Leader fórum Bükkábrányban az újabb uniós pályázati ciklusról
Írta: Eleven Televízió   
2015. december 14. hétfő, 13:45
alt

A Bükk–Térségi LEADER Egyesület vezetője, Nagy József tartott tájékoztatót december 9-én Bükkábrányban, a Tornácos Házban a következő évek uniós támogatási lehetőségei közé illeszkedő Vidékfejlesztési Programról, továbbá vázolta azokat az elképzeléseket, amelyek a LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Fejlesztési Stratégiájának előkészítése során fogalmaztak meg.
Elmondta, hogy a következő években is fontos szempont lesz a kis- és középvállalkozások fejlesztése, az önkormányzatok, civil szervezetek, gazdálkodók támogatása.
A következő években jelentős összegű uniós támogatás áll rendelkezésre a 10 ezer fő alatti településeket érintően. A mezőgazdasági területen működú kis és középvállalkozások fejlesztése ezen belül is hangsúlyos szerepet kap, őket is érinti majd az a könnyítés, hogy előleget kaphatnak az elnyert pályázati forrásból, továbbá használt gépek beszerzésére is lehetőség lesz ezentúl.

 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
De támogatni fogják a nem mezőgazdasági célú vállalkozásokat is: a szolgáltató, árútermelő és a kézműves területen tevékenykedők számára is lesznek pályázati lehetőségek, akár úgy is, hogy legalább öt vállalkozóval összefogva igényel támogatást.
Az önkormányzati fejlesztések, rendezvények támogatása is megmarad, továbbra is hangsúlyos lesz az energetika, ezen belül is a napelemes rendszerek további kiépítése, a biomassza és a biogáz hasznosítása terén szeretnének előrébb lépni. Várhatóan lesz majd forrás közösségi terek létrehozására, egyedi szennyvíztisztítási technológiák beszerzésére és folytatódik a falubuszok beszerzésével kapcsolatos program is.
A térségben komplett turisztikai programcsomagot szeretnének megvalósítani, össze kívánják fogni a településeket, szolgáltatókat. Az úgynevezett Tufakő integráció pedig a Bükkalja egyedülálló természeti kincsében rejlő turisztikai lehetőségeket is meg szeretné ragadni. Természetesen a turizmushoz köthető egyéb fejlesztések sem maradhatnak ki, például a szállások, vendéglátóhelyek, vagy éppen a kerékpárutak kapcsán is előrelépéseket szeretnének elérni.
A kezdő vállalkozások elindítása, a már meglévők fejlesztése is hangsúlyos szerepet kap. Fontosnak tartják, hogy egy olyen élelmiszer ellátási láncot építsenek ki, amely a környező, nagyobb lélekszámú városok ellátásában szerepet kaphat.
Fontos, hogy aki bármilyen szempontból érintett, akár vállakozó, akár kezdő vállalkozó vagy éppen civil szervezet vezetője, keresse meg a Bükk Térségi Leader Egyesületet, akik Bükkaranyoson lévő irodájukban személyre szabottan is ismertetik azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekkel már most vagy a közeljövőben forrásokat szerezhetnek terveik megvalósításához.

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com