Különleges kiállítás Bükkábrányban
Írta: Eleven Televízió   
2017. január 23. hétfő, 11:26
A Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének tíz diákja és az őket vezető intézet igazgató még elmúlt év májusában kezdett sokrétű kutatásba Bükkábrányban, mely leginkább a XX. századi történelmet fogta át úgy, ahogy az a mostani idősebb és fiatalabb generációk emlékezetében él. A munka során nagyon sok ember felkerestek interjúkat készítettek és nem utolsó sorban több mint ezer régi fotót gyűjtöttek és digitalizáltak, mint a letűnt idők egyik legfontosabb dokumentációit.
Vissza térve az egyetemre megkezdődött a begyűjtött anyagok feldolgozása, rendszerezése. Az összegyűjtött anyagból már elmúlt évben tervben volt egy érdekes kiállítás megszervezése, amely a Magyar Kultúra Napja alkalmából valósult meg a házasságkötő teremben.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Január 20-án nagy érdeklődés mellett tartott megnyitón a Himnusz közös eléneklése után Szalai Szabolcs polgármester köszöntötte a a helyieket és az egyetem oktatóját, illetve azt a négy egyetemi hallgatót, akiknek köszönhetően a színvonalas tárlat létrejöhetett. Ezt követően Kotics József beszélt arról szerteágazó munkáról, amit eddig folytattak a községben gyűjtött anyag feldolgozása során. Természetesen a munka továbbra sem ér véget, sőt a település is profitál a kutatási eredményekből.
A rövid megnyitó után az érdeklődők két módon is gyönyörködhettek a múltat idéző képekben. A paravánokon 31 fotó volt nyomtatott formában megtekinthető, valamint egy kivetítőn további száz válogatott kép illusztrálta mind az elődök életét, mind pedig az eddig elvégzett kutatómunkát. Az ábrányiak körében osztatlan sikert arattak a fotók, sokan fedezték fel rajtuk szüleiket, nagyszüleiket, már nem élő rokonaikat.
Az egyetemisták pedig tovább folytatják a község múltjának feltárását, hamarosan pedig ismét visszatérnek, hogy újabb anyagot gyűjtsenek a minél teljesebb és eredményesebb munka érdekében. Maga a kiállítás február hatodikáig lesz megtekinthető.
 
 

 

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com