Bükkaljai Mozaik 2017. május 10.
Írta: Eleven Televízió   
2017. május 11. csütörtök, 11:22
 
Különleges kiállítás Bükkábrányban
 
A Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének tíz diákja és az őket vezető intézet igazgató még elmúlt év májusában kezdett sokrétű kutatásba Bükkábrányban, mely leginkább a XX. századi történelmet fogta át úgy, ahogy az a mostani idősebb és fiatalabb generációk emlékezetében él.
A munka során nagyon sok ember felkerestek interjúkat készítettek és nem utolsó sorban több mint ezer régi fotót gyűjtöttek és digitalizáltak, mint a letűnt idők egyik legfontosabb dokumentációit.
Vissza térve az egyetemre megkezdődött a begyűjtött anyagok feldolgozása, rendszerezése.
Az öszzegyűjtött anyagból már elmúlt évben tervben volt egy érdekes kiállítás megszervezése, amely a Magyar Kultúra Napja alkalmából valósult meg a házasságkötő teremben.
Január 20-án nagy érdeklődés mellett tartott megnyitón a Himnusz közös eléneklése után Szalai Szabolcs polgármester köszöntötte a a helyieket és az egyetem oktatóját, illetve azt a négy egyetemi hallgatót, akiknek köszönhetően a színvonalas tárlat létrejöhetett. Ezt követően Kotics József beszélt arról szerteágazó munkáról, amit eddig folytattak a községben gyűjtött anyag feldolgozása során.
Természetesen a munka továbbra sem ér véget, sőt a település is profitál a kutatási eredményekből.
A rövid megnyitó után az érdeklődők két módon is gyönyörködhettek a múltat idéző képekben. A paravánokon 31 fotó volt nyomtatott formában megtekinthető, valamint egy kivetítőn további száz válogatott kép illusztrálta mind az elődök életét, mind pedig az eddig elvégzett kutatómunkát. Az ábrányiak körében osztatlan sikert arattak a fotók, sokan fedezték fel rajtuk szüleiket, nagyszüleiket, már nem élő rokonaikat.
Az egyetemisták pedig tovább folytatják a község múltjának feltárását, hamarosan pedig ismét visszatérnek, hogy újabb anyagot gyűjtsenek a minél teljesebb és eredményesebb munka érdekében.
 
 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
Költészet napja Mezőkeresztesen és Mezőnyárádon
 

A Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában idén egy térségi vetélkedő keretében emlékeztünk meg a költészet napjáról. A rendezvényt már hetekkel ezelőtt lázas készülődés előzte meg. 3 fős csapatok jelentkezését vártuk március 20-áig, s szép számmal jelentkeztek a térség iskolái. A vetélkedőre az előzetesen megadott 20 gyermekvers egyikéből kellett a csapatoknak tetszőleges technikával illusztrációt készíteniük. 24 szebbnél szebb pályamunka érkezett, melyből 15 továbbjutó csapat lett. A munkákból kiállítást készítettünk, melyet a vetélkedőn meg is tekinthettek az érdeklődők, s a csapatok értékes pontokat is szerezhettek általuk. A 2. fordulóra is volt feladatuk a gyerekeknek: a megadott 20 vers tanulmányozása mellett József Attila és Arany János életéből is készülniük kellett.
Majd eljött a nagy nap, április 11-e, ahol végül 7 iskola csapatai mérkőztek meg egymással. Jelen volt a Szentistváni István Király Általános Iskola, a Tibolddaróci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, az Igrici Tompa Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Mezőnagymihályi Arany János Általános Iskola, a Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Iskola Szent Imre Tagiskolája, A Mezőkeresztesi K. L. Á. I. vattai Szemere Bertalan Tagiskolájának csapata, s iskolánk is képviseltette magát.
A zenés nyitóműsor után nagy izgalommal vetettük bele magunkat a feladatokba.
A vetélkedőn a versek és költők ismeretére épülő játékos feladatok mellett kreatív feladatok is előkerültek. Volt puzzle, totó, anagramma, rímkereső, keresztrejtvény, versírás,előadás, s a klasszikus versek még sms-ben is megjelentek.
A csapatok munkáját szakmai zsűri pontozta. A zsűri elnöke: Vitéz Gábor Miklós volt, a Mezőkövesdi Tankerületi Központ szakmai vezetője volt.
A zsűri tagjai:
Derekasné Orosz Andrea magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő, könyvtáros, közoktatási szakértő,
a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola intézményvezetője.
Kalina Zoltánné magyar nyelv és irodalom, német és történelem szakos tanárnője, a Tibolddaróci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatóhelyettese, aki a legtöbb csapatot delegálta a versenyre.
Pavolekné Köpöczy Ágnes, intézményünk magyar nyelv és irodalom, tánc-és drámapedagógia szakos tanárnője, valamint iskolakönyvtárosa.
Bódizs Nóra, a Mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtár vezetője.
A másfél órás, jó hangulatban eltelt vetélkedő után a zsűri visszavonult, s a csapatok, illetve a felkészítő tanárok megvendégelése után izgatottan vártuk az eredményeket.

1. helyezést ért el a Mezőnagymihályi Arany János Általános Iskola Költőpalánták csapata 91 ponttal, felkészítő: Antalné Vályi Éva

2. helyezett lett a Tibolddaróci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Pingvinek csapata 88 ponttal, felkészítő: Kalina Zoltánné

3. helyezett pedig az Igrici Tompa Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Unikornisok csapata lett 87 ponttal, felkészítő tanáruk Nyitrainé Liptai Julianna volt.

A vetélkedőn egy különdíj is kiosztásra került, melyet a legkreatívabb csapat, a Szemere BearTeam kapott, felkészítő tanár: Juhász Gergely.

A nyertes csapatok tagjai értékes könyvjutalomban részesültek, s az emléklapok mellett minden diák emlékül vihetett egy kulcstartót is, melyet erre az alkalomra készítettünk.
A vetélkedőt hagyományteremtő szándékkal rendezte iskolánk, s reméljük, jövőre is ilyen nagy érdeklődés mellett adhatunk otthont a költészet napja megünneplésének.

Köszönjük a támogatást és a segítő munkát az iskola vezetésének, kollégáinknak, iskolánk alapítványának, és a Mezőkövesdi Tankerületi Központnak. Külön köszönet a vetélkedőre jelentkező gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak, hisz lelkesedésük és pozitív visszajelzéseik megerősítettek bennünket abban, hogy a vetélkedőnek a következő tanévben is létjogosultsága van a térségben.

Tóth Melinda, Zachar Emília - szervezők

 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com