Közmeghallgatás Mezőkeresztesen
Írta: Eleven Televízió   
2016. január 07. csütörtök, 10:03
alt
2015. december 18-án délután 17 órától közmeghallgatást tartott Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő-testülete az IKSZT épületében. A polgármester tájékoztatói után a megjelent lakosok tehették fel kérdéseiket. Elsőként Majoros János polgármester köszöntötte a megjelenteket majd ismertette a 3 napirendi pontot, amelyet a testület tagjai egyhangú igennel fogadtak el.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Az 1. pontban a 2015-ös év tájékoztatója hangzott el. A polgármester elmondta, hogy ebben az évben 15 nyílt és 11 zárt ülést tartott a képviselő-testület. Szó esett népességi adatokról is, miszerint 2015 januárjában 3972 fő volt a lakosok száma Mezőkeresztesen. 2015-ben 42 fő gyermek született és 78 elhalálozás történt.
 
Elhangzott, hogy az önkormányzat ez évben 691 millió forinttal gazdálkodott. 181 millió forintot kapott az önkormányzat működési támogatásként. Szociális támogatásra pedig 55 millió forint érkezett. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban 833 fő részesül, ennek értéke 5 millió 760 ezer forint.
 
Szó esett a 2015-ös év beruházásairól is. Majoros János kiemelte az újonnan átadott vásárteret, amelynek a kiépítése 30 millió 621 ezer forintból valósult meg. Elmondta továbbá, hogy hosszú évek után, az új vásártéren először volt idén országos állat és kirakodó vásár. Mezőkeresztesen ebben az évben az iskola, a hivatal és az óvoda tetőszerkezetire napelemes rendszer is kiépítésre került, amely 49 millió 684 ezer 650 forint összegből valósult meg. Megújult idén a rendőrség épülete is, melyre 35 millió forint támogatást biztosított az állam és 8 millió forint önerőt adott még hozzá az önkormányzat.
 
A polgármester azt is elmondta, hogy szociális tűzifa támogatás ez évben is volt a rászoruló lakosok részére és ez után is lesz. Idén ennek az értéke 1 millió 689 ezer 100 forint volt. Idén a kiszállítást is az önkormányzat finanszírozta, amely 700 ezer forintba került. Majoros János azt is elmondta, hogy ebben az évben egy megbízható térfigyelő kamerarendszer is kiépítésre került a városban, amelynek célja a közbiztonság növelése.
 
A tájékoztatóban szó esett a 2016-os év terveiről is. Az önkormányzat tervezi a településkép javítását is, amely többek között az önkormányzati tulajdonban lévő romos ingatlanok felszámolását is jelentené. Az önkormányzat továbbra is figyelni fogja a 2016-os évben kiírásra kerülő pályázatokat. Tervezik a település főútjának egy 3 kilométeres szakaszon történő felújítását, valamint a csapadékelvezető rendszer kiépítését is a településen, utóbbira az önkormányzat 280 millió forint támogatást kaphat. A tervek között szerepel továbbá az intézmények energetikai korszerűsítése, egészségügyi alapellátás fejlesztése, a főúton a fasor megújítása és napelem park kiépítése.
 
A 2. napirendi pontban Tóth Ábel jegyző úr adózási tájékoztatója hangzott el. A jegyző elmondta, hogy az önkormányzat bevételeinek 80%-át az adók adják, ebből a 3 fő adó bevételi forrás a gépjármű adó, a helyi iparűzési adó és a talajterhelési adó. Elhangzott továbbá, hogy 2 fő végzi az adózással kapcsolatos ellenőrzéseket és egyéb feladatokat. Tóth Ábel kiemelte, hogy az adózási morál ez évben egyáltalán nem romlott. Elhangzott, hogy az adózással kapcsolatos kérdésekben az önkormányzati adóhatósághoz fordulhatnak a lakosok.
 
A tájékoztatók után a 3. napirendi pontban a lakosok tehették fel kérdéseiket. A lakosok részéről kérdésként hangzott el, hogy az önkormányzati ingatlanok felújítását be veszi-e az önkormányzat a közmunkaprogramba? Majoros János válaszképpen elmondta, hogy kevés a helyi szakember, ezért külsős cégek bevonásával már megtörtént a felújítások nagy része. A probléma orvosolására viszont képzéseket kellene indítani a településen.
 
További kérdésként hangzott el az út és a járdák felújításának kérdése a Bem utcán. A polgármester elmondta, hogy ezt 2016-ban tervezik és forrás is lesz a karbantartó jellegű munkálatok elvégzésére az utcában, de véglegesen pályázat nélkül nem lehet megoldani a problémát
 
Mivel több kérdés nem érkezett, Majoros János polgármester úr Kellemes Ünnepeket kívánt mindenkinek, majd zárta a közmeghallgatást.
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com