Bükkaljai Mozaik - 2017. április 19.
Írta: Eleven Televízió   
2017. április 20. csütörtök, 11:17
 
 
Bükkábrányi dalostalálkozó
 
A Bükkábrányi Népdalkör február 25 -én tartotta hagyományos farsangi mulatságát, dalostalálkozóját.
A programok a köszöntő után a három jelenlévő a bogácsi a mezőnagymihályi és a helyi bükkábrányi dalosok közös hangulatteremtő dalcsokrával indult, Benyovszki Mária vezetésével. Aztán Gedai Istvánné „Részlet a Magyarok titkos krónikájából” című előadását láthatták. Simon Istvánné Esztike néni viccet mesélt. Nyeste Károlyné „Bortörvény” című humoros felolvasása után a Bogácsi Népdalkör „Bogácsi Traccsparti” című előadása hangzott el.
Végül a házigazdák „Nyugdíjasok” című műsorát láthatták a jelenlévők.Ezek után kezdődött a tánc és beszélgetés, majd később tombolasorsolás a felajánlott tárgyakból. A zenét a „Misi Duó” szolgáltatta a rendezvény biztonságáról a Bükkábrányi Polgárőr Egyesület gondoskodott.

 
 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
Virágvasárnap-ünnepi liturgia Bükkábrányban
 

Virágvasárnappal megkezdődik a Nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadásának ünnepére, Húsvétra veti el a keresztény híveket. Ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a keresztény világ.
A katolikus liturgiában a virágvasárnapi szentmise barka szenteléssel kezdődik. Számtalan egyházközséghez hasonlóan így volt ez április 9-én a bükkábrányi római katolikus templomban is.
A Pálfi János plébános által celebrált szentmise előtt sor került a barka megszentelésére és a szentélybe történő ünnepélyes bevonulásra. Az igeliturgia evangéliuma is a passió, vagyis Jézus szenvedés története volt ezen a Húsvéthoz közeli vasárnapon, amelyet a hívek egy kis csoportja adott elő.
A jeles napon - hasonlóan az előző évekhez - a Bükkábrányi Hagyományőrző Egyesület tagjai is segítették a közelgő ünnepre való ráhangolódást. Nagyböjti énekekből összeállított dalcsokrukkal a szentmise végén tették még emelkedettebbé az ünnepet.
 

 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
Ökumenikus istentisztelet Mezőkeresztesen
 
Idén az Ökumenikus Imahét január 15-22 közé esik. Az imahét anyagát a németországi keresztyének állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „…Krisztus szeretete szorongat minket…” Az országos ünnepi nyitó istentisztelet a Kálvin téri református templomban volt 2017. január 15-én, vasárnap 18 órakor. Dr. Erdő Péter bíboros mondott szentbeszédet és igét hirdetett Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök.
Mezőkeresztesen január 11-én katolikus templomban 13 -án pedig református templomban gyűltek össze a hívek közös imádságra.

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com