Húsvéti készülődés Bükkábrányban
Írta: Eleven Televízió   
2017. április 14. péntek, 10:02
A Húsvétra való készülődés jegyében teltek a napok a bükkábrányi óvodában és iskolában az április 10-e és 14-e közötti időszakban.
Az oviban egy három délutánt kitöltő program sorozattal készülődhettek a gyerkőcök az ünnepre. Ennek lényege a kézműveskedésben állt. Minden csoportban lehetőség volt a szülőkkel együtt egy-egy nyuszi figura, hímes tojás, vagy éppen tavaszi virágfüzér elkészítésére. A legkisebbek szüleit kedden, a középsősökét szerdán, a legnagyobbakét pedig csütörtökön délután várták az óvónénik és dajka nénik vezetésével egy kis ügyeskedésre.
Nem unatkoztak a héten az iskolások sem. 11-én délután Hok Andrea tanítónő szervezésében változatos feladatok várták a tanulókat.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Az iskola udvarán népi játékokat játszhatott mindenki, melyekkel a régi korok gyermekei vidították a Húsvét előtti böjti időket. Ezek között szerepelt a mára már csaknem feledésbe merült úgynevezett mancsozás, vagy a csülközés is. Ezen kívül ügyességi feladatokat oldottak meg, a kézműves játszóházban pedig tojástartó táskát készítettek. Az udvaron óriás társasjáték-mező épült, ahol a pályán végigérve rengeteg ismeretet gyűjtöttek a gyerekek a Húsvét egyházi és népi hagyományairól. A délután zárásaként izgalmas tojás vadászatot tartottak az Arborétum területén.
Szerdán reggel a már hagyományosnak számító húsvétolással indult a nap. Somogyi Dóra tanítónő vezetése mellett a másodikosok a húsvéti locsolás néphagyományát zenés, verses jelenetben elevenítették fel. Ezt követően pedig a fiúk kölnivel locsolták meg a lányokat, akiktől cserében csoki tojásokat kaptak.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vukovich Ákos
      tulajdonos

Telefon: +36 (30) 296 8854

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com