2016. szeptember 15.-én csütörtökön ülésezett Bükkábrány község képviselő testülete az önkormányzat házasságkötő termébe. Összesen tíz napirendet tárgyaltak meg a tagok.
Az első napirendben Bükkábrány Község Önkormányzat 2016. évi költségvetésének módosítására került sor. Előirányzat átcsoportosítás, óvodai átcsoportosítások, bérkompenzáció, rendezvények tervezett költségeinek változása miatt volt erre szükség. A napirendet egyhangúlag támogatták a képviselők.
A második pontban szociális tűzifa pályázat benyújtásáról döntöttek a tagok. Mivel nem hátrányos településről van szó önrész fizetéssel - ami 1000 Ft/m³ -, illetve a telephely és a település közötti szállítás átvállalásával lehetséges. Az igényelhető mennyiség ebben az évben 182 erdei m3. Azért is nagy jelentőségű ez a szociális tűzifa, mert a Mártai Erőmű Zrt. idén nem tudja követni az eddigi évek gyakorlatát, így nem lesz kedvezményes áru szén a lakosság számára.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A harmadik napirendben csatlakozási szándékát fejezte ki a testület a BURSA HUNGARICA 2017 ösztöndíjprogramhoz. A részleteket később tárgyalják a tagok.
 
A negyedik napirendben a Bükkábrányi Napsugár Óvoda és Bölcsőde nyári és téli szüneteinek elbírálására került sor.A téli zárva tartás marad az eredeti tervek szerint a téli szünettel összhangban, azonban a nyárra a testület nem engedélyezte az öt hét folyamatos zárva tartást. Itt 2 hét után csökkentett módban összevont csoportot kell fenntartani. Erre a karbantartások elvégzése és a szabadságok kiadása miatt van szükség. Más részről a szülők számára megterhelő lett volna az öt hét szünet, ezért döntött így a testület. A bölcsődében azonban nem biztos hogy meg tudják oldani a csökkentett zárva tartási időt a dolgozók alacsony létszáma miatt.
 
Az ötödik napirendben az Arany János Általános iskola, Központi Konyha területére térfigyelő rendszer kiépítéséről született döntés. Erre az elszaporodó rongálások miatt van szükség. Az arborétumban tapasztalható eseményeket, valamint a levert vakolatot és kitépett csatornákat az iskola környékén ezzel a módszerrel kívánják megszüntetni, felderíteni. Bükkábrány központjában észlelhető, a kamera rendszer kiépítését követő kedvező változások alapot adnak ennek az elképzelésnek. Három árajánlat bekérése után kell a testületnek a végső döntést meghozni.
 
A hatodik napirendben Szalai Szabolcs polgármester felhatalmazást kapott konzorciumi együttműködési megállapodás aláírására a szennyvízhálózat kiépítése kapcsán. A nyár folyamán a szennyvízcsatorna hálózat építése körül felgyorsultak az események. Az elfogadott tervekhez pénzt is rendeltek, mégpedig 3,2 milliárd forintot, Európai Uniós és kormányzati forrásból. A 100% -os támogatási formában, nem kell önerőt biztosítani, sem az önkormányzatnak, sem a lakosságnak. A lakosság számára a csontot 1m távolságra be viszik a csonkot, innen viszont a tulajdonos feladata lesz a rákötés.A pályázat viszonylag rövid befejező határidőt kapott 2020 -ra le kell zárni minden elemét. Szalai Szabolcs Bükkábrány község polgármestere a többiek nevében is megköszönte Tállai Andrásnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettesének, parlamenti és adóügyi államtitkárnak, országgyűlési képviselőnek a hathatós segítségét.
 
A hetedik napirendben beiskolázási támogatás folyósításának feltételeiről tárgyaltak a tagok.Háromféle támogatás szerepel az előterjesztésben. A bükkábrányi állandó lakcímmel rendelkező általános iskolások, akik nem kaptak könyvtámogatást 5000 Ft-ot,a középiskolások 9- 13. évfolyamon tanulók szintén ötezer forintot, illetve az első diploma megszerzéséért tanulók, akik nem kapnak Bursa ösztöndíjat 10000 Ft egyszeri beiskolázási segélyt kapnak.
 
A nyolcadik napirendben felhívást tettek közzé a bükkábrányi választó polgárokhoz a 2016 október 2-ai országos népszavazáson történő részvétel érdekében. Tavasszal a testület elfogadta azt a határozatot amelyben a kormányzat ez irányú szándékát támogatja. Arra biztatják az állampolgárokat hogy éljenek választási jogukkal és szavazzanak belátásuk, meggyőződésük szerint.
 
A kilencedik napirendben hozzájárulást adtak gyerekorvosi körzet kialakításával kapcsolatos rendelet kialakításához. Mezőkövesdet bízzák meg hogy alkossa meg a rendeletet, hisz a település hozzájuk tartozik.
 
A tizedik indítványok, javaslatok közt elhangzott:
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton való részvételhez kérte Szalai Szabolcs polgármester a testület beleegyezését. Az iskola és óvoda bevonásával képzések, rendezvények, kis értékű tárgyi eszközök, speciális programok megvalósítását támogatja a projekt.
 
Segítséget kért a mezőkövesdi mentőállomás, mentőautók felszereltségének fejlesztésére. Bár a testület ebben az évben már megszavazott 50.000 Ft támogatást, úgy gondolták hogy a mostani kérésnek is eleget tesznek és még 50.000 Ft támogatást szavaztak meg.
 
Szó esett rendezvényekről is a közeljövőben. Szept 24. Máté Napi Sokadalom, szeptember 30. Idősek Napja, október 2. országos népszavazás a 2 szavazókörben, október 21. 1956 -os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepség a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés ünnepi ülésével. Sinkovics programban október 17-21 között, kiállítás, történelem óra, foglalkozások várják az érdeklődőket.
 
Elkezdődik a csomópont kialakítása az elnyert támogatásból.
 
A kerékpár út műszaki átadás előtti hibajavítása a tájékoztatás alapján 3 napot fog igénybe venni.
 
Szó esett még a két temető kaszálásáról, a nem gondozott sírok felméréséről és az ezzel kapcsolatos feladatok elvégzésénél a két egyház nagyobb együttműködéséről.
 
A nyílt ülés után segélyek, kérelmek elbírálására került sor a zárt ülésen.
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com