermelés egyik időszaka. A Bükkábrányi Bányában is méltóképpen megemlékeznek minden évben védőszentjükre az itt dolgozók.
 
Idén december 4-én délután 14 órától kezdődött az ünnepi emlékezés, amelyet a bányászhimnusz meghallgatása után, Mata Tibor a bükkábrányi bányaigazgató beszéde nyitott meg. Az igazgató beszédében számot adott az elmúlt évben történt fejlesztésekről és beruházásokról. Továbbá bejelentette, hogy december 3-án 21264 tonnás rekord széntermelés történt a bükkábrányi bányában. A kiemelkedő teljesítményt megköszönte a munkatársainak, a dolgozóknak.
 
Ezt követően a különböző bányász vezetők és szervezetek, együtt működő partnerek koszorút helyeztek el a Bányász Hősök emlékhelyénél. Ezután az ünnepség bent folytatódott. Derekas Barnabás, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnökhelyettese tartotta meg ünnepi beszédét, majd átadta a kitüntetéseket, elnöki dicsérő okleveleket és szolgálati okleveleket.
 
Az átadó után Dr. Torsten Hauck az üzleti területért felelős igazgatósági tag pohárköszöntője következett, amelyet egy kis állófogadás követett. A megemlékezést ünnepi szentmise zárta a bükkábrányi római katolikus templomban.
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com