Közmeghallgatás Mezőnyárádon
Írta: Eleven Televízió   
2016. január 06. szerda, 19:46
alt
Közmeghallgatást tartottak Mezőnyárádon december 17-én délután 17 órától. Mezőnyárád Község Önkormányzatának képviselő-testülete a házasságkötő teremben várt minden érdeklődőt, akik itt feltehették a képviselőknek címzett kérdéseiket, illetve tájékoztatást kaptak az eltelt 2015-ös évről. Elsőként Bárdos József Szabolcs polgármester ismertette a három napirendi pontot, amely az önkormányzat 2015-ös évi gazdálkodásáról szóló tájékoztató volt, a 2016-ös év terveiről szólt, illetve harmadikként a lakosok tehették fel kérdéseiket. A testület megjelent tagjai egyhangúan elfogadták a napirendi pontokat.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Bárdos József Szabolcs polgármester az első napirendi pontban tájékoztatta a lakosokat arról, hogy 2014 októberétől új testület alakult. A választásokon, azonban polgármestert nem sikerült választani szavazategyenlőség miatt, de az időközi polgármester választás 2015. január 25-én sikeresnek bizonyult. Elhangzott az is, hogy az előző vezetéstől 8,8 millió forintot vehetett át az új vezetőség, amivel megkezdhette a 2015. évi gazdálkodást. Az Önkormányzat különböző feladatok ellátására kap támogatást az Államtól. Működési feladatok ellátására 48 millió forintot, köznevelési feladatok ellátására 22 millió forintot, szociális feladatok ellátására 19 millió forintot, kulturális feladatok ellátására pedig 1,9 millió forintot kap az önkormányzat bevételként. Ilyen formán az államtól összesen 93 millió forint támogatás érkezett.
 
A polgármester tájékoztatójában elhangzott, hogy ez év november 30-án az Önkormányzat pénzkészlete 9,7 millió forint, illetve ezen felül még 1,1 millió forint, amely a szociális tűzifára lett elkülönítve. A 2015-ös év nyertes pályázatairól is szó esett. A Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület a parlagfű mentesítésről szóló pályázaton 4,9 millió forint támogatást nyert, amelyet egy kistraktor, illetve az ehhez tartozó adapterek, valamint több motoros fűkasza beszerzésére fordított. Szintén pályázati úton megújult a mezőnyárádi óvoda homlokzata, illetve az épület egy 10 cm vastag hőszigetelő réteget is kapott. Továbbá az óvodában kamerarendszer is kiépítésre került. Pályázati támogatásból három 9 fős kisbuszt is sikerült beszerezni, egyet az Önkormányzat részére, egyet a Faluszépítő Egyesület részére és egyet a Forgács-Ló Lovas Klub részére. Szintén sikeresen pályázott a Sport Egyesület is különböző sporteszközök beszerzésére, amelyre 2,2 millió forint támogatást kapott.
 
A polgármester tájékoztatójában kitért a közmunka programra is. Elhangzott, hogy a 2015-ös évben folyamatos 25-26 fős foglalkoztatás zajlott. A program eredményeként ez évben 400 darab császárfát sikerült telepíteni a faluban, illetve az önkormányzat udvarán álló raktárépület is felújításra került, valamint az említett raktár épületben a közmunkások részére vizesblokkal ellátott melegedőt is sikerült kialakítani. Továbbá a raktárépülethez egy 5x6 méteres tároló részt is hozzá toldottak. A közmunka program keretében a teniszpálya körüli kerítés is felújításra került.
 
Szó esett a 2015-ös év rendezvényeiről is. Bárdos József Szabolcs elmondta, hogy idén is megrendezésre került az önkormányzat és a Faluszépítő Egyesület közös szervezésében a Békafesztivál immáron 5. alkalommal. Sor került a 12. Mezőnyárádi Lovas napokra is a Forgács-Ló Lovas Klub szervezésében. Illetve az idősek napi rendezvény is rendben lezajlott. Elhangzott, hogy a szokásos ünnepségek, nemzeti ünnepek is rendben lezajlottak a településen.
 
A polgármester tájékoztatóját követően Várnai Róbert jegyzőúr beszámolója hangzott el a közös hivatal munkájáról. Jegyző úr elmondta, hogy Mezőnyárád és Csincse község között 2013-ban, Mezőnyárád székhellyel jött létre a közös önkormányzati hivatal. 7 fős engedélyezett létszámmal, aljegyző foglalkoztatásával működik jelenleg is a hivatal. 1 fő jegyző és 1 fő aljegyző, 2 fő gazdálkodási ügyintéző, 1 fő igazgatási ügyintéző, 1 fő ügykezelő és 1 fő adóigazgatási ügyintéző végez munkát a közös hivatalban. Elhangzott, hogy több személyi változás is történt az elmúlt időszakban. 2014-es év végén Nagy Bálintné igazgatási ügyintéző nyugdíjba vonult, a helyére Oroszné Bodai Éva került kinevezésre, ezért új ügykezelőt kellett választani, aki 2015. áprilisától Tarrné Lévai Emese lett. 2015-ös év márciusának végén Farkas Julianna jegyző asszony nyugdíjba vonult, az ő helyére augusztus 1-től Várnai Róbert került kinevezésre, ezért új adóigazgatási ügyintézőt kellett választani, aki októbertől Cziczlavicz Csilla lett. A csincsei kirendeltségen is történtek személyi változások, a gazdálkodási ügyintéző Forgács Irén helyére Gulyás Anita lett kinevezve.
 
Várnai Róbert jegyző úr tájékoztatója után hangoztak el a 2016-os év tervei a 2. napirendi pontban. A jövő évben tervbe került a ravatalozó épületének és környezetének rendbetétele, karbantartása és akadálymentesítése. Tervezik a településen található hidak felújítását, illetve a Szent István király úton a Szárazpatak meder felett gyalogos átkelő kiépítését. Illetve a közúti jelzőtáblák festéssel történő felújítására is szeretne sort keríteni az önkormányzat. Bárdos József Szabolcs polgármester elmondta, hogy a településen épületenergetikai fejlesztéseket is szeretnének kivitelezni. Illetve az óvoda, az orvosi rendelő és a központi konyha épületeinek energetikai fejlesztését is tervezik. A 2016-os év tervei között szerepel a könyvtár épületének bővítése és fejlesztése is. A rendezvényeket illetően pedig szeretnék megrendezni a 6. Békafesztivált és a 13. Lovas napokat is.
 
A tájékoztató végén a megjelent lakosok tehették fel kérdéseiket.
 
Elsőként a munkahely teremtés kérdése merült fel, amelyre válaszként a polgármester elmondta, hogy már zajlanak a tárgyalások ebben a témában. Másodikként az a probléma merült fel, hogy korábban többször is előfordult, hogy az orvosi rendelőt nem sikerült telefonon elérni. A polgármester elmondta, hogy a problémát jelezték a szolgáltató felé, aki azonnal intézkedett és kijavította a problémát. Harmadikként a Kistemplom épületének felújításának kérdése merült fel. Bárdos József Szabolcs elmondta, hogy folyamatosan figyeli az önkormányzat az éppen aktuális pályázatokat, amelyekből finanszírozni lehetne a felújítást. A dolgot megnehezíti, hogy a templom műemlék védelem alatt áll, de ennek ellenére az önkormányzat folyamatosan figyeli a lehetőségeket. Mivel több kérdés nem érkezett, Bárdos József Szabolcs polgármester mindenkinek megköszönte a részvételt és Kellemes Ünnepeket kívánt a megjelenteknek. majd zárta a közmeghallgatást.
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com