Kutatók jártak Bükkábrányban
Írta: Eleven Televízió   
2016. május 10. kedd, 09:06
A bükkábrányiak küzül bizonyára sokan találkoztak május 1-je ás 6-a között az utcákat járó fiatal egyetemistákkal, akik nem csak sétálgattak a településen, de sok helyre becsengettek, beszélgetésre kérték az ittenieket.
Ezen a héten ugyanis a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének tíz diákja és az őket vezető intézet igazgató volt a község vendége. Az itt eltöltött hat nap alatt rendkívül széles körű és sokrétű feltáró munkát végeztek, mely leginkább a XX. századi történelmet fogta át úgy, ahogy az a mostani idősebb és fiatalabb generációk emlékezetében él. Többek között frekventált téma volt a gazdálkodás, paraszti kultúra, az ingázás, a községbe történő bevándorlás és az innét történő elvándorlás vagy éppen a téeszesítés időszaka.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Az egyetemisták természetesen nem ötletszerűen érkeztek Ábrányba, a kutatómunkát komoly előkészületek előzték meg. A diákok sokakat saját lakásukon kerestek meg, többen pedig a Tornácos Házba látogattak el, hogy interjú alanyként elbeszélgessenek a vendégekkel. Mindezek során több száz régi fotó került archiválásra, amelyek a kutatási eredmények feldolgozása során a későbbiekben óriási segítségére lesznek majd az egyetem hallgatóinak, sőt az ábrányiak is viszontláthatják majd őket egy kiállítás keretében. Mindezek mellett pedig nem fejeződik be a község múltjának kutatása, hiszen az Önkormányzatnak is komoly tervei vannak a jövőben a témát illetően.
A vendégek itt tartózkodásuk utolsó napján, vagyis pénteken, mintegy zárásként a MERT Zrt. bányaüzemébe tettek rövid látogatást, majd a délutáni órákban utaztak haza rövid pihenőre. Számukra viszont a kemény munka tovább folytatódik: az egyetemen ugyanis még majd csak ez után következik a begyűjtött hatalmas mennyiségű információ rendszerezése, feldolgozása. Várhatóan pedig még ez év folyamán ismét ellátogatnak Bükkábrányba, hogy folytassák a megkezdett munkát.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Riporter


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com