Hatalmas vihar Bogácson-kisebb károk Sályban is-frissítve
Írta: Eleven Televízió   
2008. július 14. hétfő, 18:08

Óriási pusztítást végzett Bogácson a csupán néhány percig tartó, délben lecsapó vihar. Rengeteg ház tetõszerkezete sérült meg kisebb-nagyobb mértékben, fák törtek derékba és a szél nem kímélte még a beton villanyoszlopokat sem.
Több családot ki kell költöztetni a lakhatatlanná vált házakból, ráadásul egy súlyos, és egy könnyû sérültrõl is érkeztek hírek.
A tûzoltóság, a katasztófavédelem, az ÉMÁSZ munkatársai,és más civil segítõk és szervezetek folyamatosan végzik a helyreállítási munkálatokat. Több ingatlan már megkapta az ideiglenes védõfóliát a beázás ellen.
A Bogács és Mezõkövesd közötti útszakaszt is le kellett zárni a vihar okozta pusztítás miatt, bár az út járható, a mentés, és helyreállítás felgyorsítása érdekében csak a helyi lakosok, és a fontosabb ügyben a településre tartók mehetnek be.
Elkerülte a legtöbb települést Bükkalján a vihar: Bükkábrányban, Mezõnyárádon, Mezõkeresztesen, és Vattán nem jelentettek be károkat, a Kucikban lévõ gyümölcsösben viszont megtépázta termést a vihar:itt a termés egy része a földön végezte, és Cserépfaluból is hasonló információkat kaptunk az ott lévõ szõlõterülettekkel kapcsolatban.
Megrongált tetõk, több sorban levitt cserepek, palák, kidõlt tûzfal,kicsavart fák, hosszú ideig tartó áramszünet-röviden ez a mérlege a Bogács után Sályban pusztító viharnak.
Itt  is jelentõs károkat okozott a hétfõ déli vihar, körülbelül 10 ház szenvedett el kisebb-nagyobb kárt, személyi sérülés szerencsére nem történt.További részletek, és videók a tovább gombra kattintva!

A déli bogácsi vihar:


Ezt láttuk Sályban:



Megsérült többek között a katolikus templom tetejének felsõ része, továbbá a szomszédos iskolaépület egyik melléképületének teteje is a szél martaléka lett. Az iskola után továbbhaladva is láthatók voltak a délben lecsapó vihar jelei: a portákon a kicsavart fákat, megrongálódott tetõket javítgatták a helybéliek, az utcára került faágakat idõ közben a Polgármesteri Hivatal munkatársai már eltakarították.
A fõutcán is voltak károk információink szerint, a ravatalozót is megtépázta a szél, az öregek otthonánál pedig fát döntött.
A legtöbb pusztítást azonban a Felszabadítók útján lévõ egyik ház szenvedte el: ez lakhatatlanná vált ideiglenesen.Az épület tûzfalát a ház elé, illetve az épületbe borította be a szél,a palát a kertbe dobta le, miközben a 8 tagú család bent tartózkodott az épületben, köztük egy pár hónapos kisgyermek is.
Õk a vihar elõl az épület hátsó részére menekültek, itt vészelték át az intenzív esõzéssel, és jéggel érkezõ vihart, a csapadék mellé itt is orkánszerû szél társult.
A faluközpont felé továbbhaladó vihar a Ságvári utca házakban a tetõk hátsó vagy elsõ részét "csípkedte" meg.
Szintén károkat szenvedtek el a Nyár, a Tavasz, és a Rózsa utcák lakóházai.
A 90-120 km/h-val tomboló szél a kerti melléképületeket, a kerti eszközöket, bútorokat sem kímélte: a házaktól több tíz méterre szedegették össze ezeket a lakók.

Sály polgármester-asszonya az esti órákban arról tájékoztatott minket, hogy az önkormányzat minden tõle telhetõt megtesz, a délutáni órákban jártak a károsultaknál, majd összeült a képviselõ-testület.
A lakhatatlanná vált ház lakóinak felajánlották átmenetileg a tornatermet, illetve a Mûvelõdés Házát, azonban ezeket nem fogadták el, hanem rokonoknál húzzák meg magukat az épület helyreállításáig.
A szükséges anyagokat nekik is felajánlották, csakúgy mint a többi károsultnak, volt aki élt a lehetõséggel, és volt, aki saját erõbõl kezdett hozzá a munkához már a délutáni órákban.

Odaérkezésünk után érkeztek meg éppen a tûzoltók, akiknek az ottlakók, és a szomszédok, rokonok segítettek a házra dõlt fa eltávolításában.Ezt követõen sebtíben hozzáfogtak a helyreállításhoz, már amit megtehetnek, és amire pénzük van: többekkel beszélgetve kiderült, segítséget csak az önkormányzattól remélnek, mivel biztosításuk nincs a házra a károsultaknak.
Villany se volt a település ezen részén, az ÉMÁSZ szakemberei fél 4 körül érkeztek meg az utcába.

További információkkal a késõbbiekben szolgálunk.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!