Bükkaljai Mozaik - 2017. március 29.
Írta: Eleven Televízió   
2017. március 31. péntek, 12:11
 
 
Szent Borbála ünnepe
 
Borbála ünnepe a bányászoknak a régebbi korokban a számvetést jelentette, hiszen a kor környezeti, közlekedési és a technikai feltételei között a leghidegebb hónapokban a bányászat szünetelt. A bányász ilyenkor hálát adott Szent Borbálának, a bányászok védőszentjének hogy segítette a munkáját és elkerülte a veszély. A Borbála nap a ma bányászának is a számvetés és a hálaadás ünnepe még akkor is, ha ezekben a hónapokban a termelés nem szünetel, sőt a lignitbányászat energetikai vonatkozásából adódóan ez a csúcstermelés egyik időszaka. A Mátrai Erőmű dolgozói, a bükkábrányi kollégákkal együtt, minden évben megemlékeznek védőszentjükről. Az ünneplőkhöz az idén Bóna Róbert visontai bányaigazgató szólt. Ezt követően a különböző bányász vezetők és szervezetek, együtt működő partnerek koszorút helyeztek el a Bányász Hősök emlékhelyénél. A következőkben Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke tartotta meg ünnepi beszédét. Ezt követően adták át a kitüntetéseket, elnöki dicsérő okleveleket és szolgálati okleveleket. A megemlékezést ünnepi szentmise zárta a római katolikus templomban, ahol Derekas Barnabás, a cég stratégiai igazgatója mondott beszédet.
 
 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
Farsang a mezőkeresztesi iskolában 1.rész
 

Február 24 -én tartották a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában a hagyományos farsangi mulatságot. Az intézmény tornaterme adott otthont a rendezvénynek, ahová a gyermekek mellett a szülőket is várták egy közös programra délután két órától. A műsor az udvartartás bevonulásával kezdődött, amelyet minden évben a harmadik évfolyamosok személyesítenek meg. Majd a nyolcadik osztályosok nyitótáncával folytatódott a program. Minden osztály adott elő valamilyen közös produkciót, illetve több mint ötvenen egyéni jelmezbe is bújtak. A meglepetésfellépők idén sem maradtak el, hiszen a tanári kar is készült zenés, táncos produkcióval. A négy tagú zsűri a hagyományokhoz híven legeket és tortákat osztott a versenyzőknek. Egy különdíj is felajánlásra került Csincse község önkormányzata részéről, a Cifra Palota játszóházba látogathat el a nyertes 2.b osztály, kiegészítve ezt egy Diósgyőri várlátogatással. Az iskolába meghívott Cukor Bohóc a szünetekben lufit hajtogatott a gyermekeknek, illetve levezényelte az egyéni jelmezesek bevonulását, folyamatosan szórakoztatva fenntartva a közönség jókedvét. Az eredményhirdetés után, a tombolasorsoláson mindenki kipróbálhatta szerencséjét. A rendezvény hat órakor ért véget.

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
Farsangi mulatság a mezőnyárádi iskolában 2. rész
 
Február 17-én délután 16 óra 30 perctől került megrendezésre Mezőnyárádon a Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola farsangi bálja. Elsőként Dr. Linczenbold Levente plébános, majd Farkas Jánosné igazgató köszöntötte a jelenlévő vendégeket és a zsűri tagjait, majd megnyitotta az ünnepséget. Még mielőtt sor került volna az osztályok jelmezes műsorára, a hercegi pár, Hajdu Virág és Orosz Róbert 8. osztályos tanulók köszöntötték a vendégeket, majd kezdetét vette a 8. osztály már hagyományos nyitótánca. Ezt követően sorra vonultak fel az osztályok, és bemutatták a nagyközönségnek zenés jelmezes produkcióikat. A sort az első osztályosok nyitották, ők voltak a Trollok. Őket pedig sorra követte a többi osztály produkciója, közben pedig bemutatkozott a 7 egyéni jelmezes is. A színvonalas műsorok igencsak nehéz döntés elé állították a zsűrit. A produkciók után, amíg mindenki az eredményhirdetésre várt, addig a Sky Dance táncegyüttes akrobatikus rock 'n roll bemutatóját tekinthették meg a jelenlévők. A bemutató után végül megszülettek az eredmények. A 2017-es farsangon a Leg...Leg...Leg... az 5. osztály lett, a Vadkeleti ötödik című produkciójukkal. Az eredményhirdetést követően az este tánccal és tombola sorsolással folytatódott tovább.
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com